Merak Ettiklerimiz Metni Cevapları

Merak Ettiklerimiz metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 136-138-139-140-141-142-143 
(Doğa ve Evren Teması)

Merak Ettiklerimiz Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Merak Ettiklerimiz Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Merak Ettiklerimiz Metni Cevapları Sayfa 136

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Dünya’mızın ve diğer gezegenlerin oluşumuyla ilgili edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Dünya ve Diğer Gezegenler Nasıl Oluştu?

2. Dünya ve evren hakkında neleri merak ediyorsunuz? Nedenleriyle açıklayınız.

(örnek) Dünya’da keşfedilmeyen yerlerin olup olmadığını merak ediyorum. Çünkü gezegenimiz çok büyük, hala keşfedilmeyen yerler olabilir. Yer altında bizim göremediğimiz, henüz keşfedemediğimiz şeyler olup olmadığını da merak ediyorum. Evrende bizim haricimizde hayat olup olmadığını merak ediyorum. Çünkü bu kadar büyük bir evrende milyarlarca yıldız, trilyonlarca gezegen içerisinde sadece bizim Dünya’mızda hayat olması bana doğru gelmiyor.

Merak Ettiklerimiz Metni Cevapları Sayfa 138

1. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki kelimeleri anlamlarıyla örnekteki gibi eşleştiriniz.

Cevap: 

Merak Ettiklerimiz Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları - Eşleştirme

Merak Ettiklerimiz Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları – Eşleştirme

B) Yukarıda açıklamalarıyla eşleştirdiğiniz kelimeleri aşağıdaki bulmacada bularak renkli kalemlerinizle işaretleyiniz. İşaretlemediğiniz harfleri soldan sağa okuyarak bir cümleye ulaşacaksınız. Ulaştığınız cümleyi bulmacanın altına yazınız.

Cevap: 

Merak Ettiklerimiz Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları - Bulmaca

Merak Ettiklerimiz Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları – Bulmaca

Bulmacada Ulaştığım Cümle: Uzay yolunda nefes kesici bir macera yaşamak istiyoruz.

Merak Ettiklerimiz Metni Cevapları Sayfa 139

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Galaksilerin kızıla kayması neyin habercisidir?

Cevap: Galaksilerin bizden uzaklaştığının habercisidir.

2. Güneş olmasaydı yaşamımızda neler değişirdi? Düşüncelerinizi metinden hareketle açıklayınız.

Cevap: Dünyamız karanlık olurdu, ısı olmadığı için ısınamazdık. Besinlerimiz güneş olmadığı için yok olurdu, beslenemezdik. Bütün canlılar yok olurdu.

3. Yakıtları tükenen küçük yıldızlara ne olur? Anlatınız.

Cevap: Uzun süre parıldamaya devam ederler.

4. Sizce başka gezegenlerde hayat var mıdır? Düşüncelerinizi nedenleriyle açıklayınız.

Cevap: (örnek) Bence vardır. Çünkü bu kadar büyük bir evrende milyarlarca yıldız, trilyonlarca gezegen içerisinde sadece bizim Dünya’mızda hayat olması bana doğru gelmiyor.

5. Yeni bir gezegen keşfetseydiniz ona hangi ismi verirdiniz? Neden?

Cevap: (örnek) “Yuppi” adını verirdim. Çünkü yeni bir gezegen keşfetsem heyecandan ve sevinçten “Yuppii!” diye bağırırım sanıyorum.

6. Keşfettiğiniz gezegenin Dünya’ya göre daha yaşanabilir olması için hangi özelliklere sahip olmasını isterdiniz? Anlatınız.

Cevap: (örnek) Kentleşmenin olmamasını, her yerin yeşil kalmasını, insanların eskiden olduğu gibi mağara, ağaç kovukları ve çadırlarda yaşamasını isterdim. Kirlenmemiş bir hava ve su kaynakları olsun isterdim.

3. ETKİNLİK

A) 1. Etkinlik’teki bulmacada ulaştığınız cümleden hareketle bir hikâye tasarlayarak hikâyenizin unsurlarını aşağıya yazınız.

Cevap: 

(örnek)

Konu: Karadelikler

Olay: Mars yakınında aniden ortaya çıkan bir karadeliği incelemek için Uzay Fatihi mürettabatının görevlendirilmesi ve bu görevde mürettabatın başına gelenler.

Kahramanlar: Samet, Yeliz, Cafer, Zeynep, Yüzbaşı Ferit.

Yer: Uzay gemisi

Zaman: 2035 yılı

Ana Fikir: İnanmak başarmanın yarısıdır.

B) Unsurlarını belirlediğiniz hikâyenizi defterinize yazınız.

Cevap: 

(örnek)

KARADELİK

Yıl 2035. Bilim insanları Mars gezegeni yakınlarında birden bire oluşan küçük bir karadelik keşfettiler. Burada bir karadeliğin olmasına imkan yoktu. Çünkü karadeliğin oluşması için bir yıldızın çökmesi gerekiyordu. 

TUZA (Türkiye Uzay Ajansı) yetkilileri aniden ortaya çıkan bu karadeliği araştırmaları için Uzay Fatihi mürettabatını görevlendirdiler. Başlarında da Yüzbaşı Ferit olacaktı. Fakat Yüzbaşı Ferit bu görevi kabul etmek istemedi. Bir karadeliğin yanına gidip oradan sağ kurtulacağına inanmıyordu. Bile bile başarısızlıkla sonuçlanacak hem de mürettabatının ölümüne yol açabilecek bu göreve çıkmak ona mantıksız geliyordu.

Uzay Fatihi mürettabatından Yeliz, süpernovalar hakkında uzman bir bilim insanıydı. Bir karadeliği inceleyebilmenin belki de evrenin tüm sırlarını çözmenin bir yolu olabileceğine inanıyordu. Yüzbaşı Ferit’e “İnanmak başarmanın yarısıdır. Görevin başarıyla sonuçlanacağına inanalım. Ben ve diğer arkadaşlarım bu göreve çıkmak istiyor.” diyerek Yüzbaşı Ferit’i ikna etti.

Böylece Yüzbaşı Ferit, Yeliz, Cafer, Zeynep’ten oluşan mürettabat karadeliği incelemek üzere yola çıktılar. Yolculuk sırasında makine mühendisi olan Cafer’in aklına parlak bir fikir geldi. Ürettiği bir cihaz sayesinde uzay gemisi karadeliğin çekim etkisine maruz kalmayacaktı. Böylece karadeliğe olabildiğince yaklaşabileceklerdi.

Uzun süren bir yolculuk sonrası karadeliğe ulaştılar. Cafer’in ürettiği cihaz işe yarıyordu. Aynı cihazı bir astronom olan Samet’in uzay giysisine monte ettiler. Böylece Samet karadeliğin içine girebildi.

Samet çıktığında ise evrenin bütün sırları götürdüğü bilgisayarın içine depolanmıştı. Samet kendince karadelikte 20 yıl kalmıştı. 20 yıl boyunca gördüğü her şeyi bilgisayarına depolamıştı. Ama karadelik dışında bekleyen mürettabat için bu süre sadece 1 saat sürmüştü. Karadelik içinde zaman farklı işliyordu.

Uzay Fatihi mürettabatının başarıya olan inançları sayesinde evrenin tüm sırları artık çözülmüştü. Tüm insanlık, bu görevden elde edilen bilgiler sayesinde kıyamete kadar barış içinde mutlulukla yaşadılar.

Merak Ettiklerimiz Metni Cevapları Sayfa 140

4. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki gazete haberlerini önemli bulduğunuz yerlerin altını çizerek okuyunuz.

Merak Ettiklerimiz Metni Cevapları Sayfa 141

B) Gazete haberlerinde verilen bilgilerden hareketle aşağıdaki tabloyu doldurunuz.

Cevap: 

A GAZETESİ

Savunulan Düşünce

2100 yılında iklim nedeniyle oluşacak felaketlerden ölenlerin sayısının 150 binden fazla olacak olması.

Gösterilen Nedenler

Küresel ısınma nedeniyle mevsimlerin değişmesi, sıcak hava dalgasının artması, kıyı taşkınları.

B GAZETESİ

Savunulan Düşünce

Küresel ısınmanın aslında var olmadığı, ısınmaya insanların neden olmadığı, küresel ısınmanın halktan iklim vergisi almak için bir oyun olduğu.

Gösterilen Nedenler

1995’ten bu yana küresel ısınmada önemli bir değişiklik olmadığı, var olan değişikliklerin normal olduğu.

C) Bu iki farklı bakış açısı hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizi nasıl etkiledi? Açıklayınız.

Cevap: 

(örnek) Bence B Gazetesi’nin görüşü yanlıştır. Çünkü mevsimlerin değişmesi, doğal felaketlerin artması, buzulların çözülmesi küresel ısınmanın olduğuna işaret ediyor. Ayrıca şimdiye kadar küresel ısınma nedeniyle vergi isteyen hiçbir devlete rastlamadık.

D) Prof. Phil Jones ya da Giovanni Forzieri’den birine e-posta yazacak olsanız kime, ne sormak isterdiniz? Sormak istediklerinizi e-posta şeklinde yazınız.

Sormak istediklerinize göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

Merak Ettiklerimiz Metni Cevapları Sayfa 142

5. ETKİNLİK

Astronot olduğunuzu hayal ediniz. Uzayda geçirdiğiniz bir günü anlattığınız hikâye edici metin yazınız. Hikâyenize uygun başlık koymayı unutmayınız.

Cevap: 

(örnek)

UZAYDA BİR GÜNÜM

Uzay istasyonuna 23 Eylül 2050 tarihinde NASA saatine göre 14:00 gibi kenetlendik.  

Uzay üssünden hareket ettiğimiz andan itibaren gökyüzüne yükselmemiz, atmosfer dışına çıkmamız, uzay istasyonuna yönelmemiz ve kenetlenmemiz yirmi iki saat sürdü. Kenetlenmeden sonra karantina odasına alındık ve orada iki saatlik bir beklemeden sonra duş aldık. Duştan sonra ancak rahat edebileceğimiz elbiselerimizi giydik.

Öncelikle sağlık taramasına alındık ve bizim vücut fonksiyonlarımızın verilerini topladılar.

Karnımızı doyurmamız için yemek salonuna geçtik. Karnımızı doyurduk.  

Yolculuğumuz ile ilgili bilgi vermek ve getirdiğimiz malzemelerin dökümünü kaptana sunmak için beklemeye geçtik.

Kaptana bilgilerimizi verdik. Kaptan teşekkür ettikten sonra dinlenmemiz ve birkaç gün sonra teknik konularda yardım edebileceğimiz ifade etti.

İstasyondaki odalarımıza çekildik. Birazdan yatacağım.

Merak Ettiklerimiz Metni Cevapları Sayfa 143

6. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. İsim tamlamalarının altını örnekteki gibi çiziniz.

Cevap: 

Galaksilerin ışıkları kızıla kayıyor.

Bu yıldız, Güneş Sistemi’nin merkezinden ışık saçıyor.

Bilim insanları, bu konuda araştırmalar yapıyor.

Gezegenimizde yaşamın kaynağı Güneş’tir.

Neden evrenin başlangıcı olduğunu düşünüyoruz?

B) Aşağıdaki atasözlerinin bazı kelimeleri eksik bırakılmıştır. Bu atasözlerini parantez içlerindeki isimlerle, isim tamlaması oluşturacak şekilde örnekteki gibi tamamlayınız.

Cevap: 

Lafla peynir gemisi yürümez.

Borç yiğidin kamçısıdır.

Davulun sesi uzaktan hoş gelir.

Komşu komşunun külüne muhtaçtır.

Ay ışığında ceviz silkilmez.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Evliya Çelebi ve “Seyahatname” hakkında araştırma yapınız.

Cevap: 

Aşağıdaki butona tıklayarak Evliya Çelebi ve Seyahatname hakkındaki araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Evliya Çelebi ve Seyahatname

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

23 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!