Karlı Dağların Arkadaşı Ol Metni Cevapları

Karlı Dağların Arkadaşı Ol metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 214-216-217-218-219
(Sağlık ve Spor Teması)

Karlı Dağların Arkadaşı Ol Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Karlı Dağların Arkadaşı Ol Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Karlı Dağların Arkadaşı Ol Metni Cevapları Sayfa 214

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• Bir spor dalıyla ilgileniyor musunuz? Hangi spor dalı/dalları ilginizi çekiyor? Anlatınız.

(örnek) Masa tenisi sporu ile ilgileniyorum. Masa tenisi 2 ya da 4 kişi ile, ortada bir ağ bulunan masada, raket ve top ile oynanan bir spordur. Bu oyun karşılıklı olan kişilerin pinpon topunu masaya vurdurmaları ile birbirine atmaları temeline dayanmaktadır.

• Kış sporlarından hangilerini biliyorsunuz? Anlatınız.

Kayak, buz pateni, buz hokeyi, kızak…

Karlı Dağların Arkadaşı Ol Metni Cevapları Sayfa 216

1. ETKİNLİK

Metni okurken işaretlediğiniz kelimeleri verilen boşluklara yazınız. Bu kelimelerin anlamlarını tahmin ederek tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.

yassı: Yayvan ve düz

baton: Kayakta dengeyi veya hızı sağlamak, beyzbol, hokey, kriket gibi sporlarda itmek veya vurmak amacıyla kullanılan sopa

atölye: Zanaatçıların veya resim, heykel sanatlarıyla uğraşanların çalıştığı yer, işlik

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Kar, sizde hangi duyguları uyandırıyor?

Cevap: (örnek) Kar ile oynamayı çok seviyorum. Bu nedenle kar yağdığında mutluluk ve heyecan duyuyorum.

2. Kayak sporunun ismi nereden geliyor? Anlatınız.

Cevap: Kayak sporunda kullanılan, kar üzerinde batmadan kayarak gidebilmeyi sağlayan araçtan geliyor.

3. Kayak yapmak için hangi malzemelere ihtiyaç duyarsınız?

Cevap: Kayak, baton, kalın kıyafetler, kar gözlüğü.

4. Metne göre ülkemizde bulunan başlıca kayak merkezleri hangileridir?

Cevap: Bursa Uludağ, Ağrı Bubi Dağı, Ankara Elmadağ, Bolu Kartalkaya, Erzurum Palandöken, Kayseri Erciyes.

5. Ülkemizde yapılan ilk kayak aracı hangi amaçla kullanılmıştır?

Cevap: Askerlerin kar üzerinde hızlı bir şekilde gidebilmesi için kullanılmış.

6. Kayak nasıl ortaya çıkmıştır? Anlatınız.

Cevap: Sibirya, Moğolistan gibi sürekli kar altında olan yerlerde yaşayan insanlar karda rahat yürümek için çözümler ararken ince tahtaları ayaklarına bağlamaya başlamalarıyla ortaya çıkmış.

7. Kayak yaparken karşılaşılabilecek sorunlardan üç tanesini söyleyiniz.

Cevap:

  1. Denge kaybı nedeniyle düşmek
  2. Kayak takımlarının hasar görmesi
  3. Vahşi hayvan saldırısı

3. ETKİNLİK

“Acaba bu spor dalı nasıl bulunmuş?” diye düşündüğünüz bir spor dalıyla ilgili duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap:

(örnek) Basketbol nasıl bulunmuş diye merak ediyorum. Zıplayan bir topu yüksek bir yerdeki çemberden geçirmek nasıl akıllarına gelmiş, kurallar nasıl belirlenmiş, neden siyahi oyuncular bu sporda daha başarılı merak ediyorum.

Karlı Dağların Arkadaşı Ol Metni Cevapları Sayfa 217

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki karikatürlerin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri anlatınız.

Cevap: Karikatürlerin ortak konusu sağlıklı yaşamdır. Birinci karikatürde spor yapmanın önemi, ikinci karikatürde beslenme alışkanlıkları, üçüncü karikatürde zihin sağlığı ile ilgili mesajlar verilmektedir.

5. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinle, kitabınızdaki “Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim” metnini yazarların konuya bakış açısı ve vermek istedikleri mesajlar açısından karşılaştırarak düşüncelerinizi yazınız.

Cevap: 

Bakış Açısı

“Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim” metninde yazar futbol sporunu, ulaşmak istediği bir hedef olarak anlatmıştır. “Karlı Dağların Arkadaşı Ol” metninde ise yazar kayak sporu ile ilgili bilgi vermiştir.

Verilmek İstenen Mesaj

“Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim” metninde yazar, başarı yolundaki en ufak bir hatanın hedefe ulaşmaya engel olabileceğini anlatmaya çalışmaktadır. “Karlı Dağların Arkadaşı Ol” metninde ise yazar kayak sporu ile ilgilenen kişilere bu spor ile ilgili bilgiler vermiştir.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde ek fiillerin kullanıldığı kelimelerin altlarını çiziniz. Kelimelerde ek fiillerin hangi görevde kullanıldığını bularak kelimeyi uygun alana yerleştiriniz.

Cevap: 

• Spor yaparken uyulması gereken bazı kurallar vardır.

• Asel, senin geri dönmeni dört gözle bekliyordu.

• İyi kalpli ve duyarlı insanlar, her zaman başarılıdır.

• Hastamız artık iyileşmiştir, eve götürebilirsiniz.

• Onu gördüğünde maça gidiyormuş.

• Yeni aldığım yürüyüş bandı, umduğum gibi değildi.

• İşlerini kısa sürede bitirecekti.

• Düzenli beslenirsen vücut direncin artar.

• Hayat, bizlere sunulmuş en büyük armağandır.

• Okullar arası futbol turnuvaları düzenlenecekmiş.

İsim ve isim soylu sözcükleri yüklem yapma

  • vardır
  • başarılıdır
  • değildi
  • armağandır

Basit zamanlı fiilleri birleşik zamanlı yapma

  • bekliyordu
  • iyileşmiştir
  • gidiyormuş
  • bitirecekti
  • beslenirsen
  • düzenlenecekmiş

Karlı Dağların Arkadaşı Ol Metni Cevapları Sayfa 218

7. ETKİNLİK

a) Seçtiğiniz spor dalı ile ilgili yaptığınız araştırmalardan hareketle aşağıdaki sorulara cevap veriniz.

GİRİŞ BÖLÜMÜ
1. Seçtiğiniz spor dalı hangisidir?
2. Seçtiğiniz spor dalı ile ilgili genel bilgi veriniz.

GELİŞME BÖLÜMÜ
1. Bu spor dalını neden seçtiniz? Sizin için önemi nedir?
2. Bu sporla ilgili bildiğiniz ayrıntılar nelerdir?
3. Sağlık açısından faydalı bir spor mudur? Neden?
4. Ne sıklıkta ve hangi yoğunlukta yapılmalıdır?
5. Bu spor dalı ile ilgilenen kişi nasıl beslenmelidir?

SONUÇ BÖLÜMÜ
1. Gelecekte bu spor dalı ile ilgilenmeyi düşünür müsünüz? Niçin?
2. Seçtiğiniz bu spor dalını tavsiye eder misiniz? Neden?

Karlı Dağların Arkadaşı Ol Metni Cevapları Sayfa 219

b) Sorulara verdiğiniz cevaplardan yola çıkarak giriş, gelişme ve sonuç bölümleri olan sohbet türünde bir metin oluşturunuz. Taslak metninizi aşağıya yazınız.

c) Seçtiğiniz spor dalı ile ilgili yaptığınız araştırmada kullandığınız kaynakları kaynakça yazım kurallarına dikkat ederek yazınız.

Seçtiğiniz spor dalına göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Gelecekte hangi mesleği seçmeyi düşünüyorsunuz? Seçeceğiniz mesleği ve bu mesleğin çalışma koşullarını araştırınız.

*** Karlı Dağların Arkadaşı Ol metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf MEB Yayınları (1) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

7 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!