Uzay Giysileri Dinleme Metni Cevapları

Uzay Giysileri dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 104-105-106-107-108-109
(Bilim ve Teknoloji Teması)

Uzay Giysileri Dinleme Metni Cevapları - 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Uzay Giysileri Dinleme Metni Cevapları – 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Uzay Giysileri Dinleme Metni Cevapları Sayfa 104

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Bilim ve teknoloji ile ilgili hangi konudaki gelişmeler dikkatinizi çekiyor? Anlatınız.

(örnek) Yapay zeka ile ilgili gelişmeler dikkatimi çekiyor. Makinelerin insan zekasını taklit edebileceğini ve şimdiye kadar insanların çözemediği sorunları makinelerin kısa sürede çözeceğini düşünüyorum.

2. Uzay kampı deyince aklınıza neler geliyor? Sizce uzay kampında neler bulunur?

(örnek) Uzay kampı denince dünya dışı bir gezegen üzerinde astronotların gerekli malzemeler ile araştırma yapmaları aklıma geliyor. Bence uzay kampında astronotların uzay koşullarında yaşayabilmeleri için gerekli malzemeler ve araştırma ekipmanları bulunur.

Uzay Giysileri Dinleme Metni Cevapları Sayfa 105

1. ETKİNLİK

Metni dinlerken not aldığınız sözcüklerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahmininizi sözcüklerin sözlük anlamı ile karşılaştırınız. Sözcükleri anlamına uygun birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

serüven
Sözlük Anlamı: Baştan geçen ilginç olay veya olaylar zinciri, macera
Cümlem: Yurt dışı gezisinden geldikten sonra yaşadığım serüvenleri kitap yazarak anlatmayı düşünüyorum.

aktivite
Sözlük Anlamı: Bir işletmenin, bir kurumun belli bir alandaki eylemi, faaliyet, etkinlik
Cümlem: Kreşte öğretmenler eşliğinde yapılan aktiviteler çocukların yabancılık çekmemesini sağlıyor.

simülatör
Sözlük Anlamı: Gerçeğe uygun yapay öğrenme aygıtı, öğrencelik
Cümlem: Ehliyet sınavına girmeden önce smülatör ile araba kullanmayı öğreneceğim.

kapsül
Sözlük Anlamı: Füzenin gürültüsüne ve hava ile sürtünmeden doğan sıcaklığa karşı yalıtılmış, insan veya malzeme taşınan, roketlerin ucunda bulunan küçük ve hafif kapalı yer
Cümlem: Astronotları taşıyan kapsül roketten ayrıldı ve ay yüzeyine doğru inişe geçti.

Uzay Giysileri Dinleme Metni Cevapları Sayfa 106

2. ETKİNLİK

“Uzay Giysileri” metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Dinlediğiniz metnin konusu nedir?

Cevap: Uzay kampı için astronotların giyeceği giysiler

2. Uzay giysileri hangi bölümlerden oluşur? Açıklayınız.

Cevap: Astronotların çevreyi görebilecekleri camlı bir kask, omuz kısmı tam oturan, sert ama ellerin, kolların çalışabilmesine izin veren üst gövde, eldivenler ve altında büyük potların bulunduğu esnek bir alt gövdeden oluşur.

3. Uzay giysisi olmadan uzaya giden astronot hangi zorluklarla karşılaşır? Açıklayınız.

Cevap: Bu giysiler olmadan astronotlar uzay boşluğunda, ay üzerinde veya başka bir gezegende yürüyemezler, bir araçtan diğerine geçemezler. Oksijen yetersizliğinden astronotlar bilinçsiz hale gelir, astronotların ölümüne sebep olur.

4. Uzay giysilerinin astronota sağladığı kolaylıklar nelerdir?

Cevap: Gereken oksijeni ve basıncı sağlar, astronottan çıkan karbondioksiti yok eder. Gereken ısıyı sabit tutar, astronotu gök taşlarından ve radyasyondan korur. Temiz ve iyi bir görüş sağlar. İçinde rahat hareket eder. Ana araçtaki komutanla iletişim, uzay aracının dışında kolayca çalışma olanağı sağlar.

5. Uzay giysilerine, astronotların işini kolaylaştırmak için bir bölüm eklemeniz istenseydi hangi bölümü eklerdiniz?

Cevap: (örnek) Uzay giysileri içerisinde rahatça yemek yiyebilme için bir bölüm eklemek isterdim.

6. Siz kampta olsaydınız takımın eğitmeni Zeynep’e uzay giysileri ile ilgili ne sormak isterdiniz?

Cevap: (örnek) Bu giysilerin üretimi için hangi teknolojilerden faydalandıklarını sorardım.

3. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinle ilgili görüşlerinizi belirtiniz.

Cevap: 

(örnek)

Beğendim.
Çünkü metinde uzay giysileri ile ilgili merak ettiklerim ilgi çekici bir şekilde aktarılmış.

Uzay Giysileri Dinleme Metni Cevapları Sayfa 107

4. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki haber yazısını okuyunuz.

NASA, adını Mars gezegenine göndermek isteyenlere tarihi bir fırsat sunuyor.

Gelecek yıl Mars’a gönderilecek In Sight (İn Sayt) uzay aracı beraberinde binlerce kişinin ismini de taşıyacak. Siz de isminizi Mars’a göndermek istiyorsanız NASA’ya talebinizi iletmeniz yeterli.

2015 yılında uzay ajansı NASA, In Sight uzay aracıyla dünyanın her yerinden insanların isimlerini Mars’a göndermek için çağrı yapmıştı.

NASA’ya, o tarihten bu yana 827 bin kişi başvurdu. NASA, Mars’a adını göndermek isteyenlerin listesi için ikinci bir çip hazırlandığını duyurdu.

In Sight uzay aracı görevinin başındaki Bruce Banerdt (Burus Benırd), Mars’ın uzayseverleri heyecanlandırmaya devam ettiğini ve bu fırsatın insanların Kızıl Gezegen’i araştıracak uzay aracının bir parçası olmalarına olanak sağladığını söyledi.

NASA, In Sight aracının Mayıs 2018’de yolculuğuna başlaması ve Kasım 2018’de Kızıl Gezegen’e varması bekleniyor.

Adını göndermek isteyenler NASA sitesi üzerinden 1 Kasım 2017 tarihine kadar başvurabilir.

Komisyon

b) Okuduğunuz haber yazısının konusu nedir?

Cevap: NASA’nın Mars’a gönderilecek uzay aracı ile birlikte Dünya’daki, bunun için başvuran insanların isimlerini de göndermesi.

c) Okuduğunuz medya metninin (haber yazısı) yazılış amacı nedir? (Bilgilendirme, kültür aktarma, eğlendirme…)

Cevap: Bilgilendirme

5. ETKİNLİK

“Kozmosa ilk girişi yapmak, tek başıma onunla karşı karşıya gelmek, doğayla hiç görülmemiş bir düello yapmak, bundan daha ötesi hayal edilebilir mi?” (Yuri Gagarin)

Uzaya yolculuk yapan ilk kişi Yuri Gagarin’in bu yolculukta neler yaşamış olabileceğini kendinizi onun yerine koyarak arkadaşlarınıza anlatınız. Konuşmanızda beden dilini etkili bir şekilde kullanmaya özen gösteriniz.

Cevap: 

(örnek)

Roket atmosferden çıkar çıkmaz içimi büyük bir heyecan kaplamıştı. Uzaya çıkan ilk insandım. Daha önce hiç kimsenin yaşamadığı bir tecrübe yaşıyordum. Başıma neler gelecek bilmiyordum. İlk olmanın heyecanı, başıma gelecekler hakkında duyduğum merak ve korku, uzaya ulaşabilmekten ve hala yaşıyor olduğumdan duyduğum mutluluk… Bütün duygularım birbirine girmişti. Tek düşündüğüm bu yolculuğun insanlık için ne kadar önemli olduğuydu…

Uzay Giysileri Dinleme Metni Cevapları Sayfa 108

6. ETKİNLİK

Haber yazısında NASA’nın Mars gezegenine binlerce kişinin ismini göndereceğini okudunuz. Dâhil olduğunuz bir sosyal medya grubunda arkadaşlarınızla buraya başvuru yapmak için konuştuğunuzu hayal ediniz. Boş bırakılan yere kendi görüşünüzü yazınız.

Bengisu:
Arkadaşlar bir haber okudum. Çok heyecanlandım.

Oğuz:
Ne haberi?

Bengisu:
NASA, Mars gezegenine talepte bulunanların ismini gönderecekmiş.

Yaren:
NASA, Mars’a ismimizi mi gönderecek?

Oğuz:
İnanılmaz bir şey bu?

Bengisu:
Başvuralım mı?

Yaren:
Haberi gov veya edu uzantılı siteden mi okudun? İnternette okuduğun her yazıya inanmamalısın.

Bengisu:
Evet, haberi gov uzantılı bir siteden okudum.

Cevap: 

(örnek)

Ben:
O zaman haberin doğru olduğuna inanabiliriz. Haydi, biz de başvuralım. Şimdilik ismimiz Mars’a gidecek. Belki bir gün biz de gidebiliriz. Ne dersiniz?

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde özne ve yüklemlerin altını çiziniz. Karşısındaki kutucuğa cümlelerdeki yer tamlayıcılarını yazınız.

Cevap: 

Uzay Giysileri Dinleme Metni Cevapları - Yer Tamlayıcısı

Uzay Giysileri Dinleme Metni Cevapları – Yer Tamlayıcısı

Uzay Giysileri Dinleme Metni Cevapları Sayfa 109

8. ETKİNLİK

“Gökyüzü, sadece uçmaktan korkanların sınırıdır.” Bob BELLO (Bab Bello) sözünden yola çıkarak bilgilendirici metin yazınız.

Yazınızda giriş, gelişme, sonuç bölümlerine yer veriniz.

Cevap: 

(örnek)

SINIRIMIZ

Atmosfer, dünyamızı çepeçevre saran gaz tabakasıdır. Atmosferin görünen bölümüne gökyüzü denir. Gökyüzünün bittiği yerden itibaren de uzay başlar.

Gökyüzü, Dünyamızın sınırı değildir. İnsanlar roketler yardımı ile gökyüzünün ötesine geçip uzaya ulaşabilirler. Atmosferde, gökyüzünün ötesine geçecek herhangi bir engel bulunmamaktadır. Bu nedenle hava araçları ile atmosfer dışına rahatça çıkıp uzayı keşfetmemiz mümkündür.

Gökyüzü ötesine geçmemize engel olabilecek tek şey korkularımızdır. Uçmaktan, uzay boşluğunda başımıza gelebilecek aksiliklerden, hava araçlarının arıza çıkarıp düşmesinden korktuğumuz müddetçe atmosfer dışına çıkamayız.

Sonuç olarak sadece gökyüzü ötesine geçmek değil, bizim sınırımızı korkularımız belirler. Eğer korkularımızın üstesinden gelip sınırları geçecek cesareti kendimizde bulamazsak, hayatta hiçbir başarı elde edemeyiz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Beğendiğiniz gurbet konulu bir şiiri ezberleyiniz.

Aşağıdaki butona tıklayarak gurbet konulu şiirlere ulaşabilir, aralarından beğendiğinizi ezberleyebilirsiniz.

Gurbet Konulu Şiirler

*** Uzay Giysileri dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

7 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!