Sözcüklerin Gücü Dinleme Metni Cevapları

Sözcüklerin Gücü dinleme metni cevapları ve soruları, Özgün Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 93-94-95-96-97
(Duygular Teması)

Sözcüklerin Gücü Dinleme Metni Cevapları - 7. sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Sözcüklerin Gücü Dinleme Metni Cevapları – 7. sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Sözcüklerin Gücü Dinleme Metni Cevapları Sayfa 93

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Sözcükler olmasaydı nasıl iletişim kurardınız? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Beden dilimizle, jest ve mimiklerimizle iletişim kurardık.

2. Görme Engelliler Kamu Spotu’nu www.eba.gov.tr adresinden izleyiniz. İzledikleriniz hakkındaki duygu ve düşüncelerinizi açıklayınız.

Aşağıdaki linke tıklayarak kamu spotunu izleyebilirsiniz:

https://www.eba.gov.tr/video/izle/9463e8392c0aefbb2e1f1aedecb1a0590788ad4b22001

(örnek) Videoyu izledikten sonra görebiliyor olmanın ne kadar önemli olduğunu anladım. Bir yerden bir yere görmeden gidebilmek için kaldırımlardaki sarı taşlara muhtaç olmak çok zor bir durum. İnsanların bu taşların olduğu yerlere araba park etmeleri çok düşüncesizce bir davranış. Bundan sonra bu şekilde park eden arabalar görünce o kişiyi uyaracağım.

3. Engelli insanların günlük yaşantıda karşılaştıkları zorlukları arkadaşlarınızla tartışınız.

Engellilerin Yaşadığı Zorluklar

1. ETKİNLİK

Metinde geçen ve aşağıda harfleri karışık olarak verilen sözcükleri belirleyip bu sözcüklerin eş anlamlılarını örnekteki gibi yazınız.

Cevap: 

k c ü z s ö
sözcük – kelime

g u d y u
duygu – his

k u l u m t u l
mutluluk – saadet

m i g e z
gizem – esrar

ı b a c n a y
yabancı – el

a y ü r
rüya – düş

e v d a t
davet – çağrı

r e k e d
keder – hüzün

a t t
tat – lezzet

n a t ı y
yanıt – cevap

2. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.

Cevap: 

Metnin konusu: Sözcüklerin duygularımız üzerindeki etkisiMetnin ana fikri: Sözcükler, insanların farkında olmadığı derin duyguları ortaya çıkarabilme gücüne sahiptir.

Sözcüklerin Gücü Dinleme Metni Cevapları Sayfa 94

3. ETKİNLİK

Metni özetleyip aşağıya yazınız.

Cevap:

Bir kaldırımda dilenen evsiz adamın önündeki kutuya kimse para atmamaktadır. Bir yabancı gelip kutunun önüne “Bahar geldi fakat ben göremiyorum.” yazar. Bu cümle, cümleyi okuyan insanlarda bazı duyguları harekete geçirir ve evsiz adam için kutuya para bırakmaya başlarlar.

Bazı sözcükler, insanların içinde olan fakat fark edemedikleri duyguları açığa çıkarabilme gücüne sahiptir.

4. ETKİNLİK

Siz olsaydınız evsiz adamın kartonuna ne yazardınız? Nedenini de belirterek aşağıya yazınız.

Cevap: 

(örnek)

Ben olsaydım “Kutunun içinde ne olduğunu görebiliyorsanız, Allah’a şükrediniz.” yazardım. Bu cümle insanların görme duyularının ne kadar önemli olduğunu hatırlatırdı.

Sözcüklerin Gücü Dinleme Metni Cevapları Sayfa 95

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde noktalı virgülün (;) hangi amaçla kullanıldığını cümlelerin altına yazınız.

Bazı sözcükler bizi bir rüyaya davet eder; belli kokuları, tatları, sesleri, duyguları çağrıştırır.

Cevap: Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konmuştur.

Sözcükleri; neşe ve üzüntüleri, kederleri, umutları ve hayal kırıklıklarını, öfkeleri ve aldatılmışlıkları, aşkları ve arkadaşlıkları, yaraları ve acıları … insan duygularının gizemlerini anlatmak için kullanabiliriz.

Cevap: İkiden fazla eş değer ögeler arasında virgül bulunan cümlelerde özneden sonra noktalı virgül konmuştur.

Acısı, kederi, hüznü; heyecanı, neşesi, gülümsemesi ile hayat bir ikilemler yumağıdır.

Cevap: Cümle içinde virgüllerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konmuştur.

6. ETKİNLİK

Günlük yaşantınızda aşağıdaki işaretlerle daha önce hiç karşılaştınız mı? Bu işaretlerin anlamlarını arkadaşlarınızla tartışarak belirleyiniz ve işaretlerin altına yazınız.

Cevap: 

Sözcüklerin Gücü Dinleme Metni Cevapları - Engelli İşaretleri

Sözcüklerin Gücü Dinleme Metni Cevapları – Engelli İşaretleri

Sözcüklerin Gücü Dinleme Metni Cevapları Sayfa 96

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen çekimli fiilleri bulunuz. Bu fiillerden haber anlamı taşıyanların karşısına “H”, dilek anlamı taşıyanların karşısına “D” yazınız.

Cevap: 

Susayan bir karga, yarısına kadar dolu bir sürahiye su içmek üzere yaklaşmış.H
Bataklığı geçtikten sonra başak tarlalarına gelinir.H
Sınava yetişmek için erken yatmalısın.D
Gözlerimizi kapatıp sobamızın tüttüğü çocukluğumuza dönelim.D
Bilge; çocuğun gözlerinin içine merhametle, sevgiyle baktı.H
Yağmur yağsa bir kuş konsa badi parmağıma.D,D

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili fiillerin olumsuz çekimini örnekteki gibi yazınız.

Cevap: 

• Ege’de, şeftali bahçelerinin gölgesinde büyümüş. → büyümemiş

• Eski mahallemi ve arkadaşlarımı çok özledim. → özlemedim

• Yarışmada ikinci oldukları için üzülüyorlar. → üzülmüyorlar

• Sabahları çok erken kalkmalısın. → kalkmamalısın

• Kutuları üst kata taşıyalım. → taşımayalım

• Her akşam aynı saatte uyur. → uyumaz

Bir işin, oluşun ya da durumun gerçekleşmediğini bildiren fiiller, “olumsuz fiiller”dir. Fiillerde olumsuzluk “-ma /-me” ekiyle yapılır.

Sözcüklerin Gücü Dinleme Metni Cevapları Sayfa 97

9. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki dilekçe örneğini inceleyiniz.

MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜNE

ANKARA

Okulunuzun 7/B sınıfı öğrencilerinden ………………………’nın velisiyim. Yürüme engelli çocuğum için okul girişine rampa yapılmasını istiyorum.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

Adres:

13.12.2019
İmza
Ad – Soyad

b. Aşağıya, izlediğiniz Görme Engelliler Kamu Spotu ve araştırmanızdan yola çıkarak görme engelli insanların hayatını kolaylaştırmak için yapılmasını istediğiniz çalışmalarla ilgili bir dilekçe yazınız.

Cevap: 

(örnek)

OSMANGAZİ BELEDİYESİNE

BURSA

Çiftehavuzlar Mahallesi Kanarya Sokak’ta oturan bir vatandaşım. Mahallemizde birçok görme engelli vatandaş mevcut. Fakat bu vatandaşlarımızın kaldırımlarda rahatça yürüyebilecekleri kılavuz taşlar ve rampalar, mahallemizin kaldırımlarında mevcut değil. Ayrıca mahallemize hizmet veren belediye otobüslerinde yürüme engelli vatandaşlarımız için kapı giriş rampası bulunmuyor. Engelli vatandaşlarımız için mahallemizde ve belediye otobüslerinde gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyorum.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

Adres:
Çiftehavuzlar Mahallesi
Kanarya Sokak
No: 5
Osmangazi – BURSA

13.12.2019
İmza
Ahmet TÜRK

*** Sözcüklerin Gücü dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf Özgün Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

11 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!