Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Türkiye’nin Teknolojik Olarak Gelişmesi – Eleştiri

Türkiye’nin teknolojik olarak gelişmesi konulu eleştiri türünde kompozisyon örneği.

Türkiye'nin Teknolojik Olarak Gelişmesi - Eleştiri

Türkiye’nin Teknolojik Olarak Gelişmesi – Eleştiri

Dünyada teknoloji hızla ilerlerken maalesef ülkemiz bu hıza aynı oranda ayak uyduramadı. Pek çok alanda dünya ülkelerinin kullanmaya başladığı teknolojik ürünlerle Türkiye yıllar, hatta on yıllar sonra tanıştı.

Telefonda 1 Asır Sonradan Geldik!

Şu anda hemen herkesin cebinde dahi bulunan telefon, bundan yarım asır önce lüks bir ihtiyaçtı. 10 Mart 1876 tarihinde İskoç asıllı Alexander Graham Bell tarafından icat edilen telefon, giderek geliştirildi ve 1915 yılında uzun mesafelerle iletişim kurulacak seviyeye getirildi.

Aradan geçen uzun yılların akabinde 1926 yılında ülkemize gelen telefon, geldiği gibi de kaldı. 50 yıl boyunca neredeyse telefonun gelişmesi ve yaygınlaşması için hiçbir çabaya girişmeyen ülkemizde 1980’lerin başına kadar telefon pek çok evde bulunmuyordu. 1973 yılında dünyada ilk cep telefonu icat edilirken; ülkemizde değil cep telefonu, normal telefonlar dahi yaygınlaşamamıştı. Teknolojik gelişmelere ayak uyduramayan ülkemiz basit bir telefon düzeneğini dahi yarım asrı aşkın süre ilerletememiştir.

Ülkemizin televizyonla tanışması da pek farklı olmamıştır. 1923 yılında İngiliz asıllı John Logie Baird tarafından icat edilen televizyon ülkemizde ancak 1951 yılında girebilmiş ve 1980’li yıllardan sonra yaygınlaşmaya başlamıştır.

Neden Geri Kaldık?

Yukarıdaki örneklerde de görüldüğü gibi ülkemiz teknolojiyi her zaman yıllarca geriden takip etmiştir. Bu örnekleri; uçak, otomobil, bilgisayar gibi daha pek çok alanda çeşitlendirmek mümkün. Teknolojik yatırımlara genel olarak önem vermeyen ülkemiz, bunun neticesinde dünyanın gerisinde kalmıştır.

Devlet eliyle teknoloji yatırımları çok yavaş ilerlemiş, özel sektöre de yıllarca imkan ve olanak tanınmamıştır. Özel sektör desteklenmediği ve cesaretlendirilmediği için teknolojik gelişmeler hep geriden takip edilmiştir. Devletin kaynakları da iç çekişmelerle heba edilmiştir. Dönemini bir türlü yakalayamayan Türkiye; şu anda dahi internet hızında dünyada 61. sıradadır. Ekonomik olarak bizden daha geride olarak düşünülen ülkelerde dahi internet hızı bizden çok daha iyi durumdadır.

Teknolojik gelişmelere ayak uyduramamak ülkemize çok pahalıya mal oldu. Dünyadaki gelişmeleri sonradan takip eden ülkemiz; teknolojiyi yapan değil, her zaman satın alan konumunda yer aldı. Şu anda dahi cep telefonu üretemeyen ülkemiz, yabancı ülkelerden satın aldığı 1 cep telefonu için tonlarca buğday satmak zorunda kalıyor. Bu durum doğrudan milli servet kaybına yol açıyor.

Teknolojideki gelişmeleri sadece devletler değil insanların da takip etmesi gerekiyor. Bunun için bir teknoloji blogu takibe alabilirsiniz.

Ayrıca teknoloji gelişiminde dijital çağdayız. Artık her teknolojik alet kodlarla çalışmakta. Kod yazabilmek, çağı yakalamaktaki en büyük silah olarak değer kazanıyor. Kod yazma dersleri alarak dijital çağı yakalamanız ve etkin olmanız mümkün olacaktır.

*** Türkiye’nin teknolojik olarak gelişmesi konulu eleştiri türünde kompozisyon örneği hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

1 Yorum

Yorum Yap