Tüm Dünya Oyunda Metni Cevapları

Tüm Dünya Oyunda metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 212-214-215-216-217
(Çocuk Dünyası Teması)

Tüm Dünya Oyunda Metni Cevapları - 3. Sınıf MEB Yayınları

Tüm Dünya Oyunda Metni Cevapları – 3. Sınıf MEB Yayınları

Tüm Dünya Oyunda Metni Cevapları Sayfa 212

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Sevdiğiniz oyunlar nelerdir?

Sevdiğiniz oyunlara göre bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

En çok saklambaç ve ip atlama oyununu seviyorum

2. Okulda hangi oyunları oynarsınız?

Okulda en çok oynadığınız oyunlara göre bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Okulda en çok “Simit” ve “Elim Sende” adlı oyunları oynuyoruz.

Tüm Dünya Oyunda Metni Cevapları Sayfa 214

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip yazınız. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap:

grup: Birbirine benzer veya aynı cinsten olan şeylerin oluşturduğu bütün, takım, öbek

popüler: Halkın arasında yaşayan motiflere, ögelere yer veren, onlardan yararlanan, halkın zevkine uygun, halk tarafından tutulan

oyuk: Oyulmuş, içi boş ve çukur olan yer

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1) Kueymada, ülkemizde oynanan hangi oyuna benzemektedir?

Cevap: Yakar top

2) Hangi oyun Güney Afrika’da satrancın atası sayılır?

Cevap: Mangala

3) Ülkemizde de oynanan beştaş oyununun Kore’deki ismi nedir?

Cevap: Gonggi

4) İnek üstünden atlamaca oyunu ülkemizde oynanan hangi oyuna benzemektedir?

Cevap: Birdirbir

Tüm Dünya Oyunda Metni Cevapları Sayfa 215

3. ETKİNLİK

Bilgisayar oyunları ile ilgili terimlerin yabancı dildeki karşılıkları ile Türkçeleri verilmiştir. Bu terimlerin Türkçe karşılıklarının nasıl ortaya çıktığını arkadaşlarınızla tartışınız.

Cevap:

Joystick – Oyun Kolu: Bu alet ile ekrandaki oyunu yönlendiririz. Kol kelimesi organ haricinde makineleri hareket ettirmeye yarayan parça anlamına da gelir. “joystick” kelimesi de bu kelimelerin birlikte kullanılması ile “oyun kolu” olarak Türkçemizde yer almıştır.

Computer – Bilgisayar: Bilgisayarlar bilgiyi işleyen makinelerdir. Bunu sayısal verilerden faydalanarak yaparlar. Bilgi ve saymak kelimeleri birleştirilerek “computer” kelimesi “bilgisayar” olarak Türkçeye çevrilmiştir.

Mouse – Fare: “mouse” kelimesi İngilizce bir kelimedir. “fare” anlamına gelmektedir. Şekli de fareye benzediği için bu şekilde dilimizde yer bulmuştur.

4. ETKİNLİK

Tabloyu inceleyerek soruları cevaplayınız.

Sevilen OyunlarSeven Kişi Sayısı
Saklambaç8
Körebe5
Köşe Kapmaca7
İp Atlama6

1) En fazla hangi oyun sevilmektedir?

Cevap: Saklambaç

2) En az sevilen oyunu kaç kişi sevmektedir?

Cevap: 5

3) Saklambaç sevenler, ip atlamayı sevenlerden kaç kişi fazladır?

Cevap: 2

4) Sınıfta kaç kişi vardır?

Cevap: 26

Tüm Dünya Oyunda Metni Cevapları Sayfa 216

5. ETKİNLİK

Büyük harflerin kullanımı ile ilgili yapılan hataları düzelterek cümleleri yeniden yazınız.

• ali’nin ablası izmir’e gidecekmiş.

Cevap: Ali’nin ablası İzmir’e gidecekmiş.

• Atatürk mahallesi gül sokak’ta oturuyoruz.

Cevap: Atatürk Mahallesi Gül Sokak’ta oturuyoruz.

• Bugün milli eğitim bakanlığı açıklama yapacak.

Cevap: Bugün Milli Eğitim Bakanlığı açıklama yapacak.

• tbmm bugün toplanıyor.

Cevap: TBMM bugün toplanıyor.

6. ETKİNLİK

Şimdi sıra sizde çocuklar! 3-4 kişilik gruplar oluşturarak bir çocuk oyunu tasarlayınız. Bu oyunun nasıl oynanacağını ve kurallarını yazınız.

Bu etkinliği arkadaşlarınızla birlikte hayal gücünüzü kullanarak yapabilirsiniz.

Tüm Dünya Oyunda Metni Cevapları Sayfa 217

7. ETKİNLİK

Şiiri özenli ve okunaklı şekilde yazınız. Yazınızın etrafını görsellerle süsleyiniz.

BEYAZ BULUT

Seni ne kadar özlemişiz…
Bunca zamandır neredeydin
Beyaz bulut?
Sensiz güzel değil bu gökyüzü,
Bu güneş, bu yıldızlar…
Ne olur, gitme artık başka yere…

Sen hep üstümüzde kalmalısın.
Bahçemizde bahar,
Penceremizde rüzgâr,
Gözlerimizde sevinç olmalısın.

Şükrü Enis REGÜ

*** Tüm Dünya Oyunda metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

4 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!