Geceyi Sevmeyen Çocuk Metni Cevapları

Geceyi Sevmeyen Çocuk metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 218-220-221-222-223-224-225
(Çocuk Dünyası Teması)

Geceyi Sevmeyen Çocuk Metni Cevapları - 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Geceyi Sevmeyen Çocuk Metni Cevapları – 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Geceyi Sevmeyen Çocuk Metni Cevapları Sayfa 218

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Uyumak neden önemlidir?

Cevap: Gün boyu yorulan vücudumuzu ve beynimizin dinlenmeye ihtiyacı vardır. Eğer dinlenmez ise yeterli enerjimiz olmaz, hastalanırız.

2. Uyumadan önce neler yaparsınız?

Uyumadan önce neler yaptığınıza göre bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Uyumadan önce dişlerimi fırçalarım. Pijamalarımı giyerim. Anne ve babama iyi geceler dilerim. Ertesi gün gerekli olacak okul eşyalarımı hazırlarım.

Geceyi Sevmeyen Çocuk Metni Cevapları Sayfa 220

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip yazınız. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap: 

masal: Genellikle halkın yarattığı, hayale dayanan, sözlü gelenekte yaşayan, çoğunlukla insanlar, hayvanlar ile cadı, cin, dev, peri vb. varlıkların başından geçen olağanüstü olayları anlatan edebî tür

uyuyakalmak: Ansızın uyumak

yıldız: Çekirdeğinde oluşan füzyon sonucunda açığa çıkan enerjiyi uzaya ışınım biçiminde yayan, ışıklı gök cisimlerinden her biri

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1) Çocuk neyi hiç sevmiyormuş?

Cevap: Geceyi hiç sevmiyormuş.

2) Annesi geceyi sevdirmek için çocuğa neyi göstermiş?

Cevap: Yıldızları göstermiş.

3) Annesine göre çocuğun büyümesi için ne yapması gerekiyormuş?

Cevap: Uyuması gerekiyormuş.

4) Çocuk annesiyle hangi arkadaşlarının yıldızlarına bakmış?

Cevap: Emre, Ercüment, Volkan, Serkan’ın yıldızlarına bakmış.

5) Uyumadan önce annesi çocuğa ne anlatmış?

Cevap: Masal anlatmış.

Geceyi Sevmeyen Çocuk Metni Cevapları Sayfa 221

3. ETKİNLİK

Masal ve hikâye okumanın çocuklara ne gibi faydaları olabilir? Arkadaşlarınızla tartışınız.

Cevap:

» Masallarda, iyilik, dostluk, mutluluk gibi kavramlar işlenir. Bu kavramlar masallarda somutlaştığı için, çocukların anlaması daha kolaydır.

» Masallar ayrıca, içinde yaşanılan toplumsal değerler ve kültürün anlaşılmasında da önemli rol oynamaktadırlar.

» Masallarda olayların ve kişilerin olağanüstü olması çocukların hayal gücünün gelişimine katkı sağlamaktadır. Hayal gücü gelişen çocuğun yaratıcılık yeteneği de gelişir.

» Masal okumak ya da dinlemek çocukların okuma ve dinleme becerilerini geliştirir.

» Masalı dinleyen çocuk, masalı anlatan kişiyle sıkı bir bağ kurar. Güven duygusu artar.

» Masal çocukların iyi vakit geçirmesini sağlayarak mutluluk aşılamaktadır. Keloğlan, Sindirella, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Prenses ve Bezelye Tanesi, masallara örnek olarak verilebilir.

4. ETKİNLİK

Kütüphane kayıt formunu, yönergelerine uygun olarak doldurunuz.

Kendi bilgilerinize göre formu siz doldurabilirsiniz.

Geceyi Sevmeyen Çocuk Metni Cevapları - 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları - Kütüphane Kayıt Formu Örneği

Geceyi Sevmeyen Çocuk Metni Cevapları – 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları – Kütüphane Kayıt Formu Örneği

Geceyi Sevmeyen Çocuk Metni Cevapları Sayfa 222

5. ETKİNLİK

Verilen kelimenin eş anlamlısını bulup örnekteki gibi boyayınız.

Cevap: 

Geceyi Sevmeyen Çocuk Metni Cevapları - 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları - Eş Anlamlı Kelimeler

Geceyi Sevmeyen Çocuk Metni Cevapları – 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları – Eş Anlamlı Kelimeler

Geceyi Sevmeyen Çocuk Metni Cevapları Sayfa 223

6. ETKİNLİK

Verilen atasözlerindeki zıt (karşıt) anlamlı kelimelerin altlarını çiziniz.

Cevap: 

Kötülük her kişinin kârı, iyilik er kişinin kârı.

Her şey incelikten, insan kabalıktan kırılır.

Gençlikte para kazan, ihtiyarlıkta kur kazan.

Ak koyunun kara kuzusu da olur.

Gelen gideni aratır.

Öfkeyle kalkan zararla oturur.

Yazın gölge hoş, kışın çuval boş.

ne yemez, tok ne demez.

Eski dost düşman olmaz.

7. ETKİNLİK

Verilen metindeki boşlukları uygun noktalama işaretleriyle doldurunuz.

Cevap: 

İki kardeş (,) köy yolunda yürüyorlardı (.) Can (,) telaşla sesini yükseltti (:)

() Köpekler (!) Çoban köpekleri üzerimize geliyor (,) kaçalım (!)

İki kardeş (,) yakınlarda bulunan bir ağaca çıktılar (.)

Geceyi Sevmeyen Çocuk Metni Cevapları Sayfa 224

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki görsellerden hareketle kâğıdın nasıl elde edildiğini yazınız.

Cevap: 

  1. Önce ağaçlar iş makineleri yardımıyla kesilir.
  2. Kesilen ağaçlar yine iş makineleri yardımıyla düzeltilir.
  3. Düzeltilen ağaçlar araçlarla taşınır.
  4. Ağaçlar fabrikaya getirilir.
  5. Fabrikada ağaçlar işlenir.
  6. İşlenen ağaçlar makinelerle kağıda dönüştürülür.
  7. Kağıtlar matbaalara götürülür.
  8. Matbaalarda bu kağıtlar gazete, dergi, kitap basmak için kullanılır.

Geceyi Sevmeyen Çocuk Metni Cevapları Sayfa 225

9. ETKİNLİK

Şiiri özenli ve okunaklı şekilde yazınız. Yazınızın etrafını görsellerle süsleyiniz.

BİR DÜNYA BIRAKIN

Oynaya oynaya gelin çocuklar
El ele, el ele verin çocuklar.

Bir vatan bırakın biz çocuklara
Islanmış olmasın gözyaşlarıyla.

Bir bahçe bırakın biz çocuklara
Göklerde yer açın uçurtmalara.

Oynaya oynaya gelin çocuklar
El ele, el ele verin çocuklar.

Adnan ÇAKMAKÇIOĞLU

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

*** Geceyi Sevmeyen Çocuk metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

3 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!