Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Cevapları

Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 88-92-93-94-95
(Bilim ve Teknoloji Teması)

Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Cevapları - 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Cevapları – 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Cevapları Sayfa 88

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Sizce en yararlı buluşlar nelerdir? Neden?

(örnek) Bence en yararlı buluşlar bilgisayar, telefon ve motorlu taşıtlardır. Bilgisayarlar sayesinde günlük hayatımızdaki pek çok soruna çözüm bulabiliyoruz. Telefonlar sayesinde dünyanın her yeriyle iletişim kurabiliyor, motorlu taşıtlar sayesinde dünyanın herhangi bir yerine kısa sürede ulaşabiliyoruz.

2. Olumsuz şartlarda bile başarılı olan kişilerin özellikleri nelerdir? Açıklayınız.

Azimli, inançlı ve çalışkan olmalıdır. Başaracağına inanan, başarı için azmeden ve çalışan insanlar için engellerin bir önemi yoktur.

Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Cevapları Sayfa 92

1. ETKİNLİK

Metnin bağlamından hareketle aşağıda verilen sözcükleri anlamlarıyla eşleştiriniz.

1. heybe – 2. çıkın – 3. bağ – 4. hâlihazır – 5. azık – 6. genetik – 7. özgü – 8. hücre

Cevap: 

( 3 ) Meyve bahçesi.

( 2 ) Bir beze sarılarak düğümlenmiş küçük bohça, çıkı.

( 1 ) At, eşek vb. binek hayvanlarının eyeri üzerine geçirilen veya omuzda taşınan, içine öteberi koymaya yarayan, kilim veya halıdan yapılmış iki gözlü torba.

( 7 ) Birine, bir şeye ait olan, öze, has, mahsus.

( 6 ) Kalıtım bilimi.

( 4 ) Şimdiki durum, şu anda, bugünlerde.

( 5 ) Gereken yiyecek ve içecek şeyler, nevale.

2. ETKİNLİK

Okuduğunuz çizgi romandan hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Küçük Aziz, ağabeyinin fen ve tabiat bilgisi ders kitabından hangi bilgileri öğreniyor?

Cevap: Mikroorganizmalar, bitkiler ve hayvanların hücre ya da hücrelerden oluştuğunu, hücrelerde o canlıya özgü genetik bilgiler bulunduğunu öğreniyor.

2. Mardin’de doktorluk yapan Aziz Sancar ABD’ye neden gidiyor? Siz de yurt dışında eğitim almak ister misiniz? Niçin?

Cevap: Kendisine araştırma olanakları sunacak bir yerde çalışmak için gidiyor. (örnek) İsterdim. Böylece dünyadaki gelişmeleri daha yakında takip edebilir, öğrendiklerimi ülkemde, ülkemin gelişmesi için kullanabilirdim.

3. Aziz Sancar hangi seminere katılmıştır? Niçin?

Cevap: Fotoliyaz enzimi hakkında bir seminere katılmıştır. Aziz Sancar az çalışılmış bu konunun ilginç olabileceğini düşünmüştür.

4. Aziz Sancar, kırk yıl boyunca hangi soruya cevap aramıştır? Sizce bu süre bir araştırma için uzun mudur?

Cevap: “Fotoliyaz enziminin işlevini biz insanlarda gören da gören benzer bir mekanizma var mıdır?” sorusuna cevap aramıştır. Bu süre araştırma için uzundur denilemez.

5. Aziz Sancar, çalışmaları sonucunda hangi bilgiye ulaşmıştır? Bu bilginin insanlığa katkısı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap: Morötesi ışınımdan zarar gören DNA moleküllerinin nasıl onarıldığı bilgisine ulaşmıştır. Bu bilgi sayesinde kanser tedavilerinde daha başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

6. Bir Türk bilim insanının Nobel ödülü alması konusunda ne düşünüyorsunuz? Açıklayınız.

Cevap: Bir Türk bilim insanının Nobel ödülü alması gurur verici bir olaydır. Bu olaydan ilham alan insanlar çalışmalarına daha azimli bir şekilde devam edebilirler.

Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Cevapları Sayfa 93

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz çizgi romandan yola çıkarak aşağıdaki bilgilerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

Cevap: 

(Y) Aziz, erik ve ceviz ağaçlarının gölgesinde serinlemeye giderken okuyacağı kitapları sırt çantasına koyardı.

(D) Küçük Aziz, bağda çalışırken kimse onu rahatsız etmezdi.

(D) İngiltere’ye giden Aziz Sancar burada fotoliyaz üzerinde çalışmaya başlar.

(D) Aziz Sancar fotoliyaz enziminin memeliler dışındaki pek çok canlıda ışığa tepki vererek devreye girdiğini buldu.

(Y) Aziz Sancar, DNA moleküllerinin nasıl onarılacağı ile ilgili çalışan tek bilim insanıdır.

4. ETKİNLİK

Derse hazırlık bölümünde araştırdığınız alanında tanınmış insanları, verilen bilgileriyle eşleştiriniz. Hakkında bilgi verilmeyen kişi ile ilgili yaptığınız araştırmaları anlatınız.

Cevap: 

Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Cevapları - Bilim İnsanları

Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Cevapları – Bilim İnsanları

Sabiha Gökçen

İnternette güvenilir bilgi arıyorsanız “gov, edu” uzantılı internet sitelerini kullanmalısınız.

Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Cevapları Sayfa 94

5. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki paragraflarda hangi düşünceyi geliştirme yolunun kullanıldığını bularak boşluklara yazınız.

Türkiye’de çeşit çeşit boncuk kullanıyorlar. Yörükler “dilgöz” adını verdikleri deve boncuğunu çocuklarına, develerine ve kemerlerine takıyorlar. Aynı boncuğa Karadeniz’de “yılanbaşı” deniyor. Bu boncuklar Filipinler’den gelen deniz kabuklarından yapılıyor.

Cevap: Tanımlama

Bence Türkçe bugünkü sınırlarımızın dışına çıkarılarak düşünülmelidir. Dilimiz konuşulduğu coğrafyalar içinde görülmeli artık. Daralan siyasi sınırlarımız karşısında, Millî Mücadele Dönemi’nde Yahya Kemal Beyatlı “Türkçenin çekilmediği yer vatandır.” demiştir. Bugün de Türkçe en geniş sınırları içinde düşünülmeli, dil ve vatan birlikte ele alınmalıdır.

Cevap: Tanık Gösterme

Türkiye’de okunan kitap sayısı çok azdır ancak kitap okumayı kültür hâline getirmiş insanlar da vardır. Bu kişiler için kitap okumak tiryakiliktir. Çantasında kitap taşıma, otobüste kitap okuma, durakta beklerken kitap okuma, kitap tiryakilerinin yaptığı davranışlardan bazılarıdır.

Cevap: Örneklendirme

Eleştirmenlerimizin eleştiriyi yan meslek olarak algılamaları bilinen bir gerçek ama işin korkutucu boyutu birçok kimsenin ilgisini çekmiyor. Eleştirmenlerimizin %33’ü ticaretle uğraşıyor. %10’u tekstilci, %40’ı doktor, çok az bir kısmı da yazar. İşin en ürkütücü yönü, aydınlarımızın %72’sinin eleştirmenlerin eleştiri dışında işler yapmalarını oldukça doğal karşılamaları.

Cevap: Sayısal Verilerden Yararlanma

b) Okuduğunuz çizgi romanda düşünceyi geliştirme yollarından hangileri kullanılmıştır?

Cevap: Tanımlama, örneklendirme.

6. ETKİNLİK

İnsanlığa yararlı bir icat yapmanız gerekirse neyi icat etmek isterdiniz? Bu konudaki düşüncelerinizi arkadaşlarınıza anlatan bir konuşma yapınız.

Cevap: 

(örnek)

Sevgili Arkadaşlar.

İnsanlığa yararlı bir icat yapmam gerekirse bedensel engelliler için Demir Adam zırhı gibi bir icat yapmak isterdim. Biliyorsunuz bedensel engelli insanlarımız için hayat bizimki kadar kolay değil. Özellikle kol ve bacak gibi hareket etmenin temelinde bulunan organlarını yitiren insanlar için hayat çok zor olabiliyor. 

Bu icadım tamamen beyinle yönetilen, hareket eden, vücuda eklemesi kolay, hafif ve dayanıklı, enerji problemi olmayan, robot benzeri bir makineden oluşuyor. Böylece uzuvlarını kullanamayan insanların bu sorununu ortadan kaldırırım.

Sonuç olarak onların günlük işlerini kimseye muhtaç olmadan görmeleri, istedikleri yere rahatça gidip gelmelerini sağlayabilecek bir icat bence insanlığa en yararlı icatlardan biri olurdu.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Cevapları Sayfa 95

7. ETKİNLİK

Aziz Sancar ile ilgili çizgi romanı beğenip beğenmediğinizi sebepleriyle yazınız.

Cevap: 

(örnek)

Beğendim.

Çünkü ülkemizin gururu bir bilim adamının önemi, biz çocukların ilgisini çekebilecek şekilde, eğlenceli bir şekilde anlatılmış.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde bazı özne ve yüklemler yanlış gösterilmiştir. Yanlışları düzelterek altlarına doğru olan özne veya yüklemleri yazınız.

Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Cevapları - Özne Yüklem

Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Cevapları – Özne Yüklem

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Bor madeninin enerji alanındaki kullanımını ve ülke ekonomimiz için önemini araştırınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak konu hakkındaki araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Borun Enerji Alanındaki Kullanımı ve Ülke Ekonomimiz İçin Önemi

*** Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!