#EVDEKAL

#EVDEKAL

Bazı İnsanlar Metni Cevapları

Bazı İnsanlar metni cevapları ve soruları, Özgün Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 206-210-211-212-213-214-215
(Kişisel Gelişim Teması)

Bazı İnsanlar Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Bazı İnsanlar Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Bazı İnsanlar Metni Cevapları Sayfa 206

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. “Ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol.” sözünden ne anlıyorsunuz? Arkadaşlarınızla tartışınız.

(örnek) Bu sözden insanların sahte davranışlarda bulunmaması, çıkarlarına göre davranmaması, içinden nasıl geliyorsa öyle davranması ya da nasıl davranması gerekiyorsa kendisini de ona göre eğitmesi gerektiğini anlıyorum.

2. Arkadaş seçiminde nelere dikkat ediyorsunuz? Açıklayınız.

(örnek) Ahlaklı, dürüst, iyiliksever, vicdanlı, merhametli olmasına dikkat ediyorum.

3. Can Yücel’in “Su Gibi” şiirinin içeriği hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.

Bazı İnsanlar Metni Cevapları Sayfa 210

1. ETKİNLİK

a. Metinde geçen ve anlamları aşağıda verilen sözcükleri bulmacadan bulup işaretleyiniz.

Cevap: 

Bazı İnsanlar Metni Cevapları - Bulmaca

Bazı İnsanlar Metni Cevapları – Bulmaca

esenlik: Sağlık, afiyet, esen olma durumu.

aşina: Tanıdık, bildik.

arınmak: Temizlenmek, temiz duruma gelmek, paklanmak.

eğilim: Bir şeyi sevmeye, istemeye veya yapmaya içten yönelme.

olgu: Birtakım olayların dayandığı sebep veya bu sebeplerin yol açtığı sonuç, vaka.

kanıksamak: Çok tekrarlama sebebiyle etkilenmez olmak, alışmak.

irdelemek: Bir konunun incelenmesi ve eleştirilmesi gereken bütün yönlerini birer birer incelemek araştırmak.

bellemek: Öğrenip akılda tutmak.

kanı: İnanç, düşünce, kanaat.

b. İşaretlemediğiniz harfleri sırasıyla yazarak şifre cümleyi aşağıya yazınız.

Cevap: HER İNSANIN FARKLI BİR KARAKTERİ VARDIR

Bazı İnsanlar Metni Cevapları Sayfa 211

2. ETKİNLİK

a. Metinde geçen aşağıdaki sözcük grupları ile anlamlarını eşleştiriniz. Eşleştiremediğiniz sözcük grubunun anlamını siz yazınız.

Cevap: 

Bazı İnsanlar Metni Cevapları - Eşleştirme

Bazı İnsanlar Metni Cevapları – Eşleştirme

b. Yukarıdaki sözcük gruplarından beşini, birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

• Ekmek almayı unuttuğum için annemden azar işittim.

• Yalan söylediği elbet bir gün ortaya çıkacak.

• Yapılan iyiliğin altında kalmadı, o da ev sahibinin bahçesindeki otları temizleyerek karşılık verdi.

• Doktor yaralı kazazedeyi teskin etmeye çalışıyordu.

• Gerekli olan bütün malzemelerimiz mevcut olup, hemen yemek yapmaya başlayabiliriz.

Bazı İnsanlar Metni Cevapları Sayfa 212

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. İhtiyaç duyulan insanların özellikleri nelermiş?

Cevap: Kelimelerinden tutun da kelimelerini vurguladıkları ses tonlarına kadar ferahlatıcı bir esinti gibidirler. Onlarla konuşunca bir şelalenin tertemiz sularında arınmış gibi oluruz sanki.

2. İnsanlarla selamlaşmak onları tanımak için yeterli miymiş? Niçin?

Cevap: Yeterli değilmiş. Bir insanı tanımak için onun geçmişini ve yaşadıklarını bilmemiz gerekirmiş.

3. Her yerde olmaları istenen insanların özellikleri nelermiş?

Cevap: Esprili, güldüren, hazırcevap, gergin ortamları yumuşatan, hiçbir sözün altında kalmayan.

4. Karşılaşılması çok zor olan insan tipi yazara göre nasılmış?

Cevap: Yürekleri kocaman, kapıları hep açık, sadece dinleyen, konuşmaları teskin ediciymiş.

5. Zor anların kişileri hangi özelliklere sahipmiş?

Cevap: Tek bir söz ile kırk kişinin yapamadığını halleden kişilermiş.

6. Yazar insanları neye benzetmiş?

Cevap: Çiçeklere benzetmiştir.

7. Değerini bilmemiz gereken insanların özellikleri nelermiş?

Cevap: Yürekleri kocaman, kapıları hep açık, sadece dinleyen, konuşmaları teskin eden kişilermiş.

4. ETKİNLİK

Yazarın yerinde olsaydınız metne hangi başlıkları yazardınız? Nedenini de belirterek aşağıya yazınız.

Cevap: 

Metne şu başlığı yazardım: Karakterlerine Göre İnsanlar
Çünkü metinde insanlar karakterlerine göre incelenmiştir.

Metne şu başlığı yazardım: Çeşit Çeşit İnsanlar
Çünkü metin karakterlerine göre insan çeşitleri üzerine yazılmıştır.

5. ETKİNLİK

Metnin konusunu, ana fikrini ve yardımcı fikirlerini aşağıya yazınız.

Cevap: 

Metnin konusu: İnsanların karakter özellikleri

Metnin ana fikri: Her insan farklı karaktere sahiptir.

Metnin yardımcı fikirleri: İnsanları ancak geçmişlerini ve yaşadıklarını bilerek tanıyabiliriz.

İnsanları değerlendirirken onları insani duygularla değerlendirmeli, onlara yaklaşıp, anlamaya çalışmamız gerekir.

Bazı İnsanlar Metni Cevapları Sayfa 213

6. ETKİNLİK

a. Metinde geçen atasözü ve özdeyişleri aşağıya yazınız.

Cevap: 

  • İnsan insanı alışverişte görsün.
  • Birisini tanımak için ya seyahate gideceksin ya yemek yiyeceksin.
  • İnsanoğlu çiğ süt emmiştir.
  • Kusursuz dost arayan dostsuz kalır.
  • Âlemin gözündeki çöpü görürsün, kendi gözündeki merteğe baksana.
  • Ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol.

b. Yazarın, atasözü ve özdeyişleri yazısında kullanmasının sebebi sizce nedir? Açıklayınız.

Cevap: Yazar öne sürdüğü düşünceyi başkalarının görüşleriyle desteklemek, metnin daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla atasözü ve özdeyişler kullanmıştır.

7. ETKİNLİK

“Bazı İnsanlar” metni ile “Su Gibi” şiirini içerik yönünden karşılaştırınız.

Cevap: 

Bazı İnsanlarSu Gibi
Metinde insanlar farklı karakter özelliklerine göre ve diğer insanlarla olan ilişkilerine göre değerlendirilmiştir.Şiirde karakterlerine göre insanlardan söz edilmiştir. Bu insanların diğer insanlarda yaşattıkları duygular dile getirilmiştir.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Görsellerden anladıklarınızı görsellerin altlarındaki kutucuklara yazınız.

Cevap: 

Birinci görselde insanların kendi özelliklerinin farkında olmadığı anlatılmaktadır.

İkinci görselde insanların kendilerini küçük gördüklerini, esas kişiliklerinin farkında olmadıkları anlatılmaktadır.

Bazı İnsanlar Metni Cevapları Sayfa 214

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki birleşik zamanlı fiilleri kullanarak cümleler yazınız. Bu fiillerin cümlelere kattığı anlamları örnekteki gibi belirtiniz.

Cevap: 

Bazı İnsanlar Metni Cevapları - Birleşik Zamanlı Fiiller

Bazı İnsanlar Metni Cevapları – Birleşik Zamanlı Fiiller

10. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Cümlelerdeki anlatım bozukluklarını örnekteki gibi açıklayınız.

• Kapıdaki bisikleti görünce sevincinden etekleri tutuştu.

Cümledeki deyim yanlış kullanılmıştır.

• Sınıf başkanlığını 11’e karşı 9 oyla kazandı.

Cevap: Mantık hatası vardır. 9’a karşı 11 oyla kazanılır ya da 11’e karşı 9 oyla kazanılır.

• Kardeşini geçen gün bizim sokakta gördüm.

Cevap: Anlam belirsizliği vardır. Kimin kardeşinden söz edildiği belli değildir.

• Seninle öğlene doğru saat 17.45’te buluşalım mı?

Cevap: Mantık hatası vardır. Saat 17.45 öğleden sonradır.

• O kadar acıktım ki midem zil çalıyor.

Cevap: Deyim yanlış kullanılmıştır. “karnım zil” çalıyor olması gerekir.

• Kitap okumayı ablamdan çok severim.

Cevap: Anlam belirsizliği vardır. Kitap okuma sevgisi ile ile ablasına olan sevgisini mi yoksa, kendi kitap okuma sevgisi ile ablasının kitap okuma sevgisini mi karşılaştırdığı anlaşılmamaktadır.

Bazı İnsanlar Metni Cevapları Sayfa 215

11. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Cümlelerdeki anlatım bozukluklarını belirleyip sebepleriyle eşleştiriniz.

Bazı İnsanlar Metni Cevapları - Anlatım Bozuklukları

Bazı İnsanlar Metni Cevapları – Anlatım Bozuklukları

12. ETKİNLİK

Aşağıya, kişilik özelliklerinizi anlatan bir yazı yazınız.

Kendi kişilik özelliklerinize göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

*** Bazı İnsanlar metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf Özgün Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

1 Yorum

  • Bence çok derslerime yardımcı oldu. Çok teşekkür ediyorum. Saygılar sunuyorum. Sık sık bu siteye gireceğim.

Yorum Yap