Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Şairin Vefası Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Şairin Vefası metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 3. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 52-53-54-55-56-57-58-59-60-61 (Erdemler Teması)

Şairin Vefası Metni Cevapları

Şairin Vefası Metni Cevapları Sayfa 52

BAŞLAYALIM

A) Mehmet Akif Ersoy hakkında bildiklerinizi yazınız.

Cevap: İstiklal Marşımızın şairidir. Ülkenin ulusal marşı için bir yarışma düzenlenmiştir. Mehmet Akif Ersoy’da bu yarışmaya katılmıştır. Bu yarışma sonucunda İstiklal Marşımız çok beğenilmiş ve birinci seçilmiştir. Bu yarışmanın birincisine verilen para ödülünü ise kabul etmemiştir.

B) Size yapılan bir iyiliği düşününüz. Bu iyiliğin ne olduğunu yazınız.

Cevap: Bana arkadaşım bir iyilik yaptı. Kalemim kırılmıştı. Ve yedek bir kalemim yoktu. Arkadaşım bana yedek kalemini verdi. Bu kalemin benim olabileceğini ve rahatça kullanabileceğimi söyledi. Ben de arkadaşımın yapmış olduğu bu iyiliğe çok sevindim.

C) “Vefa” kelimesinin anlamını sözlükten bularak yazınız. ”Vefa” kelimesini cümle İçinde kullanınız.

Cevap:

Vefa: Sevgiyi sürdürme, sevgi, dostluk bağlılığı.
Cümlem: Arkadaşım Ahmet çok vefalı biriydi.

D) Aşağıdaki kişilerden hangileri, vefalı davranmıştır? İşaretleyiniz.

Cevap:

Aşağıdaki metni, noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz.

İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Âkif Ersoy, vefalı bîr insandı. Arkadaşlarına çok önem verir, verdiği sözü mutlaka tutardı. Onun bu özelliğiyle ilgili pek çok hatırası vardır. Biz yalnızca ikisini anlatacağız.

Mehmet Akif’in okul yıllarında, Haşan adında bir arkadaşı vardı. Çok iyi geçinirler, birbirlerinden hiç ayrılmazlardı. Derken yıllar geçti. İkisi de evlenip çoluk çocuğa karıştı. Bambaşka hayatlar kurdular. Mehmet Âkif her cuma, arkadaşlarını evinde toplardı. Bir araya gelen dostlar; konuşur, dertleşir, dostluklarını tazelerlerdi. Akif’in beş çocuğu vardı. Fa kat bir zaman sonra dostları evde sekiz çocuk görmeye başladılar. Başlangıçta komşunun çocukları zannetseler de bu çocukların sürekli evde olduklarını fark edince merak edip sordular: — Âkif Bey, bu üç çocuk kimin? Mehmet Âkif: — Benim çocuklarım, dedi. — Nasıl olur Âkif Bey, senin yalnızca beş çocuğun var diye biliyoruz. Bunun üzerine Mehmet Âkif açıkladı:Haşan Efendi geçenlerde rahmetli oldu. Bu çocuklar da onun. Kim önce ölürse hayatta kalan, diğerinin çocuklarına bakacak diye daha okuldayken birbirimize söz vermiştik. Bunu duyan arkadaşları, çok şaşırdılar. Mehmet Akif’in yıllar önce okul sıralarında verdiği bir sözü tutmasına hayret ettiler. Üstelik o günlerde Mehmet Akif, kendi ailesini geçindirecek parayı bile zor buluyordu.

Şairin Vefası Metni Cevapları Sayfa 54

Sizce Mehmet Akif verdiği sözü tutup arkadaşıyla buluşmaya gidecek mi? Siz olsaydınız böyle bir durumda ne yapardınız? Düşüncelerinizi yazınız.

Cevap: Bence Mehmet Akif verdiği sözü tutup arkadaşıyla buluşmaya gidecek. Ben olsaydım elbette sözümü tutar arkadaşımla buluşmaya giderdim. İnsanın sözünü tutması, sözünün eri olması çok önemlidir.

Şairin Vefası Metni Cevapları Sayfa 55

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki sorulan “Şairin Vefası” metninden hareketle cevaplayınız.

1. Mehmet Akif Ersoy ve okul arkadaşı birbirlerine hangi konuda söz vermiş?

Cevap: Kim önce ölürse hayatta kalan, diğerinin çocuklarına bakacak.

2. Mehmet Akif’in misafirleri niçin şaşırmış? Mehmet Akif, bu durumu nasıl açıklamış?

Cevap: Mehmet Akif’in beş çocuğu vardı, fakat bir zaman sonra dostları evde sekiz çocuk görmeye başlayınca şaşırmışlardır. Mehmet Akif ise bu durumu evdeki üç çocuğun rahmetli olan arkadaşının çocukları olduğunu söylemiştir.

Şairin Vefası Metni Cevapları Sayfa 56

3. Mehmet Akif Ersoy gibi bir arkadaşınızın olmasını ister miydiniz? Niçin?

Cevap: Evet, isterdim. Arkadaşımın zor zamanlarımda benim yanımda olması ve bana destek olmasını isterdim.

4. Bir arkadaşınız, size verdiği sözü tutmazsa neler hissedersiniz? Düşüncelerinizi yazınız.

Cevap: Arkadaşım bana verdiği sözü tutmazsa kendimi kötü hissederdim. Mutsuz ve huzursuz olurdum. Sözünü neden tutmadığını ona sorardım. Eğer bir daha bunu tekrarlarsa ona olan güvenim sarsılır ve onunla daha az vakit geçirirdim.

5. Vefalı bir insanda olması gereken özellikler nelerdir?

Cevap: Dostluk, bağlılık, sevgi, merhamet.

2. ETKİNLİK

“Şairin Vefası” metnindeki birinci hatırada geçen hikâye unsurlarını yazınız.

Kişiler

Cevap: Mehmet Akif, Hasan Efendi, Mehmet Akif’in çocukları, arkadaşının (Hasan Efendi) çocukları, arkadaşları.

Yer

Cevap: Mehmet Akif’in evi.

Olay

Cevap: Mehmet Akif’in okul yıllarında arkadaşı olan Hasan Efendi ile aralarında “Kim önce ölürse hayatta kalan, diğerinin çocuklarına bakacak” şeklinde birbirlerine söz vermeleri ve Mehmet Akif’in sözünü tutarak rahmetli arkadaşı Hasan’ın arkadaşlarına kendi çocuklarıymış gibi bakması.

Şairin Vefası Metni Cevapları Sayfa 57

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde, kırmızı yazılmış kelimelerin eş anlamlılarını bularak boyayınız.

Cevap:

Şairin Vefası Metni Cevapları Sayfa 58

4. ETKİNLİK

Mehmet Âkit Ersoy Müzesine ait bilgileri okuyarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Mehmet Akif Ersoy, Ankara’da küçük bir bahçe içinde, iki katlı, ahşap bir evde oturuyordu. Şairin ölümünden sonra burası müze hâline dönüştürüldü. Mehmet Akif Ersoy’a ait olan cep saati, gözlük ve tespih müzede sergilenen manevi değeri yüksek eserlerdir. Müze cumartesi, pazar günleri dışında her gün 10.00-12.00 ve 14.00-16.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

1. Zuhal, müzeye salı günü öğleden sonra gitmiş ve müzenin kapalı olduğunu görmüştür. Zuhal, müzeye saat kaçta gitmiş olabilir?
A) 14.30
B) 15.30
C) 16.30

Cevap: C

2. Bahadır, perşembe sabahı müzeyi gezmek istemektedir. Müzede iki saat vakit geçirmek isteyen Bahadır, saat kaçta müzede olmalıdır?
A) 10.00
B) 11.00
C) 12.00

Cevap: A

3. Duygu, müzeyi gezmek istemiş ancak o gün müzenin kapalı olduğunu öğrenmiştir? Duygunun müzeye gittiği gün hangisi olamaz?
A) cuma
B) cumartesi
C) pazar

Cevap: A

4. Arkadaşlarıyla birlikte müzeyi gezen Arzu, müzede hangi eseri görmüş olabilir?
A) cep saati
B) çömlek
C) tablo

Cevap: A

Şairin Vefası Metni Cevapları Sayfa 59

5. ETKİNLİK

Merhaba ben soru işareti. Soru bildiren cümlelerin sonunda bulunurum.
Örnek: Cumhuriyetin ilan edildiği tarihi biliyor musun?

Cevap:

Aşağıda verilen cevaplara uygun soru cümleleri yazınız.

Soru: Hangi yemekleri seversin?
Cevap: Bütün yemekleri severim.

Soru: Bayramda kimleri ziyaret ettin?
Cevap: Bayramda dedemleri ziyaret ettik.

Soru: Pazardan ne aldın?
Cevap: Pazardan havuç, pırasa ve limon aldık.

Soru: Sınıf başkanınız kimdir?
Cevap: Sınıf başkanımız, İbrahim Çelik’tir.

B) Aşağıdaki cümlelerde bulunan yazım ve noktalama hatalarını düzelterek cümleleri yeniden yazınız.

Bu konuda bana yardımcı olabilir misin

Cevap: Bu konuda bana yardımcı olabilir misin?

Kerem, annesine gül karanfil papatya ve lale aldı

Cevap: Kerem, annesine gül karanfil papatya ve lale aldı

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda

Cevap: Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?

Sınıfta uymamız gereken kurallar nelerdir

Cevap: Sınıfta uymamız gereken kurallar nelerdir?

Şairin Vefası Metni Cevapları Sayfa 60

6. ETKİNLİK

Aşağıda verilen cümleleri oluş sırasına göre sıralayarak cümlelerin başındaki numaralan, belirtilen yerlere yazınız.

Cevap:

1. Çoban, yaptığı hatayı anlamış.
2. “Yetişin, kurt var!” diyerek sürekli yalan söyleyen bir çoban varmış.
3. Ama bu sefer kimse çobana inanmamış.
4. O günden sonra hiç yalan söylememiş.
5. Bir gün kurt, gerçekten gelmiş ve çobanın sürüsüne saldırmış.
6. Köylüler de hep ona inanırmış.

Şairin Vefası Metni Cevapları Sayfa 61

B) Çobanın başına gelen olaylardan hareketle bir hikâye yazınız. Yazdığınız hikâyeye uygun bir başlık koyunuz. Hikâyenizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

YALANCI ALİ

Ali top oynamaya kendini o kadar kaptırdı ki nereye vurduğunu bilmiyordu. Derken farkında olmadan topu annesinin en kıymetli ev süsü olan vazosuna doğru vurdu. Topun vazoyu devirmesiyle birlikte evde bir gürültü koptu ki sanki her şey kırıldı.

Evin holünde oturan küçük kardeşi Ahmet ise bu olaydan çok korkmuştu. Annesi hemen olay olduğu yere geldi ve çok üzüldü. Annesi bu vazoya ne oldu kim kırdı diye sorunca Ali yalan söyleyerek Ahmet’i gösterdi. Biz onunla oynuyorduk o kırdı dedi. Annesi Ahmet’e kızarak istemeyerek de olsa bir tokat attı.

Ahmet annesinin Aliye kızmaması için buna hiç itiraz etmese de içten içe ağladı. Ali kardeşinin kendisini korumasını görünce çok duygulandı ve yalan söylediği için pişman oldu. Annesine giderek her şeyi anlattı ve annesi de ona yaptığı davranışın doğru olduğunu ve yalan söylemenin kötü bir davranış olduğunu anlattı.

Fakat annesi en önemlisi kardeşi Ahmet’ten özür dilemesi gerektiğini ve onun gönlünü alması gerektiğini söyledi. Bu hikayeden anlayacağınız gibi yalan söylemek hem kendiniz hem de başkaları için kötü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle yalan söylememeliyiz.

C) Yazmış olduğunuz hikâyenin ana fikri aşağıdakilerden hangisi olabilir? İşaretleyiniz

Cevap:

***Şairin Vefası metni cevapları (Sayfa 52-53-54-55-56-57-58-59-60-61) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
1
0
0

Yorum Yap