Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Atatürk’ün Çocuk Sevgisi Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Atatürk’ün Çocuk Sevgisi metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 3. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 42-43-44-45-46-47-48-49-50-51 (Millî Mücadele ve Atatürk Teması)

Atatürk’ün Çocuk Sevgisi Metni Cevapları

Aşağıdaki metni, noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz.

ATATÜRK’ÜN ÇOCUK SEVGİSİ

Atatürk, çocukları çok severdi. Onun dilinde çocuk “sevgi” demekti. Kendisinin çocuğu olmamıştı ama bütün Türk çocukları, onun öz çocukları gibiydi. Atatürk’ün, yanından hiç ayrılmak istemediği, şipşirin bir çocuk vardı. Ona, kendisi “Ülkü” adını vermişti. Küçük Ülkü’yü sık sık Çankaya’daki evine getirirdi. Ülkü, yürümeye yeni başlamıştı ve birkaç kelime ile yarım yamalak konuşuyordu. Bir gün yanına girdiğim zaman, onu yine Atatürk’ün kucağında bulmuştum. Şakalaşıyorlardı. Çocuk, katıla katıla gülerek onun altın saçlarını çekiyor ve burnuna yapışıyordu. Ara sıra, yumak elleriyle Atatürk’ün yüzüne küçük küçük tokatlar indiriyordu. O da çocuklaşmış gibiydi. Şiryandan kahkahalarla gülüyor, bîr yandan da güya başını korumaya çalışıyordu. Bir aralık bana baktı, gök parçası gözleri sevgi ve neşeden ışıl ışıldı: “Çocukluk ne güzel şey! Çocuklar ne sevimli, ne güzel değil mi? En çok hoşuma giden hâlleri nedir bilir misin? İkiyüzlülüğü bilmemeleri, bütün istek ve duygularını içlerinden geldiği gibi açıklamaları. Çoğu ailenin öteden beri çok kötü bir alışkanlığı var. Çocuklarını söyletmez ve dinlemezler. Çocuklar söze karışınca, “Sen büyüklerin konuşmasına karışma.” der, sustururlar. Ne kadar yanlış, hatta zararlı bir hareket. Hâlbuki tam tersine, çocukları serbestçe konuşmaya; düşündüklerini, duyduklarını, olduğu gibi ifade etmeye özendirmelidirler. Böylece hatalarını düzeltmeye imkân bulurlar.” dedi. Sonra Ülkü’yü derin bir şefkatle bağrına bastı. Onu iki yanağından öptü. Ben bu öpücüklerde bütün çocuklara karşı olan sonsuz sevgisinin izlerini görür gibi olmuştum.

Atatürk’ün Çocuk Sevgisi Metni Cevapları Sayfa 45

1. ETKİNLİK

A) “Atatürk’ün Çocuk Sevgisi” metninde geçen ve harfleri eksik olarak verilen kelimeleri görsellerden hareketle tamamlayınız.

Cevap:

B) Yukarıdaki kelimeleri cümle içinde kullanınız.

Cevap:

1– Gözleri ışıl ışıl parlıyordu.
2-Kahkaha atarak geldi.
3-Şefkatli elleriyle sardı beni.
4-Sevimli bir çocuktu.

Atatürk’ün Çocuk Sevgisi Metni Cevapları Sayfa 46

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki sorulan “Atatürk’ün Çocuk Sevgisi” metninden hareketle cevaplayınız.

1. Atatürk, yanından ayrılmayan şirin çocuğa hangi ismi vermiştir?

Cevap: Ülkü.

2. Atatürk ve Ülkü birlikteyken zamanlarını nasıl geçiyorlarmış?

Cevap: Beraber oyun oynuyorlarmış. Şakalaşıyorlarmış. Yürüyüşler yapıyorlarmış.

3. Atatürk, çocukların hangi özelliğini seviyormuş?

Cevap: Çocukların ikiyüzlülük nedir bilmemelerini seviyormuş. İsteklerini akıllarına geldiği gibi söylemelerini seviyormuş.

4. Atatürk’e göre, aileler çocuklarına nasıl davranmalıdır?

Cevap: Atatürk’e göre çocuklar söze karışınca, “Sen büyüklerin konuşmasına karışma.” der, sustururlar. Ne kadar yanlış, hatta zararlı bir hareket. Hâlbuki tam tersine, çocukları serbestçe konuşmaya; düşündüklerini, duyduklarını, olduğu gibi ifade etmeye özendirmelidirler.

5. Düşüncelerinizi serbestçe ifade edebildiğiniz bir ortamda kendinizi nasıl hissedersiniz? Niçin?

Cevap: Bence kendimi özgür ve rahat hissederdim. Bu da beni daha huzurlu ve mutlu olmamı sağlardı.

Atatürk’ün Çocuk Sevgisi Metni Cevapları Sayfa 47

3. ETKİNLİK

“Atatürk’ün Çocuk Sevgisi” metninde geçen kelimelerin eş anlamlarını işaretleyiniz.

Cevap:

4. ETKİNLİK

Atatürk’ün Çocuk Sevgisi” metninin konusuna uygun olan görseli işaretleyiniz.

Cevap:

Atatürk’ün Çocuk Sevgisi Metni Cevapları Sayfa 48

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki görselde, Anıtkabir’in krokisi verilmiştir. Krokiyi inceleyerek sorulan cevaplayınız.

1. Giriş bölümünden başlayarak Aslanlı Yol boyunca yürüyen bir kişi, sağ ta rafında hangi kuleleri görür?

Cevap: Mehmetçik, Zafer ve Barış Kulelerini görür.

2. Giriş bölümünden başlayarak dümdüz ilerleyen bir kişi en son nereye ulaşır?

Cevap: Bayrak kısmına ulaşır.

3. Aslanlı Yol’un bitiminden sola dönerek yalnızca buradaki yapıları gezen bir kişi aşağıdakilerden hangisini göremez?
A) Savaş Kabartmaları
B) Zafer Kulesi
C) Mozole

Cevap: B

4. Sadece Aslanlı Yol üzerinde yer alan kuleleri gezen bir kişi hangi kuleleri göremez?

Cevap: Zafer ve Barış Kulelerini görür.

Atatürk’ün Çocuk Sevgisi Metni Cevapları Sayfa 49

6. ETKİNLİK

Arkadaşlarınızla 3-4 kişilik gruplar oluşturunuz. Aşağıdaki şiiri okuyunuz. Şiirden hareketle grup olarak yeni bir şiir yazınız. Yazdığınız şiirleri, sınıf panonuza asınız.

ATATÜRK DEMEK

Atatürk demek,
Sevmek demektir.
Yurdunu, ulusunu,
Bayrağını çok sevmek!

Atatürk demek,
Okumak demektir.
Bilimin ışığında,
Okumak, insan olmak!

Atatürk demek,
Çalışmak demektir.
Karınca kardeş gibi,
Çalışmak, mutlu olmak!

Atatürk demek,

Cevap:

Atatürk demek,
Bağımsızlık demektir.
Güzel ülkemizde
Bağımsız yaşamaktır.

Atatürk demek,

Cevap:

Atatürk demek,
Bilim demektir.
Bilimin ışığında
Aydınlanmaktır.

Atatürk’ün Çocuk Sevgisi Metni Cevapları Sayfa 50

7. ETKİNLİK

Virgülü doğru kullanan çocukları işaretleyiniz.

Cevap:

Atatürk’ün Çocuk Sevgisi Metni Cevapları Sayfa 51

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki metinleri okuyunuz ve türlerini işaretleyiniz.

Cevap:

***Atatürk’ün Çocuk Sevgisi metni cevapları (Sayfa 42-43-44-45-46-47-48-49-50-51) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
0
0
1

Yorum Yap