Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Tarhana Çorbası Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Tarhana Çorbası metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 3. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 62-63-64-65-66-67-68-69-70-71 (Erdemler Teması)

Tarhana Çorbası Metni Cevapları

Tarhana Çorbası Metni Cevapları Sayfa 62

BAŞLAYALIM

A) Bulunduğunuz çevrede geçmişten günümüze kalan hangi yapıtlar (cam, han, hamam, çarşı vb.) yer almaktadır? İsimlerini yazınız.

Cevap:  Ben İstanbul da yaşıyorum. Bu soruya şu şekilde cevap verebilirim. Beyazıt Meydanı, Bakırcılar Çarşısı, Sahaflar Çarşısı, Kapalıçarşı: Evliya Çelebi’nin gördüğü eski (Cevahir) ve yeni (Sandal) bedestenleri, Çuhacı Han, Mahmut Paşa Camisi, Büyük Valide Han, Büyük ve Küçük Yeni Hanlar, Yeni Çarşı, Yıldız Han, Mahmutpaşa Hamamı, Kürkçü Han, Balkapanı Hanı, Tahtakale Hamamı, Rüstempaşa hanları (Büyük ve Küçük Çukur hanlar) ve Mısır Çarşısı.

B) Mimar Sinan’ın yaklaşık dört yüz elli yıl önce yaptığı ve “Ustalık eserim.” dediği Selimiye Camii, Edirne’de bulunmaktadır. Siz de Mimar Sinan gibi, gelecek kuşaklara bir eser bırakacak olsaydınız nasıl bir eser bırakmak isterdiniz? Açıklayınız.

Cevap: Ben de Mimar Sinan gibi büyük bir cami yapmak ve benden sonra gelecek nesillerin yapacağım bu camiyi yüzyıllarca konuşmasını isterdim.

TARHANA ÇORBASI

Edirne, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentlerinden biridir. Görmüş geçirmiş güzel bir kenttir. Her karış toprağında tarihîmizin derin izleri görülür. Atalarımızdan kalan eşsiz camiler, hastane, türbe, medrese, han, hamam, çarşı ve sebiller her bucağını süsler. İkinci Murat, değerli bir padişahtır. Fatih Sultan Mehmet’in de babasıdır. Sultan Murat, padişahken Edirne’de sık sık, kıyafet değiştirerek halk arasında dolaşırdı. İnsanlar nasıl yaşıyor? Neler düşünüyor? Kendilerini yönetenlerden ne gibi şikâyetleri var? Bunları anlamak, öğrenmek isterdi. Bir ramazan günüydü. Gene kıyafet değiştirerek veziriyle şehir içinde dolaşmaya çıktı. Birçok mahalleyi, çarşıyı, pazarı dolaştı. Kendisi de veziri de oruçluydu. Akşam olmak üzereydi. Neredeyse ezan okunacaktı. Vezirine: — Hangi evin kapısından geçerken ezan okunursa o kapıyı çalalım. İftar yemeğini o evde yiyelim, dedi. Daracık bir sokaktan geçiyorlardı. Ezan okunmaya başladı. Padişahla vezir, kendilerine en yakın kapıyı çaldılar.

Tarhana Çorbası Metni Cevapları Sayfa 63

Sizce iftar vaktinde, hiç tanımadığı iki kişiyi kapıda gören ev sahibi, gelenleri nasıl karşılamış olabilir? Düşüncelerinizi yazınız.

Cevap: İftar vaktinde, hiç tanımadığı iki kişiyi kapıda gören ev sahibi onları içeri almış.

Tarhana Çorbası Metni Cevapları Sayfa 65

1. ETKİNLİK

“Tarhana Çorbası” metninde geçen kelimelere ait görselleri, kelimelerin anlamlan ile eşleştiriniz. Kelimeleri cümle içinde kullanınız.

Cevap:

Tarhana Çorbası Metni Cevapları Sayfa 66

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki sorulan sıra arkadaşınızla birlikte “Tarhana Çorbası” metninden hareketle cevaplayınız.

1. Edirne nasıl bir şehirmiş?

Cevap: Edirne görmüş geçirmiş güzel bir şehirmiş. Her karış toprağında tarihin derin izleri görülürmüş. Atalarımızdan kalan eşsiz camiler, hastane, türbe, medrese, han, hamam, çarşı ve sebiller varmış.

2. Sultan Murat, neden kıyafet değiştirerek halk arasında dolaşıyormuş?

Cevap: Sultan Murat insanlar nasıl yaşıyor? Neler düşünüyor? Kendilerini yönetenlerden ne gibi şikâyetleri var? Bunları anlamak, öğrenmek için kıyafet değiştirerek halk arasında dolaşıyormuş.

3. Padişah ile vezir, iftar yemeğini yiyecekleri evi nasıl belirlemişler?

Cevap: Padişah ile vezir, iftar yemeğini kendilerine en yakın kapıyı çalarak belirlemişler.

4. Ev sahibi, misafirleri nasıl karşılamış ve onlara ne İkram etmiş?

Cevap: Ev sahibi, misafirleri insanları iyi ve güzel bir şekilde karşılamış, konuklarını yer sofrasına buyur etmiştir. Onlara çorba ikram etmiş.

5. Çorbaya niçin “dar hane çorbası” adı verilmiş?

Cevap: Bu çorba fakir bir evde yendiği için dar hane çorbası adı verilmiştir.

6. Ev sahibinin yerinde siz olsaydınız misafirlere nasıl davranırdınız?

Cevap: Ev sahibinin yerinde ben olsaydım ev sahibi gibi misafirperver ve kibar bir şekilde davranırdım.

Tarhana Çorbası Metni Cevapları Sayfa 67

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki ifadelerden hangisi “Tarhana Çorbası’ metninden çıkarılamaz? İşaretleyiniz.

Cevap:

4. ETKİNLİK

“Tarhana Çorbası” metninin hikâye unsurlarını yazınız.

Metnin ana karakterleri kimlerdir?

Cevap: Sultan Murat, ev sahibi, Vezir.

Metindeki olay nerede geçmektedir?

Cevap: Edirne.

Metinde geçen olay nedir?

Cevap: Sultan Murat, padişahken Edirne’de kıyafet değiştirerek halk arasında dolaştığı bir ramazan günü fakir bir haneye orucunu açmak için girmesi. Fakir hanedeki ev sahibenin Sultan Murat ve vezirini karşılaması, onlara un, yoğurt ve sebzeden yapılmış darhane çorbasını ikram etmesi, o günden sonra da bu çorbanın adının tarhana çorbası olması.

Tarhana Çorbası Metni Cevapları Sayfa 68

5. ETKİNLİK

Süttü irmik tatlısı için verilen malzeme listesini okuyunuz. Aşağıda verilen tariflerin hangisinde malzeme listesinin tümü kullanılmıştır? İşaretleyiniz.

Cevap:

Tarhana Çorbası Metni Cevapları Sayfa 69

6. ETKİNLİK

Verilen örnekteki gibi, cümlelerde yer alan eş sesli kelimelerin diğer anlamlarıyla, yeni cümleler yazınız.

Bin
Depremzedelere yardım götürmek için arabaya bindik.

Cevap: Okulumuza bin tane kitap bağışı yapıldı.

Dil
Babam herkese karşı tatlı dilliydi

Cevap: Dilimin ucunu ısırdım.

Sal
Koruma altındaki yavru ayılar doğaya salındı.

Cevap: Irmakta sala binip uzaklaştı.

Bağ
Mehmet amca, bağındaki üzümleri çocuklara ikram etti.

Cevap: Aramızdaki gönül bağı çok değerli.

Saz
Dayım, gelen misafirlere saz çalıp türkü söyledi.

Cevap: Sazlıklardan birden bire kuş çıktı.

Yaş
Tuna’nın ayakkabıları yaş olduğu için benimkileri verdim.

Cevap: Benim yaşım gelecek yıl 8 olacak.

Tarhana Çorbası Metni Cevapları Sayfa 70

7. ETKİNLİK

A) Aşağıda karışık olarak verilen olayları oluş sırasına göre sıralayarak tekrar yazınız.

Veteriner, köpeğin patisine ilaç sürdü ve sargı beziyle sardı.
Nermin, annesiyle birlikte köpeği en yakın veterinere götürdü.
Nermin ile annesi yolun kenarında patisi yaralı bir köpek yavrusu gördüler.
Bir hafta sonra köpeğin patisi iyileşmişti.
Yavru köpeği alarak bir sepete koydular.

1- Nermin ile annesi yolun kenarında patisi yaralı bir köpek yavrusu gördüler.
2- Nermin, annesiyle birlikte köpeği en yakın veterinere götürdü.
3- Yavru köpeği alarak bir sepete koydular.
4- Veteriner, köpeğin patisine ilaç sürdü ve sargı beziyle sardı.
5- Bir hafta sonra köpeğin patisi iyileşmişti.

B) Aşağıdaki olayları, oluş sırasına göre numaralandırarak sıralayınız.

Cevap:

Tarhana Çorbası Metni Cevapları Sayfa 71

8. ETKİNLİK

Sıla uzaktaki teyzesi Türkan Hanım’ı doğum gününe çağırmak için bir e-posta yazdı. Sıla, noktalama işaretlerine dikkat etmedi. Sıla’nın e-postasında nokta, virgül ve ünlem işaretini uygun yerlerde kullanınız.

Cevap:

Sevgili Teyzeciğim(,)
Nasılsın(?) İyi misin(?) Seni çok özledim(.) Doğum günümde seni, eniştemi ve kuzenlerimi aramızda görmek istiyorum(.) Burası çok soğuk(.) Gelirken atkı(,) eldiven(,) bere ve kalın giysiler getirmeyi unutmayın(.) Geleceğiniz günü heyecanla bekliyorum(.)
Hay Allah(!)Neredeyse unutuyordum(.) Sakın ha(!) Gelirken hız yapmayın(.) Herkese selamlar(.)
Adresimiz: Selçuklu Mah(.)Akdeniz Cad(.) Akasya Sok(.) Deniz Apt(.) No: 3/5

***Tarhana Çorbası metni cevapları (Sayfa 62-63-64-65-66-67-68-69-70-71) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
0
0
0

Yorum Yap