Şahin Bey Metni Cevapları

Şahin Bey metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 51-54-55-56-57-58
(Milli Mücadele ve Atatürk Teması)

Şahin Bey Metni Cevapları - 3. Sınıf MEB Yayınları

Şahin Bey Metni Cevapları – 3. Sınıf MEB Yayınları

Şahin Bey Metni Cevapları Sayfa 51

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Kurtuluş Savaşı kahramanlarından bildiklerinizi söyleyiniz.

Cevap: Mustafa Kemal Atatürk, Sütçü İmam, Şahin Bey, Nezahat Onbaşı, Yörük Ali, Seyit Onbaşı, Kara Fatma…

2. Kurtuluş Savaşı döneminde halkımız, ordumuza hangi yardımlarda bulunmuştur?

Cevap: Yiyecek, giyecek ve cephane yardımında bulunmuştur. Erkeklerimiz cephede savaşmış, kadınlarımız ise cepheye cephane taşımışlardır.

Şahin Bey Metni Cevapları Sayfa 54

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip yazınız. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap:

karakol: Güvenliği sağlamakla görevli kimselerin bulunduğu yapı

müfreze: Türlü askerî görev ve hizmetlerin yapılması amacıyla küçük birliklerden, belli bir kuruluşa bağlı kalmadan geçici olarak oluşturulan grup

süngü: Tüfek namlusunun ucuna takılan küçük kılıç biçiminde delici silah

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. İngilizler işgal ettikleri hangi şehirleri Fransızlara devretmiştir?

Cevap: Maraş, Urfa, Antep ve Kilis şehirlerini devretmiştir.

2. Antep halkının sabrını hangi olay taşırmıştır?

Cevap: Bir cuma günü, Akyol Polis Karakolu’ndaki bayrağımızın zorla indirilmesi, Antep halkının sabrını taşırmıştır.

3. Şahin Bey kimdir?

Cevap: Birinci Dünya Savaşı’nda subay olarak cepheden cepheye koşmuş biridir.

4. Şahin Bey hangi olaydan sonra halk arasında efsane haline gelmiştir?

Cevap: 8 Mart günü Kilis’ten Antep’e erzak getiren bir Fransız birliği ile 20 askeri ile birlikte savaşıp işgal kuvvetlerini Antep’e gitmekten vazgeçirmesi ile halk arasında efsane haline gelmiştir.

5. Şahin Bey, cephanesi bitince ne yapmıştır?

Cevap: Arkadaşlarından ayrılıp yüzlerce düşman askeri karşısına dikilip “Geçemezsiniz!” diye bağırmıştır.

Şahin Bey Metni Cevapları Sayfa 55

3. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

Cevap: 

Metnin Konusu: Milli Mücadele döneminde Antepli Şahin Bey ve Antep halkının kahramanlıkları.

Metnin Ana Fikri: Türk insanı vatanını korumak için ölümü bir göze alacak kadar cesur ve azimlidir.

4. ETKİNLİK

Metinden aldığımız bölümü inceleyerek verilen bilgileri okuyunuz.

BAŞLIK: Bir yazının adına başlık denir.

PARAGRAF: Düz yazılarda genellikle satır başlarıyla birbirlerinden ayrılan bölümlerin her birine paragraf denir.

Şahin Bey Metni Cevapları Sayfa 56

5. ETKİNLİK

Çevrenizdeki sorunlar karşısında sorumluluk alıp çözüm üretmek niçin önemlidir? Konuşmalarınızda nezaket kurallarına dikkat ediniz.

Cevap: 

(örnektir)

Biz insanlar olarak topluluk halinde yaşıyoruz. Topluma gelen bir zarar bizi de etkiler. Bu nedenle toplumdaki her birey, sorumluluk alarak yaşadığı toplumu korumak için elinden gelen her şeyi yapmalıdır. Eğer toplumdaki kişiler üzerine sorumluluk almazsa, o toplum zarar görür ve yok olur.

6. ETKİNLİK

Soruların cevaplarını tablodan bulunuz. Doğru cevabın yanındaki harfi kutucuklara yazarak şifreyi çözünüz.

Cevap: 

1. “Yürek” kelimesinin eş anlamlısı nedir?

Kalp

2. “İlk” kelimesinin zıt anlamlısı nedir?

Son

3. “Akıl” kelimesinin eş anlamlısı nedir?

Us

4. “Barış” kelimesinin eş anlamlısı nedir?

Sulh

5. “Cesur” kelimesinin zıt anlamlısı nedir?

Korkak

6. “Dil” kelimesinin eş anlamlısı nedir?

Lisan

7. “Akşam” kelimesinin zıt anlamlısı nedir?

Sabah

8. “Temiz” kelimesinin zıt anlamlısı nedir?

Kirli

9. “Hatıra” kelimesinin eş anlamlısı nedir?

Anı

10.“Taze” kelimesinin zıt anlamlısı nedir?

Bayat

3. Sınıf MEB Yayınları Şahin Bey Metni Etkinlik Cevapları - Eşleştirme

3. Sınıf MEB Yayınları Şahin Bey Metni Etkinlik Cevapları – Eşleştirme

Şahin Bey Metni Cevapları Sayfa 57

7. ETKİNLİK

Resimle ilgili duygu ve düşüncelerinizi anlatan bir hikâye yazınız.

Duygu ve düşüncelerinize göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

(örnek)

AYŞE HATUN

Bütün erkekler savaşa gitmişti. Köylerde cepheye cephane götürecek kimse kalmamıştı. Ayşe Hatun bütün köy kadınlarının önüne çıkarak:

— Hanımlar, bu vatan hepimizin değil mi? Bu vatan sadece erkeklerimize mi ait? Biz vatanımız için bir şeyler yapamaz mıyız? Haydi! Herkes cephaneyi yüklensin. Doğru cepheye, cephane götürmeye gidiyoruz.

Köy kadınları Ayşe Hatun’a hak verdiler. Kucaklarına çocuklarını, sırtlarına cephaneleri alarak yollara düştüler. Azimle ve inançla yolları aşıp cepheye ulaştılar. Cephaneleri askerlere teslim ettiler. Bu sayede askerlerimiz savaşı kazandı. Kadınlarımız olmasaydı belki de bu savaşı kazanamayacaktık.

Şahin Bey Metni Cevapları Sayfa 58

8. ETKİNLİK

Kelimeleri özenli ve okunaklı şekilde yazınız.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

*** Şahin Bey metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!