Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Renk Çemberi Metni Cevapları

Renk Çemberi metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 12-16-17-18-19
(Duygular Teması)

Renk Çemberi Metni Etkinlik Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Renk Çemberi Metni Etkinlik Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Renk Çemberi Metni Cevapları Sayfa 12

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. En sevdiğiniz renk hangisidir? Niçin?

Sevdiğiniz renge göre bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

2. Sizce renkler duyguları etkiler mi? Düşüncelerinizi paylaşınız.

Cevap: (örnek) Bence renkler duyguları etkiler. Duvarları siyahla boyanmış bir odada vakit geçirdiğimizde kendimizi iyi hissetmeyiz. Yeşil ağaçlarla dolu bir manzaraya bakmak bize huzur verir. Mavi gökyüzü neşeli olmamıza yardımcı olurken, gri bulutlarla kaplı bir gökyüzü bizi hüzünlendirebilir.

Renk Çemberi Metni Cevapları Sayfa 16

1. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki cümlelerde altı çizili deyimlerin anlamlarını yazınız.

Mor rengine uzun süre bakıldığında insanların sinirleri gerilir.

Cevap: sinirleri gerilmek: sinirlenmeye hazır bir durumda bulunmak

Boynuz kulağı geçermiş, diye fısıldadı Lacivert, Mor’un kulağına.

Cevap: boynuz kulağı geçmek: bir konuda daha sonra yetişenler yetenek bakımından eskileri geçmek.

Birine gerçeği gösterecektim, dedi Siyah gözdağı verircesine.

Cevap: gözdağı vermek: sonradan verilecek bir ceza ile korkutmak, yıldırmak, tehdit etmek, caydırmaya çalışmak

b) Yukarıdaki deyimleri birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

• Nedense sevmediğimiz bir insan konuşmaya başlayınca sinirlerimiz geriliyor.

• Boynuz kulağı geçmiş, artık sen de kendi marangozhaneni açabilirsin.

• Sahibi, havlayan köpeği, elindeki sopayla göz dağı vererek susturdu.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Renkler niçin bir araya gelmiştir? Açıklayınız.

Cevap: Yılın rengini seçmek için bir araya gelmişler.

2. Hangi renk kendini diğerlerinden üstün görmektedir? Niçin?

Cevap: Beyaz renk kendini diğerlerinden üstün görmektedir. Kendisinin bütün renklerin bütünü olarak göstermektedir.

3. Hangi renkler, insanlara neşe verdiğini söylemektedir? Bu renklerin söylemine katılıyor musunuz?

Cevap: Turuncu ve pembe renklerin insanlara neşe verdiği söylenmektedir. Bu söyleme katılıyorum.

4. Yeşil renk güveni temsil ettiğini hangi örnekle ifade eder?

Cevap: Bankaların yeşil rengi sık kullanması örneğiyle ifade eder.

5. Siz metindeki hangi rengin yerinde olmak isterdiniz? Niçin?

Cevap: (örnek) Beyaz rengin yerinde olmak isterdim. Çünkü beyaz tüm renklerin bütünüdür. Fakat beyaz renk gibi kendimi üstün görmezdim.

6. Sizce bu yılın rengi hangisi olmalıdır? Niçin?

Cevap: (örnek) Bence bu yılın rengi siyah gri olmalıdır. Çünkü virüs nedeniyle bütün dünyada birçok kişi hayata veda etti. Batıda siyah, doğuda beyaz renk yas tutmayı temsil ediyorsa bütün dünyanın yasını temsil etmek için gri renk yılın rengi olmalıdır.

Renk Çemberi Metni Cevapları Sayfa 17

3. ETKİNLİK

Mavi, renkler arasında çıkan anlaşmazlığa hangi bakış açısıyla çözüm getirir?

Cevap: 

Mavi, renkler arasında çıkan anlaşmazlığı tarafsız bakış açısıyla çözüm getirmiştir. Yılın renginin renklerin kendisinin değil insanların seçtiğini, onlara düşenin kendilerini tanıtmak olduğunu, bu nedenle seçimi renklere değil, insanlara bırakılması gerektiğini söylemiştir.

4. ETKİNLİK

Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Cevap: 

Konu: 
Renklerin temsil ettiği duygular

Ana Fikir:
Farklılıklar, güzellikleri oluşturan bütünün parçalarıdır.

5. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili geçiş ve bağlantı ifadelerini inceleyerek bu ifadelerin cümlenin anlamına olan katkısını belirtiniz.

Bu özelliğimle gündeme gelmeyi hiç ama hiç istemem.

Cevap: Cümlede kesinliği vurgulamıştır.

Sizin karışımınız olabilirim ancak yeni bir rengim ben.

Cevap: Farklı bir düşünceye yer vermiştir.

Kendimizi tanıtacaktık oysa tartışma yaptık, diyerek konuşmasını sürdürmek istedi Yeşil.

Cevap: Amaç-sonuç ilişkisi kuruştur.

b) Siz de “ama, fakat, ancak, lakin, buna rağmen, bununla birlikte” sözcüklerinden üçünü seçiniz. Seçtiğiniz sözcükleri birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

1. Hayvanları çok seviyorum ama astım hastalığım nedeniyle evde hayvan besleyemiyorum.

2. Belki aşçı olabilirsin ancak matematik bilmeden gıda mühendisi olamazsın.

3. Bütün bir yıl boyunca çok çalıştı lakin yeterli parayı biriktiremedi.

Daha fazla geçiş ve bağlantı ifadesi örnekleri için buraya tıklayınız.

6. ETKİNLİK

Metinde verilmeyen renklerden birini seçiniz. Seçtiğiniz rengin sizde hangi duyguları çağrıştırdığını anlatan bir konuşma yapınız.

Cevap: 

(örnek)

Sevgili Arkadaşlar,

Kahverengi, insanın hızlı hareket etmesini sağlıyormuş. Cansas’da yapılan bir araştırmada, sanat müzesinin duvarlarını değiştirilebilir renklerden yapmışlar. Beyaz ve kahverengi arasındaki farkı ortaya koymak için bir süre duvarları beyaz olarak bırakmışlar. Duvarlar beyazken insanlar yavaş hareket etmişler sonra duvarları kahverengi ile değiştirdiklerinde insanların daha hızlı hareket ettiklerini görmüşler. Bu nedenle fast-food restoranlarının hepsinin sandalyeleri ve masaları kahverengi duvarları iste kahverengi ya da şampanya rengiymiş.

Ayrıca uzmanlar karşımızdakinin resmiyetten uzak hissetmesini istiyorsak, kahverengi elbiseler giymemizi söylüyorlar. Çünkü kahverengi rahatlık veren bir renkmiş. Bir de kahverengi dikkat çekici bir renk olmadığı için insanlar arasında kaybolup gitmenize neden oluyormuş. Bu nedenle özellikle iş görüşmelerinde kahverengi elbiseler giymememizi tavsiye ediyorlar.

Çoğumuzun belki de sevmediği bir renk, insanları nasıl etkiliyor görüyorsunuz. Renklerin insanları nasıl etkilediğini bilirsek sosyal hayatımızda daha rahat ederiz diye düşünüyorum.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Renk Çemberi Metni Cevapları Sayfa 18

7. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki haber metnini okuyunuz. Görselleri yorumlayınız.

Cevap: Görsellerde, haberde geçen festivalden ve festivalde kullanılan boyalardan görseller vardır. Görseller renkli ve dikkat çekicidir.

b) Haberin görselleri seçilirken nelere dikkat edilmiştir? Açıklayınız.

Cevap: Haber görselleri seçilirken haber içeriğiyle ilişkili olmasına dikkat edilmiştir. Haberde geçen festivalden ve festivalde kullanılan boyaları gösteren görseller seçilmiştir.

Renk Çemberi Metni Cevapları Sayfa 19

8. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinde renkler konuşturulmuştur. Siz de aşağıda verilen varlık kadrosundan en az ikisini seçiniz. Aşağıdaki duygulardan birini anlatan fablınızı yazınız.

Cevap: 

(örnek)

UÇMAK İSTEYEN TİLKİ

Tilkinin biri kargayı çok kıskanıyormuş. Onun gibi gökyüzünde özgürce uçmak istiyormuş. Birgün kafasına koymuş; kargayı yakalayıp kanatlarını alarak kendine takacakmış. Böylece karga gibi özgürce uçabilirmiş.

Ormanda gezerken Kara Karga’yı görmüş. Karga ağaçtaymış. Yakalaması mümkün değilmiş. aklına bir hinlik gelmiş:

— Kara Karga kardeş. Sırtıma bir diken battı. Uzanıp çıkaramıyorum. Bana yardım eder misin?

Kara Karga Tilki’nin kurnaz bir hayvan olduğunu biliyormuş fakat yardım etmek de istiyormuş. Dikeni çıkarmak için Tilki’ye doğru uçmuş. Tam yere konacakken Tilki birden Kara Karga’nın üzerine atlamış. Karga çevik bir hareketle havalanmış. turkceodevim.com

Karga havalanınca Tilki’nin önünde engel kalmamış ve uçurumdan aşağı düşmüş ve ayağı kırılmış. Kendi kedine:

— Uçmak istedim ve uçtum ama kıskançlığım nedeniyle ayağımdan oldum. Şimdi ise yürüyemiyorum. Kıskançlığım nedeniyle elimdekini de kaybettim, demiş ve yaptığından çok pişman olmuş.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

“Memleket” konulu bir şiir ezberleyiniz.

CANIM MEMLEKETİM

Senin değerin, kalpte nakıştır,
Toprağına, taşına, candan bakıştır,
Bu öyle sevmek ki, içten yanıştır,
Yoluna kurban, canım memleketim.

Her şehrin kıymetlidir, değer biçemem,
Birinden vazgeç desen, ölsem vazgeçemem,
Hiçbir şeye değişmem bir karış toprağını,
Senin yoluna kurban, canım memleketim.

Necdet Elönü

*** Renk Çemberi metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
32
6
2
13
4
3
3

40 Yorum

Yorum Yap