Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Memleket İsterim Metni Cevapları (6. Sınıf MEB-2)

Memleket İsterim metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 20-21-22-23
(Duygular Teması)

Memleket İsterim Metni Cevapları (6. Sınıf MEB-2)

Memleket İsterim Metni Cevapları (6. Sınıf MEB-2)

Memleket İsterim Metni Cevapları Sayfa 20

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. “Memleket” kelimesi sizde hangi duyguları uyandırıyor?

(örnek) Huzur, özlem, gurbette olma duygularını uyandırıyor.

2. Ezberlediğiniz “memleket” konulu şiiri arkadaşlarınıza okuyunuz.

CANIM MEMLEKETİM

Senin değerin, kalpte nakıştır,
Toprağına, taşına, candan bakıştır,
Bu öyle sevmek ki, içten yanıştır,
Yoluna kurban, canım memleketim.

Her şehrin kıymetlidir, değer biçemem,
Birinden vazgeç desen, ölsem vazgeçemem,
Hiçbir şeye değişmem bir karış toprağını,
Senin yoluna kurban, canım memleketim.

Necdet Elönü

Memleket İsterim Metni Cevapları Sayfa 21

1. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki renklendirilmiş sözcük ve sözcük gruplarının anlamını cümleden hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi kelimelerin sözlük anlamlarıyla karşılaştırınız.

Kuşların çiçeklerin diyarı olsun
Kardeş kavgasına bir nihayet olsun
Kış günü herkesin evi barkı olsun
Olursa bir şikâyet ölümden olsun

Cevap:

diyar: Ülke

nihayet: Son

ev bark: Ev, mülk

şikâyet: Hoşnutsuzluk belirten söz veya yazı, sızlanma, yakınma

b) Yeni öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarından bir sözlük oluşturunuz.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiirden hareketle yanıtlayınız.

1. Şiirin ilk bölümünde şairin hayal ettiği memleketin özellikleri nelerdir?

Cevap: Göğü mavi, yeşilliklerle dolu, ekinlerle dolu tarlaları olan bir memlekettir.

2. Şair, şiirin hangi bölümünde “adalet” ve “eşitlik” kavramlarını vurgulamıştır?

Cevap: Üçüncü kıtada vurgulanmıştır.

3. Şiirin teması ve ana duygusu nedir?

Cevap:

Şiirin teması: Yaşanmak istenen ülke hakkında kurulan hayaller.

Şiirin ana duygusu: Hayal edilen ülkeye duyulan istek, hasret.

4. Şairin hayalini kurduğu memlekette insanlar hangi duygulara sahiptir?

Cevap: Sevgi ve huzur duygularına sahiptir.

5. “Memleket İsterim” adlı şiirde şairin kullandığı dili akıcı ve anlaşılır buluyor musunuz? Nedenleri ile açıklayınız.

Cevap: Evet şairin kullandığı dil akıcı ve anlaşılırdır. Şair şiiri günümüz Türkçesiyle yazmıştır, yabancı kelimelere yer vermemiştir. Böylece şiirin dili sade olmuştur. Şiirde uzun cümleler kullanılmamıştır. Bu da akıcı bir dil ortaya çıkarmıştır.

3. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki şiiri okuyunuz.

Yine Memleketim Üstüne Söylenmiştir
Memleketim, memleketim, memleketim,
Ne kasketim kaldı senin ora işi
Ne yollarını taşımış ayakkabım,
Son mintanın da sırtımda paralandı çoktan,
Şile bezindendi.
(…)
Nazım Hikmet RAN

b) “Memleket İsterim“ adlı şiir ile “Yine Memleketim Üstüne Söylenmiştir“ şiirini tema açısından karşılaştırınız. Benzer ya da farklı yanlarını aşağıdaki boşluğa yazınız.

Cevap: Her iki şiirin de teması memlekettir. “Memleket İsterim” şiirinde şair hayalindeki memleketi anlatırken “Yine Memleketim Üstüne Söylenmiştir” şiirinde ise şair memleketine duyduğu hasretten bahsetmektedir.

Memleket İsterim Metni Cevapları Sayfa 22

4. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki mısralarda geçen zıt anlamlı kelimenin altını çiziniz.

Cevap:

Otuz Beş Yaş
(…)
Şakaklarıma kar mı yağdı ne var?
Benim mi Allah’ım bu çizgili yüz?
Ya gözler altındaki mor halkalar?
Neden böyle düşman görünürsünüz?
Yıllar yılı dost bildiğim aynalar.
(…)
Cahit Sıtkı TARANCI

b) Şairin kullandığı zıt anlamlı kelime şiire nasıl bir anlam katmıştır? Açıklayınız.

Cevap: Zıt kavramlar bir arada kullanılarak tezatlık oluşturulmuştur.

c) Aşağıdaki cümlelerde tezat (karşıtlık) sanatını oluşturan kelimelerin altını çiziniz.

Cevap:

Güleriz ağlanacak hâlimize.

Aydınlığa koştum karanlık çıktı.

• Sana çirkin dediler, düşmanı oldum güzelin.

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki görselleri “Memleket İsterim“ şiirinin hangi bölümleri ile ilişkilendirebilirsiniz? Şiire atıf yaparak açıklayınız.

Cevap:

Memleket İsterim Metni Cevapları - Şiirle İlgili Görseller

Memleket İsterim Metni Cevapları – Şiirle İlgili Görseller

Memleket İsterim Metni Cevapları Sayfa 23

6. ETKİNLİK

Memleketinizden ayrılıp başka ülkede yaşamak zorunda kalsaydınız neler hissederdiniz? Duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

(örnek)

Memleketimden ayrılıp başka ülkede yaşamak zorunda kalsaydım çok üzülür, huzursuz olurdum. Memleket hasreti benim mutlu olmamı engellerdi. Memleketime kavuşacağım günün umuduyla yaşamaya çalışırdım.

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki anahtar kelimelerden hareketle hayalinizdeki memleketi anlatan bir şiir yazınız.

kardeşlik özlem mutluluk adalet gurbet

Cevap:

(örnek)

MEMLEKETTİR HAYALİM

Herkesin dostça kardeşçe yaşadığı,
Her yerinde mutluluk fışkırdığı,
Eşitlik ve adaletin sağlandığı, turkceodevim.com
Bir memlekettir hayalim.

Herkes tek yumruk, bir olacak,
Saygı, sevgi, gönüllere dolacak,
Sağlıklı olup, karnımız doyacak,
Bir memlekettir hayalim.

Not: Bu şiir turkceodevim.com yazarları tarafından örnek göstermek amacıyla yazılmıştır.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Fobi kelimesinin anlamını ve fobi çeşitlerini araştırınız.

Cevap:

Fobinin kelime anlamı “Belirli nesneler veya durumlar karşısında duyulan olağan dışı güçlü korku, yılgı.”

Onlarca fobi çeşidi vardır. Bunlardan en yaygın olanları şunlardır:

  • Glossophobia – Topluluk önünde konuşma korkusu
  • Agorafobi – Alan korkusu
  • Sosyal Fobi
  • Klostrofobi – Kapalı alan korkusu
  • Aviophobia – Uçuş korkusu
  • Acrophobia – Yükseklik korkusu
  • Dentofobi – Diş Hekimi Korkusu
  • Hemofobi – Kan korkusu
  • Nyctophobia – Karanlık korkusu
  • Cynophobia – Köpek korkusu

*** Memleket İsterim metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
15
2
0
1
1
2
1

39 Yorum

Yorum Yap