Okula Dönüş Metni Cevapları

Okula Dönüş metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 12-13-14-15-16-17
(Birey ve Toplum Teması)

Okula Dönüş Metni Cevapları – 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Okula Dönüş Metni Cevapları – 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Okula Dönüş Metni Cevapları Sayfa 12

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Okulda neler öğreniriz? Arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap: 

Okulda okumayı, yazmayı, dinlemeyi, okuduğumuzu anlamayı, iletişim kurmayı, yaşadığımız çevrenin ve ülkenin kurallarını, içinde bulunduğumuz toplumun kurallarını öğreniriz.

2. Tatilde neler yaptığınızı anlatınız.

Tatilde başınızdan geçenlere göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

(örnek)

Tatilimi babamın köyünde geçirdim. Köyde babaannem ile birlikte kaldım. Sabahları caminin Kur’an kursuna gittim. Öğlenler çok sıcak olduğu için uyudum. Öğleden sonraları ya babaannemle tarlaya gittim ya da arkadaşlarımla birlikte köyün harman yeri adı verilen yerinde oyun oynadım. Bazen de köy deresine balık tutmaya gittim. Akşamları yemekten sonra kitap okudum, televizyon izledim. Bazen akrabalarımıza gittik, sohbet ettik. Salı günler ilçede kurulan pazara gittik. Bazen ilçede bulunan internet kafede oyun oynayarak vakit geçirdim. Tatilim bazen çok sıkıcı bazen de çok eğlenceli geçti.

Okula Dönüş Metni Cevapları Sayfa 13

1. ETKİNLİK

a) Kelimelerin anlamlarını tahmin edip boş bırakılan yerlere yazınız. Sözlükten kelimelerin anlamlarına bakarak sözlük defteri oluşturunuz.

Cevap: 

bahçe: Sebze, meyve, çiçek veya ağaç yetiştirilen yer

dut: Dutgillerden, kuzey yarım kürenin genellikle ılıman bölgelerinde yetişen, yapraklarıyla ipek böceği beslenen ağaç

haylaz: Hoşa gitmeyen davranışlarda bulunan (kimse), hayta

b) Tahmin ettiğiniz kelimelerin anlamını sözlükten bakarak oluşturacağınız sözlük defterine yazınız.

Okula Dönüş Metni Cevapları Sayfa 14

2. ETKİNLİK

Soruları şiire göre cevaplayınız.

1) Şiirin ilk dörtlüğüne göre çocuklar yaz tatilinde neler yapmıştır?

Cevap: Gezmişler, eğlenmişler, koşmuşlar; vişne, dut, kiraz toplayıp yemişler.

2) Şiire göre yaz tatili ne kadar olmalıdır?

Cevap: Üç ay olmalıdır.

3) Okula hangi mevsimde döneriz?

Cevap: Sonbaharda döneriz.

4) Şiire göre yaz mevsimi çocuğa ne ifade etmektedir?

Cevap: Saf hava, uyku, su, oyun ifade etmektedir.

3. ETKİNLİK

Şiirin ana duygusunun nasıl belirlendiğini inceleyiniz. Şiirin konusunu yazınız.

Cevap:

Şiirin konusu: Yaz tatilinde çocukların yaptıkları şeyler.

Okula Dönüş Metni Cevapları Sayfa 15

4. ETKİNLİK

Şiire uygun iki başlık bulunuz.

Cevap:

(Örnektir)

» Uslandı Dünkü Yaramaz

» Tatil Bitti

5. ETKİNLİK

Okuldaki ilk gününüzü anlatınız.

Okulun ilk günü yaşadıklarınıza göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

(örnek)

Okulun ilk günü ilk defa annemden ayrıldığım için ve yabancı bir ortamda olduğum için çok korkmuştum. Hatta ağlamıştım. Sınıf öğretmenim güler yüzü ile beni sakinleştirmişti. Bizlere çok iyi davranmıştı. Okulun korkulacak bir yer olmadığını anlamamızı sağlamıştı. Bazı arkadaşlarım çok ağlayınca anneleri gelmişti. O gün derslerde o anneler de vardı. Ayşe arkadaşımla okulun ilk günü tanışmıştık. Derslerde birbirimizin yanına oturduk. Ayşe ile hala arkadaşız.

6. ETKİNLİK

“ Duyguların coşkulu bir dille anlatıldığı dizeler hâlinde yazılan metin türüne şiir denir.”

Şiiri okuyarak verilen bilgileri inceleyiniz.

Dize: Şiirin her bir satırına dize denir.

Kıta: Şiirin dört dizeden oluşan bölümüne kıta denir.

Okula Dönüş Metni Cevapları Sayfa 16

7. ETKİNLİK

“Okul Sevgisi” konulu iki kıtalık bir şiir yazınız. Yazdığınız şiiri görsellerle zenginleştiriniz.

Cevap:

(örnektir)

BEN OKULUMU ÇOK SEVERİM

Anne kucağında büyüdüysem
Okul kucağında öğrendim.
Tutuyor şimdi ellerim kalem,
Ben okulumu çok severim.

Öğretmenlerim bana ana, baba,
Öğrenciler arkadaş, abi, abla,
Ailem gibi artık bana bu bina,
Ben okulumu çok severim.

** Bu şiir Türkçe Ödevim editörleri tarafından örnek göstermek amacıyla hazırlanmıştır.

Okula Dönüş Metni Cevapları Sayfa 17

8. ETKİNLİK

Verilen tabloya alfabemizi küçük harflerle yazınız.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

*** Okula Dönüş metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!