Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Meşeler Metni Cevapları

Meşeler metni cevapları ve soruları, Ekoyay Yayıncılık 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 10-14-15-16
(Doğa ve Evren Teması)

Meşeler Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayıncılık

Meşeler Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayıncılık

Meşeler Metni Cevapları Sayfa 10

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. En sevdiğiniz ağaç nedir? Bu ağacı niçin seviyorsunuz?

Cevap: 

(örnek)

Meşe ağacını çok seviyorum. Piknik yaparken gölgesinde serin serin oturmak çok iyi oluyor. Palamutlarıyla oyun oynamayı seviyorum. Dallarına salıncak kurup oynamak hoşuma gidiyor.

2. Ağaçlar ve insanlar arasında duygusal bir bağ olabilir mi?

Cevap: Olabilir. Ağaçlar bize yapraklarıyla oksijen, meyveleri ile gıda sağlarlar. Yaşamımıza büyük katkıda bulunurlar. Ağaçlara olan muhtaçlığımız, aramızda duygusal bir bağ oluşturmuştur.

3. Bazı insanları tarif ederken hangi ağaç isimlerini kullanırız? Neden?

Cevap: Uzun boylu insanlar için “Kavak ağacı gibi boyu var.” deriz. Hem uzun hem de biçimli boylu olanlar için “Selvi boylu.”  deriz. Çok yaşlı fakat sağlıklı insanlar için “Asırlık çınar.” tabirini kullanırız. Boy ve uzun süre yaşamlarından dolayı benzetme amaçlı bu tabirleri kullanırız.

Meşeler Metni Cevapları Sayfa 14

1. ETKİNLİK

Metinde anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını belirleyiniz. Bunların anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu kontrol etmek için Türkçe sözlük, atasözleri ve deyimler sözlüğü vb. ni kullanınız. Tahminlerinizin nasıl olduğunu işaretleyerek gösteriniz.

Cevap:

bozkır: Kurakçıl otsu bitkilerden oluşan, sıcak ve ılıman iklimlerdeki ağaçsız doğal alan, step

görkemli: Büyüklüğü, görünüşü ve güzelliğiyle görenleri etkileyen, gösterişli, debdebeli, haşmetli, ihtişamlı, muhteşem

sürgün: Filiz

yavşan: Yavşan otu

obruk: İçinde su biriken çukur yer, doğal kuyu

avlu: Bir yapının veya yapı grubunun ortasında kalan üstü açık, duvarla çevrili alan, hayat

2. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Metnin konusu ve ana fikri nedir?

Cevap: 

Metnin konusu: Meşe ağaçları

Metnin ana fikri: İnsanlarla ağaçlar arasında duygusal bir bağ vardır.

2. Yazar bu metinde meşeler hakkında ne tür bilgiler vermiştir?

Cevap: Yapıları, nerelerde yetiştikleri, nerelerde görüldüğü, hangi şartlarda yetiştikleri hakkında bilgiler vermiştir.

3. Yazar, meşelerle ilgili bilgilerini hangi kaynaklardan elde etmiştir?

Cevap: Hikmet Birand’ın “Anadolu Manzaraları” adlı kitabından ve büyüklerinden elde etmiştir.

4. Yazar için meşe ağaçları niçin önemlidir?

Cevap: Çocukluğunda çok sevdiği meşe ağacı hakkında kötü bir hatıraya sahip olması, meşe ağaçlarının faydalarını bildiği için önemlidir.

5. Yazarı bu metni yazmaya iten olay ya da durum nedir?

Cevap: Çocukluğunda çok sevdiği, hatırası olan bir meşe ağacının, yakacak odun nedeniyle kesilmesidir.

6. Yazarın yerinde olsaydınız en sevdiğiniz ağaç kesildiğinde ne yapardınız?

Cevap: 

(örnek)

Çok üzülürdüm. Hemen yerine yeni bir ağaç dikerdim.

7. Yazarın meşelerle ilgili verdiği bilgilerin hangileri öznel, hangileri nesneldir?

Cevap: Meşelerin yapıları, yetiştiği yerler hakkında verdiği bilgiler nesnel; meşelere duyduğu hayranlık, insanlarla ağaçlar arasında duygusal bağ olması durumu ise özneldir.

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki yapraklara okuduğunuz metin için iki farklı başlık yazınız.

Cevap: 

• ODUN İÇİN KESİLEN AĞAÇ

• ULU MEŞE

Meşeler Metni Cevapları Sayfa 15

4. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki karikatürün vermek istediği mesaj nedir? Bunu karikatürün yanına yazınız.

Cevap: Ağaçlar yaşamımız için gerekli olan canlılardan biridir. İnsanoğlu ağaçlara muhtaçtır. Onların canlı olduğunun farkına varmalı ona göre davranmalıyız. Ağaçları sevelim, onlara değer verelim, koruyalım.

b. Bu karikatürle okuduğunuz metin arasında ilgi kurulabilir mi? Düşüncelerinizi aşağıya yazınız.

Cevap: 

Evet kurulabilir. Metinde bir insan ile bir ağaç arasında kurulan duygusal bağ anlatılmaktadır. Karikatürde de bir insanın bir ağaca sarıldığı görülmektedir.

5. ETKİNLİK

Hazırladığınız kısa sunumu yapınız. Sunumunuz sırasında beden dilinizi etkili kullanmak amacıyla arkadaşlarınızla göz teması kurunuz. Gereksiz el ve kol hareketleri yapmayınız. Ses tonunuzu, en arkadaki arkadaşlarınızın sizi rahatlıkla duyabileceği şekilde ayarlayınız. Sunumunuzu 4 – 5 dakika ile sınırlı tutunuz.

Hazırladığınız sunuma göre bu etkinliği sınıfta yapabilirsiniz.

6. ETKİNLİK

a. Aşağıda bazı bölümleri verilmemiş hikâyeyi mantıksal bütünlük oluşturacak biçimde kendi cümlelerinizle tamamlayınız. Hikâyeyi tamamlarken yazım kılavuzundan yararlanınız.

Cevap:

BİR KUŞ KİRAZI

Yemiş bahçesine yakın bir yerde, patikanın hemen kenarında bir kuş kirazı ağacı bitmişti. Bu ağaç, biraz ötedeki taze fındık ağaçlarının güneş almasını engelliyordu. Uzun bir zaman, onu keseyim mi, kesmeyeyim mi diye düşündüm.

Meşeler Metni Cevapları Sayfa 16

Böylesine güzel bir nimeti yok etmek büyük bir haksızlıkmış gibi geliyordu bana.

Kuş kirazı ağacı, sıradan bir ağaçtan ya da çalıdan çok farklıydı. O, iri gövdeli, dalları dört bir yana yayılan ve güzelliği evimize kadar ulaşan çok hoş kokulu çiçekleriyle hayli zarif bir ağaçtı.

Bir sabah kararımı verdim.

Ona yeterince yaşama şansı vermiştim. Yardımcılarımdan biri sabah mesaisine başladığında ona kuş kirazı ağacını kesmesini söyledim.

Bir süre sonra ben de onun yanına gittim. Oraya vardığımda adamın baltası dallardan birini henüz gövdesinden ayırmıştı. Zavallı ağaççığın canı, baltanın her darbesinde acısını dile getirerek haykırıyordu.

Ben de elime bir balta aldım ve ağaca yanaştım.

Diğer dallarını kesmeye başladım. Baltayı istemeye istemeye vuruyordum ama artık geri dönüş yoktu. Ağacı kesmenin iyi olacağını düşünüyordum. Gövdeyi kökünden ayırdık. İleri doğru attık. 

Sonra nasıl olduysa ağacın içinden garip bir ses geldi.

Bu, dayanılmaz bir acı, gözyaşı, burukluk ve haykırışlarla feryat eden birinin sesiydi.

Endişe, korku ve biraz da pişmanlık içinde ağacı son kez kaldırıp biraz daha öteye doğru fırlattık. Ağaç, yürekler parçalayan, hıçkırıklarla dolu bir iç çekişle titredi ve düştü.

Ben ve yardımcım bir süre donup kaldık. Bir süre sonra yardımcım “Ölümü hiç kolay olmadı efendim.” diye pişmanlık dolu bir sesle fısıldadı.

Boğazıma düğümlenen bir şey beni konuşmaktan alıkoydu ve eve varmak için aceleyle geri döndüm. Arkama bakmaya cesaret edemedim.

b. Tamamladığınız hikâyeyi okuyunuz. Yazdıklarınızda anlam bütünlüğünü bozan ifadeler varsa bunları düzeltiniz. Hikâyenizi yazım ve noktalama kurallarına dikkat ederek gözden geçiriniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Çevrenin korunması ve çevre bilinci ile ilgili TV ve radyo haberlerini takip ediniz, Genel Ağ (İnternet), gazete ve dergi yazıları okuyunuz, resim ve fotoğraflar getiriniz. “www.csb.gov.tr” Genel Ağ adresindeki “çevre kamu spotları”nı izleyiniz.

Gazete Haberi: https://m.timeturk.com/billboardlarda-cevre-bilinci-ve-farkindalik-olusturuldu/haber-1179537

Gazete Haberi: https://www.mersinhaber.com/haber-tarsus-denetimli-serbestlik-yukumlulerine-yonelik-cevre-bilinci-ve-dogaya-saygi-konulu-seminer-duzenlendi/387187

Kamu Spotları: https://www.csb.gov.tr/video-galeri

*** Meşeler metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

58 Yorum

Yorum Yap