#EVDEKAL

#EVDEKAL

Mozart’ın Müziği Dinleme Metni Cevapları

Mozart’ın Müziği dinleme metni cevapları ve soruları, Ekoyay Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 236-237-238-239-240
(Sanat Teması)

Mozart'ın Müziği Dinleme Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları

Mozart’ın Müziği Dinleme Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları

Mozart’ın Müziği Dinleme Metni Cevapları Sayfa 236

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Müzik dinlemeyi sever misiniz? Niçin?

(örnek) Müzik dinlemeyi severim. Müzik dinlemek bana zevk veriyor.

2. Daha önce hiç konsere gittiniz mi? Gittiyseniz orada ne tür bir müzik dinlediniz?

Konsere gidip gitmediğinize göre bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

3. “Müzik ruhun gıdasıdır.” sözünü açıklayınız.

İnsan bedeninin yaşamını sürdürebilmesi için gıdaya ihtiyacı vardır. İnsanın duygusal dünyasının sağlıklı olması için de müziğe ihtiyacı vardır. Müzik bu anlamda duygularımızı besleyen bir sanattır.

4. Mozart’ın “Türk Marşı”nı dinlerken ne hissetiniz?

(örnek) Coşku hissettim.

1. ETKİNLİK

“Mozart’ın Müziği” metnini dinlerken sizce önemli olan bilgileri, tanımları, terimleri vb. ni aşağıya not ediniz.

Cevap:

Mozart, harikulade ve şaşırtıcı eserlerini 20’li ve 30’lu yaşlarında yazmıştır.

Mozart, her türden ve herkese hitap eden müzik eserleri meydana getirmiştir.

Mozart’ın sadece para kazanmak için yazdığı eserler de vardır.

Mozart’ın 27 piyano konçertosu vardır.

Mozart’ın Müziği Dinleme Metni Cevapları Sayfa 237

2. ETKİNLİK

Metni dinlerken anlamını bilmediğiniz kelimeleri aşağıya yazınız. Bunların anlamlarını tahmin ediniz. Kelimelerin anlamlarını Türkçe sözlükten bulunuz. Tahminlerinizle sözlük anlamlarını karşılaştırınız.

Cevap: 

konçerto: Bir çalgının teknik özelliklerini ön plana çıkarmak amacıyla yazılmış, orkestra eşliğinde seslendirilen, sonat formundaki müzik eseri

harikulade: Eşi görülmemiş, şaşkınlık yaratıcı, olağanüstü

senfoni: Orkestra için bestelenmiş, birkaç bölümden oluşan uzun müzik eseri

zarif: Çekicilik, biçim, görünüş, durum, konuşma ve davranışlarıyla hoşa giden, beğenilen, zarafetli

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları “Mozart’ın Müziği” metnine göre cevaplayınız. Gerekirse metni tekrar dinleyiniz.

1. Metinde Mozart’la kim, hangi yönden karşılaştırılmıştır?

Cevap: Mozart ile William Crotch (Vilyım Kıroç), müzik kariyerleri yönleriyle karşılaştırılmıştır.

2. Mozart’ın müzikte gelişmesi, müziğinin olgunlaşması neye bağlanmıştır?

Cevap: Yaşının ilerlemesine bağlanmıştır.

3. Mozart, müziğin hangi biçimlerinde eserler vermiştir?

Cevap: Opera, senfoni, konçerto, oda müziği, dinsel müzik, dans müziği biçimlerinde eserler vermiştir.

4. Yazar, Mozart’ın operaları için neler söylemiştir?

Cevap: Mozart’ın operalardaki müthiş başarısı, her kahramanın kendi kişilik özelliklerine has, apayrı bir müziği olmasından gelir. Mozart, yarattığı kişileri son notasına kadar anlıyor ve ister iyi ister kötü olsunlar onlara en güzel, en akılda kalan müzikleri armağan ediyordu. Bir opera kahramanı daha fazla ne ister!

5. Yazara göre Mozart’ın operalardaki başarısının sırrı nedir?

Cevap: Her kahramanın kendi kişilik özelliklerine has, apayrı bir müziği olmasıdır.

6. Mozart’ın eserlerinde eserin konusu ile müziği arasında nasıl bir ilişki vardır?

Cevap: Eserlerindeki bölümler birbirinden farklı olsa da konu bakımından bir bütünü anlatmaktadır.

7. Metinde Mozart’ın operalarından başka hangi tür eserlerinden söz edilmektedir?

Cevap: Piyano konçertoları ve sonfonilerinden söz edilmektedir.

8. Metni dinledikten sonra Mozart’ın müziklerini dinlemek için içinizde bir istek duydunuz mu? Bunun sebebi sizce nedir?

Cevap: (örnek) Evet, bir istek duydum. Çünkü yazar Mozart’ın müziğini öyle bir hayranlıkla anlatıyor ki merak etmemek mümkün değil.

9. Metni beğendiniz mi? Metinde birbiriyle çelişen ifadeler var mı?

Cevap: (örnek) Beğendim. Metinde birbiriyle çelişen ifadeler yoktur.

Mozart’ın Müziği Dinleme Metni Cevapları Sayfa 238

4. ETKİNLİK

Derse hazırlanırken izlediğiniz belgesel ilginizi çekti mi? Çektiyse en çok neresi hoşunuza gitti? Çekmediyse bunun sebebini açıklayınız. Belgeseli siz yapmış olsaydınız onu ilgi çekici hâle getirmek için neler yapardınız?

5. ETKİNLİK

“Mozart’ın Müziği” metninin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.

Cevap: 

Konu: Mozart ve müziği

Ana fikir: Bir sanat eserinde başarılı olmak yeteneğe bağlı olduğu kadar zamanla olgunlaşmaya da bağlıdır.

6. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metin için iki farklı başlık yazınız.

Cevap: 

MOZART NASIL BAŞARILI OLDU?

BİR MUCİZE: MOZART

7. ETKİNLİK

Müzik, insan ruhunu dalgalandıran, okşayan ve ona ince zevkler tattıran, üstün bir sanattır.

Hugo Riemann
(Hugo Riman)

Yukarıdaki özlü sözü aşağıdaki kelime ve kavram havuzundan yararlanarak iki üç dakikalık akıcı bir konuşmayla açıklayınız.

müzik iyilik faydalı ruh insan
üzüntü güzellik güzel sanatlar mutluluk
incelik

Cevap: 

(örnek)

Sevgili arkadaşlar.

Herkesin ruhuna hitap eden farklı sanat dalları vardır. Zannediyorum ki müzik, herkese hitap edebilen ortak bir sanat dalıdır. Müzikteki çeşitlilik, her yaştan, her zevkten, her anlayıştan kişilere illa ki dokunur. Ben şimdiye kadar müzik dinlemeyi sevmem diyen birine rastlamadım.

Müzikteki sesler, notalar, ezgiler, bir şekilde duygularımızı bir noktadan yakalar. Duygusal dünyamızı harekete geçirir. Bir müzik eseri hüzünlüysek bizi neşelendirebilir, sıkılmışsak bizi eğlendirebilir, anılarımızı canlandırır, yaşadıklarımızı tekrar aynı anda hissetmemizi sağlayabilir. Müzik ile zevklerimiz doruk noktasına çıkar. Müzik ile sakinleşmek de mümkündür coşmakta…

Bu yönleriyle müzik tamamen ruhumuzu, duygusal dünyamızı etkileyen bir sanattır.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Mozart’ın Müziği Dinleme Metni Cevapları Sayfa 239

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki metni ve yorumları okuyunuz. Metin için bir yorum da siz yapınız. Yorumdan sonra metni kendi cümlelerinizle yeniden oluşturunuz. Metni oluştururken yazım kılavuzu kullanınız. Metninizin taslağını defterinize yapınız.

Metninizi anlam bütünlüğünü bozan ifadelerden arındırınız. Yazım ve noktalama kurallarına uygunluk bakımından kontrol ediniz. Yeniden oluşturduğunuz bu metni blogunuzda paylaşınız.

Arkadaşlar, üç gündür müziğin insan sağlığı üzerine etkilerini araştırıyorum. Genel Ağ’da bununla ilgili şöyle bir yazıya rastladım. Onu sizinle paylaşmak istiyorum. Yorumlarınızı da bekliyorum. Bilgiyle ve sevgiyle kalın…

Müziğin İnsan Sağlığı Üzerine Faydaları

Müziğin sağlığımız üzerine pek çok faydasının yanı sıra değinmek istediğim en
önemli konu kendimizi iyi hissettirmesidir. Günümüzün en önemli problemlerinden biri
olan stresten arınmamızdaki rolünü çok önemli görmekteyim. Kesinlikle kendimizi daha
mutlu hissetmemizde önemli bir yeri vardır.

Bilim insanları bir müzik enstrümanı çalan yaşlıların hem fiziki hem de psikolojik olarak diğer yaşlılara göre çok daha iyi durumda olduklarını belirtmekteler. Ayrıca müzik, alzheimer (alzaymır) hastalarının gerçeklikten kopmamaları için de son derece faydalıdır.

Bir müzik enstrümanı çalmanın, motor becerilerin gelişmesine çok önemli katkılarının olduğu zaten bilinen gerçeklerden biridir

Müziğin hafızaya ve öğrenmeye katkısı da ispatlanmıştır.“Mozart etkisi”ne göre
öğrencilerin ders çalışırken özellikle klasik müzik dinlemelerinin konsantrasyonlarını arttırdığı yönünde çalışmalar mevcuttur.

Müziğin bağışıklık sistemimizde önemli bir yere sahip olan interleukin 1’in seviyesini arttırdığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. 15 dakika bile müzik dinlemenin interleukin 1 seviyesini artırıp bağışıklık sistemimizi güçlendirdiği görülmüştür. Müziğin
aynı zamanda ağrı kesici özelliğinin de olduğu bilinmektedir. Bu konuda klasik müzik,
özellikle de Mozart ve Bach (Bah) tavsiye edilmektedir.

Kalp ameliyatı geçirmiş kişilerde de ameliyat sonrası Mozart’ın piyano sonatlarını dinleyen hastaların, diğer hastalara göre çok daha hızlı iyileşme göstermiş oldukları gözlenmiştir.

Müzikten hayatınızın hiçbir döneminde kopmamanız ümidiyle …

www.kubilaykan.wordpress.com

Mozart’ın Müziği Dinleme Metni Cevapları Sayfa 240

oyuncu 3 saat önce
asirlikçinar, yazıyı çok beğendim. Boşuna dememişler: Müzik ruhun gıdasıdır.

asırlıkçinar 3 saat önce
Yazıdan anlaşılıyor ki müzik bedenin de gıdasıymış.

uçurtmangüzel 4 saat önce
Arkadaşın yazdıklarına katılıyorum. Bizzat şahit oldum. Benim dedem alzaymır hastası. Bazen
çok hırçın oluyor. O zaman hemen bir türkü açıyorum bilgisayarımdan. Kuzu gibi oluyor canım
dedem.Bence yazdıkları çok doğru.Not: Bence yazının başlığı “Müziğin İnsan Sağlığına Etkileri” olmalıydı. Ne dersiniz?

Cevap: 

(örnek)

Ahmet 10 saat önce

uçurtmangüzel arkadaşımıza katılıyorum. Yazı başlığı böyle daha anlamlı olacaktır. Ayrıca yazıda çok fazla gereksiz sözcük kullanımı var. Cümlelerdeki anlam bütünlüğü zaman zaman kayboluyor. Bence bu metni şu şekilde yazmak daha iyi olacaktır:

Müziğin İnsan Sağlığına Etkileri

Müziğin sağlığımız üzerine pek çok faydasının yanı sıra, müzik hakkında değinmek istediğim en önemli konulardan biri de kendimizi iyi hissettirmesidir. Günümüzün en önemli sorunlarından biri olan stresten arınmamızdaki rolünü çok önemli görüyorum. Müziğin kendimizi daha
mutlu hissetmemizde kesinlikle önemli bir yeri vardır.

Bilim insanları, bir müzik enstrümanı çalan yaşlıların hem fiziki hem de psikolojik olarak diğer yaşlılara göre çok daha iyi durumda olduklarını belirtiyorlar. Ayrıca müziğin, alzheimer (alzaymır) hastalarının gerçeklikten kopmamaları için de son derece faydalı olduğunu söylüyorlar.

Zaten bir müzik enstrümanı çalmanın, motor becerilerin gelişmesinde önemli katkılarının olduğu bilinen bir gerçek.

Müziğin hafızaya ve öğrenmeye katkısı da ispatlanmıştır. “Mozart etkisi”ne göre öğrencilerin ders çalışırken, özellikle klasik müzik dinlemelerinin konsantrasyonlarını arttırdığı yönünde çalışmalar mevcuttur.

Müziğin, bağışıklık sistemimizde önemli bir yere sahip olan interleukin 1’in seviyesini arttırdığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. 15 dakika bile müzik dinlemenin, interleukin 1 seviyesini artırıp bağışıklık sistemimizi güçlendirdiği görülmüştür. Müziğin aynı zamanda ağrı kesici özelliğinin de olduğu bilinmektedir. Bu konuda klasik müzik, özellikle de Mozart ve Bach (Bah) tavsiye edilmektedir.

Kalp ameliyatı geçirmiş kişilerde de ameliyat sonrası Mozart’ın piyano sonatlarını dinleyen hastaların, diğer hastalara göre çok daha hızlı iyileşme göstermiş oldukları gözlenmiştir.

Müzikten hayatınızın hiçbir döneminde kopmamanız ümidiyle …

GELECEK DERSE HAZIRLIK

• Özgürlük (hürriyet) kavramıyla ilgili özlü sözler bulunuz. Bu sözleri renkli kartonlara yazınız.

  • Hürriyet, milletlerin ebedi gençliğidir. Manuel Foy
  • Özgürlük ekmekten tatlı, güneşten güzeldir. Mihayloviç Dostoyevski
  • Kendine yeterliliğin en güzel meyvesi, hürriyettir. Epicuros
  • Özgürlük bir kişinin değil, herkesin hakkıdır. Herbert Spencer
  • İnsan hür olmadan, huzurlu ve mesut olamaz. Dante Aiighieri
  • Özgürlük, yasaların izin verdiği her şeyi yapmak hakkıdır. Charles de Montesquieu
  • Başkalarının hürriyetlerini tanımayanlar, hürriyete layık değildirler. Abraham Lincoln
  • Başkalarına da vermeden sahip olamayacağımız tek şey hürriyettir. William Allen White
  • Özgürlük olmayan ülkede ölüm, yıkılış vardır. Her ilerlemenin, kurtuluşun anası özgürlüktür. Mustafa Kemal Atatürk

• Temel hak ve özgürlükler hakkında bilgi toplayınız.

TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER

Hak, insanların herhangi bir işi yapma yetkisine denir.

Özgürlük, insanların hiçbir insana zarar vermeden dilediği her şeyi yapabilmesine özgürlük denir.

Temel hak ve özgürlükler doğumla başlar, ölümle biter. Evrenseldir. Dünya’nın her yerinde geçerlidir. Dokunulamaz, devredilemez ve vazgeçilemez özellikler taşırlar. Tamamı bir bütündür. Bir tanesi bile olmazsa veya kullanılmazsa diğerleri bir işe yaramaz. Sınırlandırılamaz. Başkalarının hak ve özgürlüklerinin başladığı yerde, bizim hak ve özgürlüklerimiz biter. Her devlet, düzenlediği anayasa ve yasalarla insan haklarını güvence altına almak zorundadır.

Temel hak ve özgürlüklerimiz şunlardır:

1- Yaşama Hakkı
2- Sağlık Hakkı
3- Eğitim Hakkı
4- Düşünce Özgürlüğü
5- İnanç Özgürlüğü
6- İbadet Hakkı
7- Özel Yaşam Gizliliği Hakkı
8- Ekonomik Haklar

*** Mozart’ın Müziği dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf Ekoyay Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

1 Yorum

Yorum Yap