Milli Mücadele ve Atatürk Teması Tema Sonu Değerlendirme Cevapları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 70-71

Milli Mücadele ve Atatürk Teması Tema Sonu Değerlendirme Cevapları - 6. sınıf Türkçe MEB Yayınları

Milli Mücadele ve Atatürk Teması Tema Sonu Değerlendirme Cevapları – 6. sınıf Türkçe MEB Yayınları

Milli Mücadele ve Atatürk Teması Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 70

MUSTAFA KEMAL’DEN KONUŞTUK

-Bir Nine Söyledi-
(…)
Anlatması güçtür oğul,
Bir kara duman sarmıştı yurdumuzu.
Dört koldan hain düşman sürüleri,
Dört koldan vahşet, keder.
Ama yitirmedik umudumuzu,
Biliyorduk mavi gözlü kahraman
Bir gün gelecekti.

-Bir Dede Söyledi-
Gelecekti ne demek, geldi!
Bir cemre düştü yurdumuzun üstüne,
Isındı damarlarımızda kan.
Gayri Mustafa Kemal denen kahraman,
Öl dese ölecektik.
Samsun’da doğan bir ırmak gibi
Köpüre köpüre Akdeniz’e dökülecektik.
(…)

-Bir Genç Söyledi-
Gerçi Ata’m biz görmedik seni,
Gerçi seninle birlikte savaşamadık.
Biz ki her şeyi hazır bulduk sizden,
Bir rahat ömür yaşadık ve yaşamaktayız.
(…)

Özker YAŞİN

1-6. soruları şiire göre cevaplayınız.

1. Şiirin birinci bölümünde, geçiş ve bağlantı ifadesinin bulunduğu dizeyi bularak aşağıya yazınız.

Cevap: Ama yitirmedik umudumuzu

2. Şiirin ikinci bölümünde yer alan “Bir cemre düştü yurdumuzun üstüne.” ifadesiyle şair neyi anlatmak istemiştir? Açıklayınız.

Cevap: Cemre, baharın gelişini müjdeleyen sıcaklık değişimidir. Şair Atatürk’ü, baharın gelişini müjdeleyen cemreye benzetmiştir. Atatürk’ün gelişiyle insanların umut dolduğunu anlatmak istemiştir.

3. Şiirin üçüncü bölümünde konuşan genç, aşağıdaki değerlerden hangisine vurgu yapmaktadır?

A) Dürüstlük B) Vefa
C) Azim D) İyilikseverlik

Cevap: B şıkkı

4. “Yurdumuz işgal edildiğinde halk umutsuzluğa kapılmıştı.” yargısı, bu şiirden çıkarılamayacak bir yargıdır. Çünkü şiirin birinci bölümünde “halkın umudunu yitirmediği” dile getirilmektedir. Siz de bu örnekten hareketle, şiirden kesinlikle çıkarılamayacak bir yargıyı aşağıya yazarak nedenini açıklayınız.

Cevap: 

“Kimse Atatürk’ü bir lider olarak görmemişti.” yargısı bu şiirden çıkarılamaz. Çünkü şiirin ikinci bölümünde “Gayri Mustafa Kemal denen kahraman,
Öl dese ölecektik.” ifadesi geçmektedir. İnsanlar liderliğine inanmadığı birinin emirlerini yerine getirmez.

Milli Mücadele ve Atatürk Teması Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 71

5. Bu şiiri siz yazmış olsaydınız şiirinize hangi başlığı koyardınız? Aşağıya yazınız.

Cevap: SÖYLEDİ

6. Okuduğunuz şiirin size vermek istediği duygu ve düşünceleri açıklayınız.

Cevap: Şiirde halkın Atatürk’e ne kadar çok inandığı, onunla birlikte düşmanlarla mücadele ettiğini, bizim de Atatürk’e ve atalarımıza vefa borcumuz olduğunu anlatılmaktadır.

Aşağıdaki metni okuyunuz. 7 ve 8. soruları metne göre cevaplayınız.

DÜZEN

Düzenli çalışmayan insanların en büyük sorunu, işlerini zamanında bitirememeleridir. Sürekli zaman darlığından şikâyet eden bu insanlar, en küçük ve basit işlerini bile iğneyle kuyu kazmaya benzetirler. Oysa düzenli insanlar için durum hiç de bu kadar zor değildir. Onlar hedeflerini belirlerler, planlarını yaparlar ve bütün işlerini zamanında bitirerek başarılarının keyfini çıkarırlar.

Remzi DEMİRKAZIK

7. Metinde “çok zor bir iş yapmak” anlamında kullanılan deyimi aşağıya yazınız.

Cevap: İğneyle kuyu kazmak

8. Bu metne göre, aşağıdaki yargılardan doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına ise “Y” yazınız.

Cevap: 

(Y) Düzenli çalışmayan insanlar her zaman başarısız olurlar.

(D) Bu metinde düzenli çalışan insanlarla düzensiz çalışan insanlar karşılaştırılmıştır.

(D) Düzenli çalışan insanların zaman sorunu yoktur.

(Y) Başarıya ulaşmak için plan yapmak gerekli değildir.

(D) İşlerinizi zamanında bitirirseniz güzel duygular yaşayabilirsiniz.

(D) Hedef belirlemek, başarıya giden yoldaki ilk adımdır.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme ve abartma sanatları bir arada kullanılmıştır?

A) Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır.
B) Dağ gibi çamaşırları ütülemek beni öldürdü.
C) Elma yanaklı bir çocuktu.
D) Tavşan üzüntüden boynunu büktü.

Cevap: B şıkkı

10. (1) Sinemamız son yıllarda dünya sineması ile yarışır hâle geldi. (2) Filmlerimiz tüm dünyada büyük beğeni ile izleniyor. (3) Yeni sinema teknikleri sayesinde bambaşka dünyaları seyretme olanağı buluyoruz. (4) Bu başarıda oyuncularımızın yeteneğinin büyük bir payı var kuşkusuz.

Yukarıdaki metinde numaralanmış cümlelerden hangisi parçanın anlam bütünlüğünü bozmaktadır?

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

Cevap: C şıkkı

11. ……..… Herkes evine çekilmiş, sobalarının başında uzun bir kış gecesine hazırlanıyordu. Sokaktan geçen arabalar da artık seyrekleşmişti. Akşama doğru açılan hava, gecenin çok soğuk geçeceğinin belirtisiydi.

Bu metnin başındaki boşluğa, metnin anlam bütünlüğüne göre aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygundur?

A) Sabaha doğru sokağın hareketi artmıştı.
B) Sokakta beklenen kalabalık toplanmıştı.
C) Sokağın bu havada tenhalaşması ilginçti.
D) Akşam olunca sokakta kimse kalmamıştı.

Cevap: D şıkkı

12. Aşağıdakilerin hangisinde cümlenin anlamı yay ayraç içindeki açıklamayla örtüşmez?

A) Konuyu açıklamak üzere söz almak istedi. (neden-sonuç)
B) Düzenli çalıştığı için başarılı oldu. (neden-sonuç)
C) Otobüse binmek için durakta bekliyorlar. (amaç-sonuç)
D) Vatanımızı yükseltmek için çalışmaya hazırız. (amaç-sonuç)

Cevap: A şıkkı

*** Milli Mücadele ve Atatürk Teması Tema Sonu Değerlendirme Cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın