Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Bilim ve Teknoloji Teması Tema Sonu Değerlendirme Cevapları (6. Sınıf MEB)

Bilim ve Teknoloji Teması Tema Sonu Değerlendirme Cevapları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 104-105

Bilim ve Teknoloji Teması Tema Sonu Değerlendirme Cevapları - 6. Sınıf MEB Yayınları

Bilim ve Teknoloji Teması Tema Sonu Değerlendirme Cevapları – 6. Sınıf MEB Yayınları

Bilim ve Teknoloji Teması Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 104

DOSYA PAYLAŞIMI

Kişisel bilgisayarların ilk zamanlarında dosya paylaşımı “çıkarılabilir ortamlar yoluyla yapılırdı. Bilgisayarınıza sonradan takılıp çıkarılabilen ve birden fazla bilgisayarda kullanılabilen medyalara “çıkarılabilir ortam” denir. Örneğin USB flaş bellekler veya DVD’ler çıkarılabilir ortamdır. Bilgisayarlar internet gibi ortak bir ağa bağlı olmadığından oyunları diskette satın almanız veya dinlemek istediğiniz müziklerin kasetini (belki de CD’sini) satın almanız şarttı.
(…)

Program CD’lerini, film DVD’lerini bir mağazadan satın almak mümkün. Ancak içeriği fiziksel ortamda satın almak için mağazaya gitmek üzere vakit ve yol parası harcamanız, fiziksel bir ürün satın aldığınız için üretim maliyetini karşılamanız (daha yüksek bir bedel ödemeniz) ve fiziksel ürünleri saklamak için odanızda yer açmanız gerekiyor. Eğer aynı içeriğin internetten indirilen bir sürümü varsa -dosya boyutuna göre- dakikalar içinde indirip kullanıma hazır hâle getirebiliyor, fiziksel bir maliyeti olmadığı için daha düşük bir ücret ödüyorsunuz. İçeriğin lisansına göre hiçbir ücret ödemeniz gerekmeyebilir de. Ayrıca bazı ürünleri fiziksel olarak bulabilmeniz mümkün değil. Müzikleri sadece internetten dağıtan sanatçıları veya Türkiye’ye yayımlanmayan TV dizilerini örnek gösterebiliriz. Bu durumda yapılacak şey belli: İndirmek.
(…)

Erdal KAPLANSEREN

1-7. soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.

1. Okuduğunuz metinde “çıkarılabilir ortam” olarak tanımlanan araçların ortak özelliği nedir? Yazarak açıklayınız.

Cevap: Dosya paylaşımı amacıyla kullanılır. Bilgisayara sonradan takılıp çıkarılabilir. Birden fazla bilgisayarda kullanılabilir.

2. Çıkarılabilir ortamlar, bilgisayarlarda hangi nedenle ve amaçla kullanılmaktadır? Aşağıya yazınız.

Cevap: Dosya paylaşım amacıyla kullanılmaktadır.

3. Çıkarılabilir ortamlarda satın alınan ürünlerin dezavantajları nelerdir? Maddeler hâlinde yazınız.

Cevap:

* Daha yüksek bedel ödemek.

* Satın alma işlemi için vakit harcamak.

* Saklamak için yere gereksinim duymak.

* Ürünlere her istenilen yerden ulaşılamaması.

4. Dijital içeriklerin günümüzdeki kullanım biçimi hakkında bilgi veriniz.

Cevap: Dijital içerikler müzik dinleme, film izleme, kitap okuma şeklinde kullanılabilir. Günümüzde dijital içerikler bulut teknolojisi ile paylaşılmaktadır. Dijital içerikler büyük veri merkezlerinde depolanır. İnternete bağlı telefon, tablet, bilgisayar gibi araçlar ile istenilen yerden istenildiği zaman bu içerikler veri depolama merkezlerinden indirilebilir.

Bilim ve Teknoloji Teması Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 105

5. Dijital içeriklerin internet ortamındaki paylaşımı ne tür sorunlara yol açabilir? Düşüncelerinizi yazınız.

Cevap: Bu içeriklere herkesin ulaşabileceği gibi kötü niyetli kişiler de ulaşabilir. Bu kişiler içerikleri kullanıp büyük zararlara yol açabilirler. Kolay ulaşım, çocukların yaşlarına uygun olmayan içeriklere ulaşabileceği anlamına gelir. Bu, çocukların psikolojik gelişimlerine zarar verebilir.

6. Bu metnin anlam bütünlüğünden yola çıkarak metnin sonuna, en az beş cümlelik bir paragraf da siz ekleyiniz.

Cevap: İndirmek her ne kadar işimizi kolaylaştıran bir eylem olsa da indirdiğimiz içeriğin telif hakları ile korunup korunmadığına dikkat etmemiz gerekir. Her içeriğin bir sahibi vardır. İçeriğe sahip olan kişi bu içerik sayesinde para kazanıp geçimini sağlıyor olabilir. Yani içerikler sahipleri tarafından telif hakları ile korunuyor olabilir. Bu nedenle içerik indirmeden önce içeriğin telif hakkı ile korunup korunmadığına bakmak gerekir. Bu tür içerikleri indirmek hem suçtur hem de emek hırsızlığıdır.

7. Okuduğunuz metnin ana düşüncesini yazınız.

Cevap: Teknolojinin gelişimi mevcut dezavantajları ortadan kaldırmakta insanların hayatlarını kolaylaştırmaktadır.

8. Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinle ilgili verilen yargılardan metne göre doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

TEKNOLOJİ

Teknoloji, her geçen gün hayatımızın vazgeçilmez, daha da büyük bir parçası hâline geliyor. Hayatımızı teknoloji sayesinde hem daha hızlı hem de daha verimli yaşadığımıza inanıyoruz. Teknolojinin hayatımıza kattıklarını inkâr etmemiz, bize sağladığı faydaları görmezden gelmemiz elbette mümkün değil. Burada önemli olan, teknolojiyi nasıl kullanacağımızı iyi bilmemizdir. Teknolojinin yanlış kullanımı sonucunda dünyamızın başına ne türlü sıkıntılar açabileceğimizi çok iyi bilmemiz gerekiyor. Bir yandan kendi kişisel rahatımızı düşünürken bir yandan da gezegenimizi ve doğayı nasıl korumamız gerektiğini de öğrenmemiz kaçınılmaz hâle geliyor. Bu duyarlılığın geliştirilmesi, en az teknolojinin geliştirilmesi kadar önemlidir.

Ayşin Ayla KALAN

Cevap: 

(Y) Teknoloji, hayatımıza faydadan çok zarar getirmektedir.

(D) Teknolojik gelişmeler, doğayı olumsuz etkileyebilmektedir.

(D) Doğanın korunması için bilinçlenme gerekmektedir.

(D) Teknolojiyi geliştirirken bir yandan da doğaya karşı duyarlılık geliştirilmelidir.

9. Aşağıdakilerin hangisinde adın yerini tutan bir sözcük kullanılmamıştır?

A) Bilgisayar kullanımı hızla artmaktadır.
B) Teknoloji bizi bazen olumsuz etkiler.
C) Kimileri uzayda hayat olduğunu düşünüyor.
D) Diğer gezegenleri ve bunların uydularını inceledim.

Cevap: A şıkkı

10. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde soru anlamı bir zamirle sağlanmıştır?

A) Bana nasıl bir hediye aldın?
B) Siz buraya gelecek misiniz?
C) Dün neden okula gelmedin?
D) Kahvaltıda ne yemiş?

Cevap: D şıkkı

*** Bilim ve Teknoloji Teması Tema Sonu Değerlendirme Cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

1 Yorum

Yorum Yap