Bilim ve Teknoloji Teması Tema Değerlendirme Cevapları (4. Sınıf MEB)

Bilim ve Teknoloji Teması Tema Değerlendirme Cevapları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 132-133-134-135

Bilim ve Teknoloji Teması Tema Değerlendirme Cevapları - 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Bilim ve Teknoloji Teması Tema Değerlendirme Cevapları – 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Bilim ve Teknoloji Teması Tema Değerlendirme Cevapları Sayfa 132

KAR TANESİ ADAM

Wilson Alwyn Bentley(Vilsın Alvin Bentli), küçük bir çocukken kar tanelerini seyretmeyi çok severdi. Kar yağdığında pencerenin önünden ayrılmaz saatlerce onların yere düşmesini incelerdi. Yine karlı bir günde pencerenin önünde oturmuş kar yağışını seyrediyordu. Bir kar tanesi geldi ve cama kondu. O anda Wilson, kar tanesinin ne kadar ilginç olduğunu sezdi.

Sonra her kar yağdığında fotoğraf makinesini alıp kar tanelerini fotoğrafladı. Yaşı ilerlese de bu merakından vazgeçmeyen Wilson Bentley, çektiği binlerce kar tanesini incelediğinde hiçbirinin diğerine benzemediğini tespit etti. Böylece kar tanelerinin ilginç şekillere sahip olduğunu ve birbirine benzemediğini keşfeden adam olarak tarihe geçti. Bu nedenle “Kar Tanesi Adam” diye anılmaya başlandı.

Ayşe ŞAHİN

Bilim ve Teknoloji Teması Tema Değerlendirme Cevapları Sayfa 133

(1, 2, 3 ve 4. soruları metne göre cevaplayınız.)

1. Wilson A. Bentley, çocukken ne yapmayı severmiş?

Cevap: Kar tanelerini seyretmeyi çok severmiş.

2. Wilson A. Bentley, kar tanelerini nasıl incelermiş?

Cevap: Kar yağdığında pencerenin önünden ayrılmaz saatlerce onların yere düşmesini incelermiş.

3. Wilson A. Bentley, merakı sayesinde neyi keşfetmiş?

Cevap: Kar tanelerinin hiçbirinin diğerine benzemediğini tespit etmiş.

4. Wilson A. Bentley, niçin “Kar Tanesi Adam” diye anılmaya başlanmış?

Cevap: Kar tanelerinin ilginç şekillere sahip olduğunu ve birbirine benzemediğini keşfettiği için.

5. Deyimlerin anlamlarını metinde geçtiği cümlelerden hareketle yazınız.

Cevap:

tarihe geçmek: Önemi yönünden hiç unutulmayacak bir nitelik elde etmek.

tespit etmek: Bir durumu kuşkuya yer vermeyecek bir biçimde göstermek, belirlemek, saptamak.

6. Cümlelerde “de” ve “ki” nin yazımını inceleyiniz. Doğru yazılanların başına “D” yanlış yazılanların başına “Y” yazınız.

Cevap:

Y Hatta belki kar tanelerinin fotoğraflarınıda çekebilir. (Doğrusu: Hatta belki kar tanelerinin fotoğraflarını da çekebilir.)

D Onların da kar tanelerinin bu sırrını bilmelerini sağlayabilirsiniz.

Y Okulda ki çalışmaların da kar tanesi resimlerini kullanırdı. (Doğrusu: Okuldaki çalışmalarında kar tanesi resimlerini kullanırdı.)

D Haydi, siz de deneyin!

Y Ümit ediyorumki sizde kar tanelerini inceleyebilirsiniz. (Doğrusu: Ümit ediyorum ki sizde kar tanelerini inceleyebilirsiniz.)

D İyi ki kar yağdı.

Bilim ve Teknoloji Teması Tema Değerlendirme Cevapları Sayfa 134

7. Cümleleri anlam özellikleriyle eşleştiriniz.

1 neden – sonuç | 2 benzetme | 3 örneklendirme

Cevap:

1 Çok çalıştığı için bilim insanı oldu.

2 Öğrenciler bir bilim insanı gibi deney yaptılar.

3 Bilim insanları doğadaki her şeyi incelerler: kayalar, ağaçlar, hayvanlar…

1 Araştırma yaptığından o konuda bilgili.

2 Matematik de müzik, resim ve heykel gibi bir sanattır.

8. Dilimize yabancı dillerden alınmış kelimelerin Türkçe karşılıklarını yazarak cümlelerde kullanınız.

Cevap:

animasyon: canlandırma

Cümlem: Yarın sınıfta Çanakkale Savaşı konulu bir canlandırma izleyeceğiz.

e-mail: e-posta

Cümlem: Arkadaşıma ödevin konusu ile ilgili bir e-posta gönderdim.

online: çevrimiçi

Cümlem: Serap da çevrimiçi olunca görüntülü sohbete başlayacağız.

laptop: dizüstü bilgisayar

Cümlem: Dizüstü bilgisayarım bozulunca servise verdik.

disk: (bilgisayar için) bellek

Cümlem: Çektiğim fotoğrafları bilgisayarın belleğine kayıt ettim.

Bilim ve Teknoloji Teması Tema Değerlendirme Cevapları Sayfa 135

9. Terim anlamlı kelimeleri ilgili olduğu alanla eşleştiriniz.

Cevap:

Bilim ve Teknoloji Teması Tema Değerlendirme Cevapları - Terim Anlam

Bilim ve Teknoloji Teması Tema Değerlendirme Cevapları – Terim Anlam

10. Cümlelerde yay ayraç içlerine uygun ( ) noktalama işaretlerini koyunuz.

Cevap:

TUBİTAK()ın çıkardığı dergiyi aldım(.)

Yağmur(,) bulduğu kelime mu()cit diye heceleniyor(.)

17 Mayıs 2019()da sınıfça Bilim Fuarı()na gideceğiz(.)

İzmir()Ankara arasını yedi saatte gidiyor.

11. Cümlelerden hangisinde terim anlamlı kelime vardır?

a. İnternet, dünyadaki tüm bilgisayarları birbirine bağlayan bir ağdır.
b. Kar tüm yolları kapatmıştı.
c. Hayal et, yaz, çiz.
d. Bu nedenle “Kar Tanesi Adam” diye anılmaya başlandı.

Cevap: a şıkkı

*** Bilim ve Teknoloji Teması Tema Değerlendirme Cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap