Milli Mücadele ve Atatürk Teması Tema Değerlendirme Cevapları (4. Sınıf MEB)

Milli Mücadele ve Atatürk Teması Tema Değerlendirme Cevapları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 68-69-70-71

Milli Mücadele ve Atatürk Teması Tema Değerlendirme Cevapları - 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Milli Mücadele ve Atatürk Teması Tema Değerlendirme Cevapları – 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Milli Mücadele ve Atatürk Teması Tema Değerlendirme Cevapları Sayfa 68

ATATÜRK’ÜN METOTLU ÇALIŞMASI

Atatürk, metotlu ve disiplinli çalışırdı. Bir işe karar verince önce konuyu arkadaşları ile tartışır, fikirlerini alırdı. Sonunda en iyi ve etkili olanı seçer, uygulardı. Hiçbir zaman boş sözler söylemez ve söyletmezdi. Gerçekçiydi. (…) Akşam yemeklerden sonra başlayan sohbetleri sabaha kadar sürerdi. Bu sohbetlerde din, dil, yurt ve dünya sorunları, tarih ve bilimsel konular konuşulur ve tartışılırdı.

Masa başı toplantılarında başkalarının fikirlerini öğrenme, kendi düşüncelerini de yayma fırsatı bulurdu.

Atatürk, bilimi ve akılcılığı her şeyin üstünde tutardı. Bütün çalışmalarını

Milli Mücadele ve Atatürk Teması Tema Değerlendirme Cevapları Sayfa 69

bir plan ve program dahilinde yürütürdü. Neyin yapılıp, yapılmayacağını iyice düşünür, karar verdiğini de mutlaka yapardı. (…)

Niyazi TAN
(Kısaltılmıştır.)

(1, 2, 3, 4 ve 5. soruları metne göre cevaplayınız.)

1. Atatürk, nasıl çalışırdı?

Cevap: Metotlu ve disiplinli çalışırdı.

2. Atatürk, bir işe karar vermeden önce ne yapardı?

Cevap: Arkadaşları ile tartışıp fikirlerini alırdı.

3. Atatürk, arkadaşlarıyla hangi konularda sohbet eder ve tartışırdı?

Cevap: Din, dil, yurt ve dünya sorunları, tarih ve bilimsel konularda sohbet eder ve tartışırdı.

4. Atatürk, neleri her şeyin üstünde tutardı?

Cevap: Bilimi ve akılcılığı her şeyin üstünde tutardı.

Milli Mücadele ve Atatürk Teması Tema Değerlendirme Cevapları Sayfa 70

5. “Atatürk’ ün Metotlu Çalışması” adlı metnin konusunu ve ana fikrini belirleyerek yazınız.

Cevap:

KONU

Atatürk’ün çalışma yöntemi

ANA FİKİR

Atatürk gibi bilimciliğe ve akılcılığa önem verip, bir karar almadan önce etrafımızdaki kişilerin de fikirlerini alarak başarıya ulaşabiliriz.

6. Verilen kelimelerin eş anlamlılarını yazınız.

Cevap:

metot → yöntem

dilek → istek

öğretmen → muallim

ihtiyaç → gereksinim

7. Verilen deyimleri anlamlarıyla eşleştiriniz.

Cevap:

Milli Mücadele ve Atatürk Teması Tema Değerlendirme Cevapları - Deyimler

Milli Mücadele ve Atatürk Teması Tema Değerlendirme Cevapları – Deyimler

Milli Mücadele ve Atatürk Teması Tema Değerlendirme Cevapları Sayfa 71

8. Yazım ve noktalama işaretleri açısından doğru olan cümlelerin başına ( D ), yanlış olan cümlelerin başına ( Y ) yazınız.

Cevap:

D Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK 1881’de doğdu.

Y Atatürk’ün okuduğu kitaplar Anıtkabir Atatürk ve kurtuluş savaşı müzesi’nde sergilenmektedir. (Doğrusu: Atatürk’ün okuduğu kitaplar Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde sergilenmektedir.)

D Uzaya Türk adını Atatürk kapsülüyle yazdınız mı?

Y Yunanlılar izmirden sonra aydın ve nazilliyi de işgal etmişlerdi. (Doğrusu: Yunanlılar İzmirden sonra Aydın ve Nazilliyi de işgal etmişlerdi.)

D Sabırsızlıkla sordum: Atatürk’ü ne zaman anlatacaksın?

9. Cümlelerde zıt anlamı olan kelimelerin altını çiziniz. Zıt anlamlılarını verilen boşluklara yazınız.

Cevap:

1. Savaş çıkacağını söylediler. → barış

2. Kısa zaman önce sokaklardan askerler geçmeye başladı. → uzun – sonra 

3. Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri! → son – geri

4. Dün güzel bir tören yaptık. → çirkin

10. Cümlelerin hangisinde zıt anlamlı sözcükler bir arada kullanılmıştır?

a. “Ev alma komşu al” der atalarımız.
b. Kırmızı eteğimi, al gömleğimi giydim.
c. Az veren candan çok veren maldan verir.
d. İşbölümü yaparsak bu işi kolayca bitirebiliriz.

Cevap: c şıkkı

*** Milli Mücadele ve Atatürk Teması Tema Değerlendirme Cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap