Erdemler Teması Tema Değerlendirme Cevapları (4. Sınıf MEB)

Erdemler Teması Tema Değerlendirme Cevapları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 99-100-101

Erdemler Teması Tema Değerlendirme Cevapları - 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Erdemler Teması Tema Değerlendirme Cevapları – 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Erdemler Teması Tema Değerlendirme Cevapları Sayfa 99

FATİH’İN İSTANBUL RÜYASI

Meraklı halk, sultanı görmek için toplanmıştı. Genç kızlar şehrin Fatih’ine çiçek vermek için birbirleriyle yarışıyorlardı. Fatih’in aksakallı, yaşlı biri olacağını zanneden kızlardan kimi çiçekleri aksakallı Akşemsettin Hazretleri’ne kimi de yaşlı başlı Molla Gürani Hazretlerine sunuyorlardı. Gencecik bir delikanlının Sultan Fatih olacağını düşünemiyorlardı.

Akşemsettin Hazretleri, atını durdurup, kır at üzerindeki genç Sultan Fatih’i gösterdi:
— Padişah ben değilim. O, dedi.
Fatih Sultan Mehmet ise hocalarını göstererek:
— Çiçekleri onlara veriniz. Padişah benim ama onlar da benim hocalarımdır… Çiçeklere onlar layıktır, dedi.

Talip ARIŞAHİN

(1, 2 ve 3. soruları metne göre cevaplayınız.)

1. Şehir halkı niçin Akşemşettin’i padişah sanıyor?

Cevap: Gencecik bir delikanlının Sultan Fatih olacağını düşünemedikleri için.

2. Fatih Sultan Mehmet neden çiçeklerin Akşemsettin’e verilmesini istiyor?

Cevap: Hocasına olan sevgi ve saygısından.

3. Metnin ana fikrini belirleyiniz.

Cevap: Başarı sadece kişinin kendisine değil, onu yetiştiren kişilere de aittir.

Erdemler Teması Tema Değerlendirme Cevapları Sayfa 100

4. Fatih’in ve Akşemsettin Hazretleri’nin fiziksel ve kişilik özelliklerini karşılaştırınız.

Cevap:

FATİH

Genç, alçak gönüllü, saygılı.

AKŞEMSETTİN HAZRETLERİ

Yaşlı, ak sakallı, mütevazı.

5. Metnin hikâye unsurlarını belirleyiniz.

Cevap:

Olay: Halkın Fatih’in hocalarını Fatih zannederek çiçekleri onlara vermeye çalışmaları.

Konu: Fatih’in alçak gönüllüğü

Kişiler: Fatih Sultan Mehmet, Akşemsettin Hazretleri, Molla Gürani Hazretleri, halktan kişiler

Yer: İstanbul

Zaman: İstanbul’un fethi sonrası

6. Cümlelerde koyu yazılan kelimelerin gerçek anlamda mı yoksa mecaz anlamda mı kullanıldığını yazınız.

Cevap:

Kadir Bey’in bunu bir türlü fark etmemiş olması onu deliye döndürür. MECAZ

Çünkü ıhlamurun kokusunu alıyorum. GERÇEK

Asıl engelli kim acaba? Beden engelliler mi; yoksa yürek engelliler mi? MECAZ

Pekâlâ, bu kaşağıyı niye kırdın? GERÇEK

Bu sözlerin ardından oda arkadaşları gibi pişmanlık ateşiyle yandı. MECAZ

Erdemler Teması Tema Değerlendirme Cevapları Sayfa 101

7. Cümlelerde yay ayraç ( ) içlerine uygun noktalama işaretleri koyunuz.

Cevap:

Arkadaşlar(!) Bu defa olsun sözümü dinleyin(!)

Oraya 8 saatte (!) gitmişler(.)

O yıl köyde kuraklık olmuştu(.) () Muhtar sonbahara doğru bir çözüm buldu(.)

Yaşasın(,) yarın bayram(!)

8. Cümlelerin anlam özelliklerini yazınız.

Neden-Sonuç | Karşılaştırma | Benzetme

Cevap:

1. Fatih’i tanımadığı için çiçeği başkasına verdi. Neden – Sonuç

2. Emin olduğum tek şey, senin benden daha iyi gördüğündür. Karşılaştırma

3. Fakat bu güvercinler, diğerlerinden biraz farklıydı. Karşılaştırma

4. Gümüş gibi parlayan bu güzel kaşağının dişlerine baktım.  Benzetme

9. Cümlelerde koyu yazılmış deyimi metne kattığı anlamıyla yazınız.

Lafı ağzında geveleyip duruyordu.

Cevap: Söyleyeceği şeyi bir türlü söyleyemiyor, açık konuşamıyordu.

Bu aralar iğne ipliğe döndü.

Cevap: Bu aralar aşırı zayıfladı.

10. Cümlelerin hangisinde kullanılan deyimin açıklaması yoktur?

a. Konuştukça hayatıyla ilgili sırları açıklıyor, kendini ele veriyordu.
b. 35 yıllık işinden artık iyice sıkılmıştı, yaka silkiyordu.
c. Geçen sene çalıştığım yerdeki Çaycı Bekir, adama günahını vermezdi.
d. Her şeyin üstesinden gelebilecek akla ve uyanıklığa sahipti, cin gibi bir çocuktu.

Cevap: c şıkkı

*** Erdemler Teması Tema Değerlendirme Cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

3 Yorum

Yorum Yap