Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Milli Kültürümüz Tema Sonu Değerlendirme (6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları)

Milli Kültürümüz Tema Sonu Değerlendirme cevapları ve soruları, Ekoyay Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı Sayfa 176-177-178

Milli Kültürümüz Tema Sonu Değerlendirme (6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları)

Milli Kültürümüz Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 176

Davranın, halaya durun koçaklar, İşte baş, işte davul, işte meydan! Güzel halay çeken güzel kucaklar, Güzeli sevmeyen çıksın aradan!

HALAY

Ulu çamlar gibi işte beşiniz, Sıra dağlar mıdır yoksa eşiniz? El ele tutuşun, hep birleşiniz, Sizinle öğünür elbet bu vatan!
Çal davul çal, güm güm oynasın yürek, Üfle zurna üfle, uzun uzun çek,
Yiğit olan, efe olanlar gerçek,
Ayak ayak gider, çıkmaz sıradan.
Dönün dalga dalga, yol yol dönünüz, Dönün takım takım, kol kol dönünüz, Geniş geniş dönün, bol bol dönünüz, Dönün, bağışlasın sizi yaradan!
Tecerder, çalınır gönlümde davul,
Ana kız el ele, babayla oğul,
Yiğitler çıkıyor meydana, savul,
Savul gam kasavet bugün buradan!
Ahmet Kutsi Tecer
Bütün Şiirleri

A) 1,2,3 ve 4. sorulan şiire göre cevaplayınız.

1. Şiirde millî kültürümüzün hangi öğeleri anlatılmaktadır?

Cevap: Düğün eğlence gibi etkinlikler ve bu etkinliklerde yer verilen müzikler, çalgılar yer alır. Mesela tef, davul gibi müzik aletlerinin yanında halay gibi de oyunlarımız anlatılır.

2.Halayın oynanış şekli hangi dizelerde anlatılmaktadır?

Cevap: Şairin “Dönün dalga dalga, yol yol dönünüz, Dönün takım takım, kol kol dönünüz, Geniş geniş dönün, bol bol dönünüz”, “Ana kız el ele, babayla oğul,” gibi dizelerde görülebilir.

3.Şaire göre, halay oyunu ile birlik beraberlik arasında nasıl bir ilişki vardır?

Cevap: Halay sayesinde insanlar kasavet ve gamı savurabilirler. Bu da mutlu olmalarına ve dostlarıyla daha paylaşımcı tavırlarda bulunmalarını sağlar.

4. Şiirin ana duygusu nedir?

Cevap: Halay”ın coşkusu ve Kültürümüzün zenginliği

Milli Kültürümüz Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 177

B) Aşağıdaki kelimelerle bu kelimelerin Türkçe anlamlarını eşleştiriniz.

C) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru ifadeleri yazınız.

1. Tek başlarına anlamlan olmayan edatlar cümledeki diğer kelime ve kelime grupları arasında çeşitli ilgiler kurar.
2. “İnci gibi dişleri vardır.” cümlesinde “gibi” edatı cümleye benzerlik anlamı katmıştır.
3. Korku, sevinç, acı, üzüntü ve şaşma vb. aniden ortaya çıkabilen duyguları ifade eden kelimelere ünlem denir.
4. İki kelimeyi, aynı değerde iki cümleyi, iki yargıyı ve bazen de iki paragrafı bağlamaya yarayan kelimelere bağlaç adını veriyoruz.
5. “Eve gittim fakat onu bulamadım.” cümlesinde bağlaç olan “fakat” sözcüğü iki cümleyi birbirine bağlamıştır.

Ç) Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yapılan eylemin “daha önce yapıldığı” anlamı yoktur?
A) Kardeşimle bugün de tartıştık. B) Siz buraya dün de gelmiştiniz.
C) Yarışı bu yıl da aynı at kazandı. D) Ne iyi ettin de geldin.

Cevap: D

2. Aşağıdakilerin hangisinde “için” edatı cümleye sebep-sonuç anlamı katmıştır?
A) Düğün için hazırlıklara ne zaman başlayacaksınız?
B) Bu ayakkabılar için tam bir hafta çalıştım.
C) Sürmeyi tam öğrenemediği için bisikletini dışarı çıkarmıyor.
D) Kardeşin seni görmek için ta köyden gelmiş.

Cevap: C

Milli Kültürümüz Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 178

3. Höşmerim birçok yemek türü gibi kadınlarımızın yaratma gücünden doğmuştur. Bayıla bayıla yediğimiz nice yemekleri analarımız keşfetmiştir. Evdeki kıt malzemeyi değerlendirerek yeni yeni yemekleryapmakta kadınlarımızın bir benzeri yoktur. Köy, kasaba ve kent mutfaklarında yapılan bütün yemek türleri toplanıp liste yapılsa ortaya on binlerce yemek adı çıkar ki bu kadar yemek çeşidi hiçbir ulusun mutfağında yoktur.
Bu paragrafın ana fikri hangi seçenekte doğru verilmiştir?
A) Türk kadınları höşmerim gibi özgün yemekler yapmakta çok maharetlidir.
B) Türk kadınları yemek yapmada çok beceriklidir.
C) Höşmerim az malzemeli millîyemeğimizdir.
D) Höşmerimi Türk kadınları, analarımız keşfetmiştir.

Cevap: A

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) Bu şerbet İzmir’in Tire ilçesinde çok bilinir.
B) Benim için hiçbir çorba tarhananın yerini tutamaz.
C) Anadolu’da bayramda seyranda davulla başlar.
D) Muhsin Bey konuğa ikrama çok özen gösterirdi.

Cevap: C

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktanın kullanımında bir hata yapılmıştır?
A) Dr. Ziya Pamukçugil’in evi burada mı?
B) On yedi km. sonra şehrin tabelasını görürüz.
C) Portakal, mandalina, greyfurt vb. meyveler tüketin.
D) Tören 17.30’da başlayacaktı ama hiç ses seda yok.

Cevap: B

6. Ünü sınırlarımızı aşmış, bütün dünyada tanınır ve sevilir hâle gelmiş Nasrettin Hoca,
adı üstünde “hoca”dır, bir gönül ehlidir, bir bilgi, hikmet ve nükte dehasıdır. O, Türk- İslam medeniyetinin “gülen yüzü”dür. Güldürürken düşündüren bir halk bilgesidir. Bu sıfatları çoğaltmak elbette mümkündür. Çünkü………………
Bu paragraf aşağıdakilerin hangisiyle devam ettirilmelidir?
A) O sadece komik bir adamdır, komedyendir.
B) Nasrettin Hoca, çok yönlü bir kişiliğe sahiptir.
C) O Yunus Emre ve Mevlâna gibi bir Türk büyüğüdür.
D) Onun yaşadığı devirde bilge olmak zordu.

Cevap: B

***Milli Kültürümüz Tema Sonu Değerlendirme cevapları (Sayfa 176-177-178) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
23
2
3
16
1
1
1

5 Yorum

Yorum Yap