Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Bilim ve Teknoloji Tema Sonu Değerlendirme (6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları)

Bilim ve Teknoloji Tema Sonu Değerlendirme cevapları ve soruları, Ekoyay Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı Sayfa 210-211-212

Bilim ve Teknoloji Tema Sonu Değerlendirme (6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları)

Bilim ve Teknoloji Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 210

ESKİ BİR ANTİVİRÜS PROGRAMI: YA KEBİKEÇ!
Hepimiz çok iyi biliyoruz ki teknolojiyle barışık olanlar ve gereçleri en iyi kullananlar yetişkinlerden çok çocuklar. Dedeler ve nineler cep telefonlarıyla mesaj gönderemiyorlar, gelen mesajları okuyamıyorlar. Telefonun yalnızca arama, yanıt verme, açma kapama fonksiyonlarını kullanıyorlar. Dedeler, nineler, ebeveynler, henüz televizyonlarda uzaktan kumanda aletleriyle kanal aramayı ve ayar yapmayı bile bilmiyorlar. Kumandaların yetenekleri de günden güne değişiyor; neredeyse yakında terliklerimizi de ayağımıza getirecekler! Bu yüzden üreticiler artık, yaşlılar için yalnızca açma kapama ve ses ayarı düğmelerinin kullanılmasına izin veren kumanda kılıfları yapıyorlar. Çünkü özellikle büyükanne ve büyükbabalar düğmelere öyle gelişigüzel basıyorlar ki televizyonlar kilitleniyor, ertesi gün eve tamirci çağırmak gerekiyor.
Diğer taraftan, babalar oyun kartuşlarını bilgisayara yükleyip oyunları açamıyorlar. Oyun konsollarını çalıştıramıyorlar, hatta kartuşları yuvalarına takamıyorlar. Evin en küçük adamları gelip programı yükleyerek oyunları çalıştırıyorlar. Sonra anne baba oturup bu oyunları oynuyor.
Elif, annesinin film olmadan kartuşlara, hatta sanal disketlere nasıl fotoğraf çekebildiğini anlamadığını, bunların yazıcılarda nasıl basıldığına da hiç aklının ermediğini söylüyor. Ali ise Elif’i yanıtlamasına “Bence teknoloji kendini geliştirirken büyükleri düşünüyor. Öyle olmasa telefonda konuşurken hafıza bölümüne geçip yeni bir telefon numarasını yazamayacaklarını düşündükleri için telefonlara konuşurken sesli kayıt yapacakları bir kayıt düğmesi ve ekranlara da not alma kalemi koymazlardı.”diyor.

A) 1,2 ve 3. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.

1. Metnin ana fikri nedir?

Cevap:Teknoloji kullanım yaşı gün geçtikçe düşmektedir.

2. Metne göre teknoloji ve çocuklar arasındaki ilişki nasıldır?

Cevap: Çocuklar teknolojik ürünleri yetişkinlerden daha iyi kullanmaya başlamışlardır. Hatta artık onların çözemediği sorunları bile çözebilmektedirler.

3. Yazar, teknoloji ve insan konusuna hangi açıdan bakmaktadır?

Cevap: Yazar teknolojinin insanların yaşamında nasıl bir yer kapladığını ve çocukların teknolojiden çok iyi anladığını ifade etmektedir.

Bilim ve Teknoloji Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 211

B) Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Noktalama işaretlerinin doğru kullanıldığı cümlelerin başına “D”, yanlış kullanıldığı cümlelerin başına ise “Y” yazınız.
1. (D) Bir yerde şunları okumuştum: “Dostların daha ilk tanıştığın dakikada seni çok iyi anlarlar. Diğer tanıştığın kimselerin seni anlamaları bin yılı alır.”
2. (Y) Londradan Parise döndükten sonra günlüklerini yazdı.
3. (D) Önce görevimi söyleyeyim: TCDD’de memurum.
4. (Y) Türk’lerin çalışkanlığını herkes bilir.
5. (D) Bu sene Cumhuriyet Ortaokulundan mezun olacak

C) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru ifadeleri yazınız.
1. Basit kelimeler  yapım eki almayan tek kök durumundaki kelimelerdir.
2. Yapı bakımından kelimeleri basit kelimeler,  türemiş kelimeler ve birleşik kelimeler olmak üzere üçe ayırırız.
3. “Yeni bir ayakkabı aldım.” cümlesindeki “ayakkabı” kelimesi yapı bakımından bir  birleşik kelimedir.
4.  Türemiş kelimeler en az bir tane yapım eki alır.
5. “Sabretmek” kelimesi, “sabır” ismiyle “etmek” fiilinin bir araya gelmesiyle oluşan birleşik bir kelimedir.

Ç) Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. “Ben eserlerimi okunmalarından çok sahnede oynamaları için yazarım. Olaylar ve kişiler benim için çok önemlidir. Karşılıklı konuşmalar eserimin bel kemiğidir.” diyen bir yazar hangi yazı türünde eser veriyordur?
A) tiyatro B) hikâye C)anı D) masal

Cevap: A

2. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi birleşik sözcük değildir?
A) Gökkuşağının altından geçmeyi hiç denedin mi?
B) Ankara Kalesi’nin içindeki gecekonduları yıkmaya başlamışlar.
C) Dinleyenlerin şaşkın bakışları arasında sözlerine devam etti.
D) Bu sene ekinleri biçmek için biçerdöver kiralamayacakmış.

Cevap: C

Bilim ve Teknoloji Tema Sonu Değerlendirme Cevapları Sayfa 212

3. Yandaki grafik yaş ve cinsiyetlerine göre tüm dünyada dijital oyun oynayanların sayılarını 2016 ve 2020 yıllarına göre vermektedir. Bu grafik için aşağıdaki yorumlardan hangisi yanlıştır?

A) Oyuncu profilinin yaş ve cinsiyete göre dağılımına bakıldığında toplam kitlenin çoğunlukla erkeklerden oluştuğu görülür.
B) Bu grafik gelecekle ilgili öngörülerde bulunulmasını sağlar.
C) Bütün yaş gruplarında erkeklerin sayısı kadınlardan fazladır.
D) 16- 24 yaş grubunda diğer gruplardan daha fazla sayıda insan dijital oyun oynamaktadır.

Cevap: D

4. Pelin: Acaba dayımlar yemeğe kalırlar mı?
Aslı: Bu bayram acaba kaç lira harçlık verecek?
İlker: Sinirleri bozulmuştu, acaba hastaneye gittiler mi?
Göktuğ: Aklınızda bir acaba kalmasın diye söyledim.
Yukarıdaki cümleleri kuranlardan hangisi “acaba” sözcüğünü diğerlerinden farklı anlamda kullanmıştır?
A) İlker B) Göktuğ C) Aslı D) Pelin

Cevap: B

5. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi basit yapılıdır?
A) Nemli duvarın üstüne hiçbir şey koymayın, dedi.
B) Kadıncağız oğlundan gelen mektubu aldı, kokladı.
C) Samanlıktaki balyalar bir anda üzerime yıkıldı.
D) Büyüklük taslayan insanları kimse sevmez.

Cevap: B

6. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili ifade “gerçeği söylemek gerekirse” anlamında kullanılmıştır?
A) Açık pencerenin önünde küçük bir serçe bana bakıyordu.
B) Düşüncelerimi açık açık söyledim yüzüne.
C) Açıkçası, artık burada kalamazsınız.
D) Şahitlerin de söylediği her şey açık seçik ortada.

Cevap: C

***Bilim ve Teknoloji Tema Sonu Değerlendirme cevapları (Sayfa 210-211-212) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
10
3
2
35
2
2
8

1 Yorum

Yorum Yap