Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Kırkpınar Hakkında Bilgi

Kırkpınar nedir? Kırkpınar yağlı güreşleri nerede, ne zaman yapılır, ögeleri nelerdir? Kırkpınar yağlı güreşleri konulu araştırma yazısı.

Kırkpınar Hakkında Bilgi

Kırkpınar Hakkında Bilgi

Geleneksel Türk sporları arasında ön sırada olan güreşin, pehlivanların yağa bulanarak yaptıkları haline yağlı güreş denir. Bu spor için müsabakalar düzenlenir. Bunlardan en ünlüsü ve gelenekselleşmiş olan müsabaka ise Kırkpınar Yağlı Güreşleri’dir.

Kırkpınar efsanesi kısaca, kırk yiğidin Edirne’nin batısında bir çayırlıkta, şehit düşene kadar güreşmeleri, bir bilgenin bu kırk yiğidi bulup mezar kazması, bu mezarlardan kırk pınar fışkırması ile doğmuştur. Bu güreşler günümüze kadar bir gelenek olarak gelmiştir.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri, her sene haziran ayı sonu ile temmuz ayı başında Edirne’de Sarayiçi denilen yörede yapılır. Güreşlerin yapıldığı alana er meydanı denir. Müsabakalar üç gün sürer. Bu sürede Türkiye’nin dört bir yanından gelen pehlivanlar güreşir. Üçüncü günün sonunda her kategorinin birinci, ikinci ve üçüncüleri belirlenir. Bunlardan en önemlisi başpehlivandır.  Kazananlara bazı ödüller verilir. Güreşler esnasında aynı zamanda Kırkpınar Festivali düzenlenir. Bu festivalde çeşitli etkinlikler düzenlenerek halkın eğlenmesi sağlanır.

Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin Ögeleri

Kıspet: Güreşen pehlivanların giydikleri, deriden yapılan, belden dizlere kadar olan giysidir.

Zembil: Kıspetlerin taşındığı sazdan yapılan torbanın adıdır. Güreşi bırakan pehlivan, zembilini duvara asar. Böylece o pehlivanın güreşi bıraktığı anlaşılır.

Yağ: Pehlivanlar güreşirken birbirlerini kavramaları zor olsun diye vücutlarını er meydanına konan kazanlardaki yağlarla yağlarlar. Meydanda yağcılar dolaşır. Güreşçiler istediği zaman yağlanabilirler.

Davul ve Zurna: Güreşler esnasında davul ve zurna ile Kırkpınar’a has bir müzik çalar. Güreşin gidişatına göre müziğin ritmi ayarlanır.

Peşrev: Güreşin başlangıcını ilan eden, pehlivanların ahenkli ve mevzulu bir şekilde ısınma hareketleri yaptığı bölümdür. Pehlivanlar bu kısımda ısınma hareketleri yaparlar. Seyircileri selamladıktan sonra “Haydi bre!” diye nara atarak güreşe başlarlar.

Cazgır: Güreşecek tüm pehlivanları türlü söz oyunlarıyla, ahenk ve ustalıkla seyircilere tanıtan kişidir.

Güreş Ağası: Müsabakaların kurallara uygun yapılmasını sağlayan tecrübeli kişilerdir. Günümüzde ise bu işi hakem heyetleri yapmaktadır.

Kırkpınar Ağası: Güreşleri düzenleyen, yarışmacıları çağırıp onları ağırlayan, misafirlere yemek ve yatacak yer veren, ödülleri karşılayan kişidir. Günümüzde ise bu masraflar belediyelerce karşılanmaktadır.

Altın Kemer: Müsabakalar sonunda galip gelip başpehlivan olan kişiye verilen ödüldür. Kırkpınar’ın en büyük ödülüdür.

*** Kırkpınar Hakkında Bilgi konulu araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

1 Yorum

Yorum Yap