Kaplumbağayla İki Ördek Metni Cevapları

Kaplumbağayla İki Ördek metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 112-114-115-116-117 
(Erdemler Teması)

Kaplumbağayla İki Ördek Metni Cevapları - 7. sınıf Türkçe MEB Yayınları (1)

Kaplumbağayla İki Ördek Metni Cevapları – 7. sınıf Türkçe MEB Yayınları (1)

Kaplumbağayla İki Ördek Metni Cevapları Sayfa 112

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• Hata yapmayan insan olabilir mi? Açıklayınız.

Olamaz. Herkes isteyerek veya istemeyerek hata yapar. Hata yapmadan öğrenme olmaz.

• Hayallerinizi gerçekleştirmek için neler yaparsınız? Anlatınız.

(örnek) Hayallerimi gerçekleştirmek için önce hedefimi belirlerim. O hedefe ulaşmak için plan yapar, çalışır, sabreder, azimle ilerlerim.

Kaplumbağayla İki Ördek Metni Cevapları Sayfa 114

1. ETKİNLİK

a) Aşağıda, metinde geçen bazı cümleler verilmiştir. Bu cümlelerde geçen deyimleri bularak altlarını çiziniz.

Cevap: 

• Uzun uzun konuşmuşlar, tartışmışlar tasarıyı, sonunda da anlaşmaya varmışlar.

• Demesine demiş ama hiçbir şey söylemeden geçip gitse çok daha iyi edermiş.

• Öyle ya konuşmak için dişlerini aralayıp da sopayı bırakınca pat diye yere düşmüş
ister istemez.

• Kendisine hayranlıkla bakan insanların ayakları dibinde can vermiş.

b) Bulduğunuz deyimlerin metne olan katkısını belirleyiniz.

Cevap: Deyimler anlatımı daha etkileyici kılmıştır.

2. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Kaplumbağa neler yapmak istiyormuş?

Cevap: Ülkeyi gezip görmek, dünyayı ve içindekileri daha iyi tanımak istiyormuş.

2. İki yaban ördeğinin özellikleri nelerdir?

Cevap: Güzel oldukları kadar da iyiliksever yaratıklarmış.

3. İki yaban ördeği, kaplumbağaya düşlerini gerçekleştirmesi için nasıl bir öneride bulunmuştur?

Cevap: Onu Amerika’ya kadar taşıma önerisinde bulunmuşlar.

4. Kaplumbağanın havada uçtuğunu görenler nasıl bir tepki vermiştir?

Cevap: Şaşkınlıktan parmaklarını ısırmışlar.

5. Yazarın okuyucuya vermek istediği mesaj nedir?

Cevap: İnsan nerede konuşacağını iyi bilmeli, gevezelik etmemelidir.

6. Kaplumbağanın iki yaban ördeğinin önerisini beğenmesinin nedenleri neler olabilir?

Cevap: Hayaline daha kolay yoldan ulaşabileceğini düşündüğü için beğenmiştir.

7. Hayal kurmanın sınırları var mıdır? Neden?

Cevap: Yoktur. Çünkü hayal dünyasında insanı sınırlandıran hiçbir şey yoktur.

8. Kaplumbağanın yerinde olsaydınız hayalinizi gerçekleştirmek için neler yapardınız?

Cevap: Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

b) Okuduğunuz metinle ilgili iki soru yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: 

1. soru: Ördekler kaplumbağaya gerçekten iyilik mi yapmışlardır, kötülük mü?

2. soru: Kaplumbağayı uçarken görenlerin kaplumbağayı “Kaplumbağaların kraliçesi” olarak adlandırmalarının sebebi nedir?

Kaplumbağayla İki Ördek Metni Cevapları Sayfa 115

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz metindeki gerçek ve kurgusal unsurları belirleyerek yazınız.

Cevap: 

Gerçek Unsurlar:

Kaplumbağa ve ördekler.

Kurgusal Unsurlar:

Hayvanların konuşması, yaban ördeklerinin düşünerek kaplumbağayı uçurmaları.

4. ETKİNLİK

Aşağıda verilen söz sanatlarına “Kaplumbağayla İki Ördek” metninden örnekler bularak yazınız.

Cevap: 

Kişileştirme

… bir zamanlar dünyamızda sürekli düş kuran bir kaplumbağa varmış.

Konuşturma

“Şu uçsuz bucaksız yolu görüyor musun?” demişler.

5. ETKİNLİK

“Kaplumbağayla İki Ördek” metninden hareketle aşağıdaki boşlukları doldurunuz.

Cevap: 

Olay

İki ördeğin bir kaplumbağayı dünyayı gezme isteği için yardım etmesi.

Mekan

Orman

Şahıs ve Varlık Kadrosu

İki yaban ördeği, kaplumbağa, insanlar.

Zaman

Bir zamanlar (geçmiş zaman)

Kaplumbağayla İki Ördek Metni Cevapları Sayfa 116

6. ETKİNLİK

“Önlemsizlik, gevezelik, övüngenlik, yararsız merak birbirlerine yakın akrabadır.” sözüyle ilgili duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap: 

İnsanlar bazı şeylerden zevk alırlar fakat bu şeyler insana mutlaka zarar verir. Önlem almamak, gevezelik etmek, sürekli övünmek, yararsız şeyleri merak etmek gibi eylemlerin ortak noktası, hepsinin sonunda insanların zarar görmesidir.

7. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinden basit, türemiş ve birleşik fiillere örnekler (en az ikişer tane) bularak uygun kutulara yazınız.

Cevap: 

Basit Fiiller

  1. başlamış
  2. istiyormuş

Türemiş Fiiller

  1. havalanmış
  2. aralayıp

Birleşik Fiiller

  1. edebileceklerini
  2. tanık olursun

8. ETKİNLİK

Kitap kapağınızı tasarlarken defterinize aldığınız notlardan hareketle hangi iş ve işlem basamaklarını takip ettiğinizi anlatan bir metin yazınız.

Cevap: 

(örnek)

Kitap kapağını tasarlarken önce fablın konusunu tespit ettim. Fablın konusu ile ilgili görseller araştırdım ve topladım. İçlerinden en uygun olanı seçtim. Daha sonra kitap kapağının rengini belirledim. Fablın isminin ve görselinin kitap kapağındaki yerine karar verdim. Yazı şeklini belirledim. Son olarak görselleri ve yazıları kapağa yerleştirerek süsleme yaptım.

Kaplumbağayla İki Ördek Metni Cevapları Sayfa 117

9. ETKİNLİK

“Dostluk” konulu bir fabl yazınız. Yazınızın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.

Cevap: 

Aşağıdaki butona tıklayarak dostluk konulu fabl örneğine ulaşabilirsiniz.

Dostluk Konulu Fabl

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Küçükken sizi etkileyen, davranışlarınıza yön veren, unutamadığınız güzel bir anınızı yazınız.

*** Kaplumbağayla İki Ördek metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf MEB Yayınları (1) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

10 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!