Ben Mimar Sinan Metni Cevapları

Ben Mimar Sinan metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 101-105-106-107-108
(Milli Kültürümüz Teması)

Ben Mimar Sinan Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Ben Mimar Sinan Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Ben Mimar Sinan Metni Cevapları Sayfa 101

DERSE HAZIRLIK

1. Tarihî yapıları gezerken neler hissediyorsunuz?

(örnek) Hayranlık duyuyorum. Zamanın teknolojisini düşündüğümde atalarımızın ne kadar büyük işler başardığını ve sanatsal olarak ne kadar ince ruhlu olduklarını düşünüyorum.

2. Yaşadığınız yerdeki tarihî eserler hakkında bildiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Ben Mimar Sinan Metni Cevapları Sayfa 105

1. ETKİNLİK

Metinden alınmış bazı kelimelerin birden fazla sözlük anlamı verilmiştir. Metindeki anlamı karşılayan cümlelere örnekteki gibi () işareti koyunuz.

Cevap: 

Ben Mimar Sinan Metni Cevapları - Kelimeler

Ben Mimar Sinan Metni Cevapları – Kelimeler

boyut → Genişlik, kapsam.

nakış → Özellikle duvar ve tavanları süslemek için yapılan resim.

tezgah → Üzerinde genellikle el veya küçük makinelerle iş görülen yapım aracı.

şaheser → Kendi türünde mükemmel olan, üstün ve kalıcı nitelikte eser, başyapıt.

meşale → Ucunda, alev çıkararak yanıcı bir madde bulunan, aydınlatmaya yarayan değnek.

emsal → Benzer, eş, denk.

azamet → Görkem, gösteriş, heybet.

çadır → Keçe, deri, kıl dokuma, sık dokunmuş kalın bez veya plastik maddelerden yapılarak direklerle tutturulan, taşınabilir barınak, çerge, oba, otağ.

sütun → Herhangi bir maddeden yapılan, zaman zaman üstünde çıkıntılı bir bölüm olan, genellikle bir altlığa, bazen doğrudan doğruya yere dayalı silindir biçiminde düşey destek, kolon.

Ben Mimar Sinan Metni Cevapları Sayfa 106

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Mimar Sinan’ın çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemi eserlerini sıralayınız.

Cevap: Çıraklık eseri; Şehzade Camii, kalfalık eser; Süleymaniye Camii, ustalık eseri; Selimiye Camii.

2. Yabancı mimarların hangi sözü, Mimar Sinan’ı derinden etkilemiştir?

Cevap: “İslam uygarlığı hiçbir yerde, Ayasofya kubbesi gibi bir kubbe yapmayı başaramamıştır.
Bu kubbe, üstünlüğümüzün kanıtıdır.”

3. Mimar Sinan’ın hayali nedir ve nasıl gerçekleşmiştir?

Cevap: Ayasofya’dan daha güzel bir cami yapmaktır. Süleymaniye Cami’sini yaparak hayalini gerçekleştirmiştir.

4. Mimar olsaydınız, ne tür bir eser yapmak isterdiniz?

Cevap: (örnek) Ben mimar olsam bir gökdelen yapmak isterdim. Bu gökdelende modern mimari ile Osmanlı mimarisini buluştururdum. Gökdelenin en üstüne de devasa bir ay yıldız yapardım.

5. Mimar Sinan’ın yaşadığı dönemde yarışacağı bir eserin olması, onun sanatını ve ustalığını nasıl etkilemiştir?

Cevap: Onun daha azimli olmasını sağlamış, hep daha iyisini isteyerek bu şekilde çalışmıştır.

6. Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman’ın mimarı değil de önceki yüzyıllarda yaşamış bir mimar olsaydı bu eserleri yapabilir miydi? Tartışınız.

Cevap: Bu eserleri yapamayabilirdi. Çünkü o zamanki teknoloji yetersiz kalabilirdi.

7. Bir mimari eserin önemini ve değerini belirleyen ölçütler neler olabilir?

Cevap: Ustalık, güzellik, eserin yapılış süreci, eserde kullanılan malzemeler.

3. ETKİNLİK

Mimar Sinan’ın kişilik özelliklerini okuduğunuz metinden hareketle yazınız.

Cevap: Azimli, çalışkan, yaratıcı.

4. ETKİNLİK

Okuduğunuz metnin ana fikrini ve yardımcı fikirlerini bulunuz.

Yardımcı Fikir

Cevap: Hayal gücünün sınırları yoktur.

Yardımcı Fikir

Cevap: Yapılan eserlerin önemi o eseri meydana getirirken gösterilen ustalık ile belirlenir.

Yardımcı Fikir

Cevap: Mimar Sinan’ın büyük bir usta olmasında Ayasofya’nın etkisi büyüktür.

Ana Fikir

Cevap: Azim, kararlılık ve çalışkanlık ile başarılamayacak iş yoktur.

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki metinleri okuyunuz. Metinlerde anlatımın kaçıncı kişinin ağzından yapıldığını yazınız.

Ben Mimar Sinan
29 Mayıs 1490 yılında, Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdum. 98 yıl yaşadım. Devlete tam 70 yıl hizmet ettim. Size hayatımı ve çağımı anlatmak istiyorum. İlginç bulacağınızı umuyorum.
Turgut ÖZAKMAN

Cevap: Birinci kişi

Suna’nın Son Öyküsü
Suna bir hafta daha yürüme alıştırmaları yaparak bacaklarını güçlendirdi. Artık merdivenleri inip çıkıyor, bahçede gezebiliyordu. Bir gün annesi onu çarşıya götürdü.
Gülten DAYIOĞLU

Cevap: Üçüncü kişi

Ben Mimar Sinan Metni Cevapları Sayfa 107

6. ETKİNLİK

Öğretmeninizin rehberliğinde bir grup oluşturunuz. Aşağıda verilen soruları grup içinde beyin fırtınası yaparak değerlendiriniz. Grup sözcüsü seçerek düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

“Ümit ederim ki kıyamete kadar gayret ve çalışmam unutulmaz ve yaptığım eserler yıkılsa bile bu anıları okuyanlar, beni hayır dualarında unutmayıp hatırlarına getirirler.”

1. Mimar Sinan’ın bu sözlerinden yola çıkarak onun hayata bakış açısı ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Cevap: Mimar Sinan yaptığı eserlerden çok gayret ve çalışmaya önem veren biridir. Emek vermenin her şeyden önemli olduğunu vurgular. Eserlerinin insan yapısı olduğunu ve bir gün yıkılacağını bilincindedir. Fakat bu eserler için sarfedilen emeğin unutulmasını istememektedir.

2. Mimar Sinan’ın bu dileğinin gerçekleştiğini düşünüyor musunuz? Niçin?

Cevap: Bizler günümüzde Mimar Sinan’ı hayır duaları ile anıyor, eserlerine hayranlıkla bakıyoruz. Fakat kıyamete kadar bu durum değişir mi bilemeyiz.

7. ETKİNLİK

Bir tarihî mekânı ziyaretiniz esnasında mekânın bazı bölümlerinin zarar gördüğünü fark ettiniz. Bilinçli bir vatandaş olarak ilgili kuruma durumu bildiren bir elektronik posta yazınız.

Cevap: 

(örnektir)

Kime: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü <[email protected]>

Konu: Emir Sultan Cami’sine Verilen Zarar

Ben İstanbul’da yaşayan bir vatandaşım. Geçen hafta sonu çocuklarımla beraber Bursa’da bulunan Emir Sultan Cami’sine ziyarette bulunduk. Fakat cami içerisinde gördüklerim beni rahatsız etti.

Cami içerisinde herhangi bir görevli bulunmuyor. Ziyaretçiler ayakkabıları ile cami içerisine giriyor. İnsanlar namaz kılarken yüksek sesle konuşuyorlar. Cami içerisindeki çinilere zarar verecek flaş ışıkları ile fotoğraf çekiyorlar. Çinilere elliyorlar. Ahşap döşemelere yaslanıyorlar.

Cami içerisinde bu şekilde zarar verecek hareketlere müdahale edecek kimse yok.

Bu olumsuz duruma bir çare bulmanızı rica ediyorum.

Saygılarımla…

Ben Mimar Sinan Metni Cevapları Sayfa 108

8. ETKİNLİK

a) Aşağıda ek fiil almış kelimeler verilmiştir. Bu kelimeleri cümlenin anlamına uygun şekilde örnekteki gibi yazınız.

Cevap: 

Binaların kubbeleri, deniz dalgaları gibi yüksekti.

Hindistan’daki Tac Mahal’in mimarı da öğrencimdir.

Beş yılda biten bu cami benim çıraklık eserimdir.

Bugün serviste sadece yedi öğrenci vardı.

Hava yağmurluysa mevsim bahardır.

Yaklaşık yedi yıldır yurt dışındaydım.

Hafta sonu izlediğimiz film çok güzelmiş.

Ben bir köy öğretmeniyim, bahçıvanım.

Kardeşimin en sevdiği çiçek karanfildir.

Bir varmış, bir yokmuş.

b) Cümlelere getirdiğiniz ek fiil almış sözcüklerin cümledeki işlevlerini yazınız.

Cevap: Cümlede yüklem görevinde kullanılmışlardır.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. “Memleket Şiirleri” konulu araştırma yaparak beğendiğiniz bir şiiri ezberleyiniz. Şiirinize uygun fon müziği bulunuz.

Aşağıdaki butona tıklayarak ulaşabileceğiniz siteden şiir seçebilirsiniz. Fon müzikleri Youtube sitesinden bulabilirsiniz.

11 Ünlü Şairimizin Vatan Ve Memleket Şiirleri

2. Büyüklerinizden çocukluklarının geçtiği yerlere dair bilgiler toplayınız.

*** Ben Mimar Sinan metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf MEB Yayınları (2) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

44 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!