İlk Güreşçimiz Koca Yusuf ve Başarısının Sırrı Metni Cevapları

İlk Güreşçimiz Koca Yusuf ve Başarısının Sırrı metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 210-211-212-213
(Sağlık ve Spor Teması)

İlk Güreşçimiz Koca Yusuf ve Başarısının Sırrı Metni Cevapları - 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

İlk Güreşçimiz Koca Yusuf ve Başarısının Sırrı Metni Cevapları – 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

İlk Güreşçimiz Koca Yusuf ve Başarısının Sırrı Metni Cevapları Sayfa 210

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Spor ve sağlık arasında nasıl bir ilişki vardır?

Vücudumuzun dinç ve dirençli olması için spor yapmamız gerekir. Spor yaptığımız zaman sağlıklı oluruz.

2. Güreş sporu hakkında neler biliyorsunuz?

Güreş, sporcuların birbirlerine vurmaksızın rakiplerini yenmeye çalıştıkları bir spor türüdür. İki kişi ile oynanır. Sporcular minder denilen yumuşak zeminli bir alanda ya da toprak zeminde güreş yaparlar. Güreşçilere pehlivan denir. Türklerin ata sporudur.

1. ETKİNLİK

Görsellerden ve başlıktan hareketle okuyacağınız metnin konusunu tahmin ediniz.

Cevap: İlk güreşçimiz Koca Yusuf’un başarıları olabilir.

İlk Güreşçimiz Koca Yusuf ve Başarısının Sırrı Metni Cevapları Sayfa 211

2. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap: 

pehlivan

Anlamı: Güreşçi

Cümlem: Pehlivanlar sahaya çıkınca herkes çılgınca alkış tuttu.

rakip

Anlamı: Herhangi bir işte, bir yarışta, birbirini geçmeye çalışan, aynı şeyi elde etmeye uğraşan kimse

Cümlem: Futbolcu, istemeden yere düşürdüğü rakibinden özür diledi.

imkan

Anlamı: Yararlanılan uygun şart veya durum, olanak

Cümlem: Eğer imkan verilirse ben de yüzme turnuvalarına katılabilirim.

3. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Koca Yusuf, nasıl bir insan olarak kabul edilmiştir?

Cevap: Dünyanın gelmiş geçmiş en güçlü insanı olarak kabul edilmiştir.

2. Mümin’in ustası Yolcu Mehmet Pehlivan, Koca Yusuf’la ilgili neler söylüyor?

Cevap: “Ben Mümin’in ustası olduğum için elbette onun kazanması beni sevindirdi. Ama Allah’tan da korkarım. Mümin asla Yusuf’u yenmiş değildir.”

3. Rus Güreşçi Hakimşmit, Koca Yusuf’un ölümünden sonra Koca Yusuf’la ilgili ne söylemiştir?

Cevap: “Dünyada onun sırtını yere getirebilecek birinin bulunabileceğini hiç sanmıyorum. Buna imkân yoktur. Hatta onun Atlantik Denizi’nin derinliklerinde de sırtüstü değil fakat yüzükoyun yattığına yemin edebilirim.”

4. Koca Yusuf’un başarısının sırrı nedir?

Cevap: Gücünü korumak için beslenmesine çok dikkat ederek sürekli çalışması ve güreşirken hiçbir zaman sinirlenmemesi.

İlk Güreşçimiz Koca Yusuf ve Başarısının Sırrı Metni Cevapları Sayfa 212

4. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

KONU

Cevap: Koca Yusuf ve başarısının sırrı

ANA FİKİR

Cevap: Koca Yusuf’un başarısının sırrı gücünü korumak için beslenmesine çok dikkat ederek sürekli çalışması ve güreşirken hiçbir zaman sinirlenmemesidir.

5. ETKİNLİK

“Koca Yusuf, birçok kişi tarafından dünyanın gelmiş geçmiş en güçlü insanı olarak kabul edilmiştir.” cümlesinde Koca Yusuf kimlerle ve hangi yönüyle karşılaştırılmaktadır?

Cevap: Diğer güreşçilerle, kuvvet yönünden karşılaştırılmaktadır.

6. ETKİNLİK

Bir sporcu için beslenmenin önemi nedir? Sınıfça konuşunuz.

Cevap: Sporcu için vücut sağlığı ve dayanıklı olması çok önemlidir. Aksi halde spor yapamaz. Sağlık ve dayanıklılık için düzenli ve dengeli beslenmek gerekir. Bir sporcu vücudunun ihtiyaç duyduğu gıdaları düzenli ve dengeli bir biçimde tüketmelidir.

7. ETKİNLİK

a. Cümlelerde koyu yazılmış kelimelerin Türkçelerini kullanarak kurduğunuz cümleleri aşağıya yazınız.

• Sporla ilgili bütün soruları fulledim.

• Oyuna bir türlü adapte olamadı.

• İnternetten bir sürü güreş videosu download ettim.

• Spor ve beslenme ile ilgili bir sürü doküman bulabilirsiniz.

b. Koyu yazılı kelimelerin Türkçe karşılıklarını cümle içinde kullanınız.

Cevap: 

• Sporla ilgili bütün soruları yaptım.

• Oyuna bir türlü dikkatini veremedi.

• İnternetten bir sürü güreş videosu indirdim.

• Spor ve beslenme ile ilgili bir sürü belge bulabilirsiniz.

İlk Güreşçimiz Koca Yusuf ve Başarısının Sırrı Metni Cevapları Sayfa 213

8. ETKİNLİK

Cümleleri büyük harf ve noktalama işaretlerine dikkat ederek düzenleyiniz.

• güreş tarihteki en eski sporlarından biri

Cevap: Güreş, tarihteki en eski sporlarından biri.

• Metehan başar grekoromen stilde 85 kg da dünya şampiyonu oldu

Cevap: Metehan Başar, grekoromen stilde 85 kgda dünya şampiyonu oldu.

• Yunanlılar Japonlar mısırlılar sümerler tarafından yapıldığı biliniyor

Cevap: Yunanlılar, Japonlar, Mısırlılar, Sümerler tarafından yapıldığı biliniyor.

• Pehlivan müsabakalarının yapıldığı alana ise Er Meydanı deniyor

Cevap: Pehlivan müsabakalarının yapıldığı alana ise Er Meydanı deniyor.

• Mesela hayri ağabey ile ben farklı sıkletleriz

Cevap: Mesela; Hayri ağabey ile ben farklı sıkletleriz.

9. ETKİNLİK

Görsellerden yararlanarak “Spor” konulu bir şiiri kendi yazı stilinize göre yazınız.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

*** İlk Güreşçimiz Koca Yusuf ve Başarısının Sırrı metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

27 Yorum

Yorum Yap