Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Telafi Eğitimi Programı Etkinlik Cevapları İçin Tıklayın

Ağaç ve Sen Metni Cevapları

Ağaç ve Sen metni cevapları ve soruları, Özgün Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 200-201-202-203-204-205 (Kişisel Gelişim Teması)

Ağaç ve Sen Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Ağaç ve Sen Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Ağaç ve Sen Metni Cevapları Sayfa 200

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Çalışmanın önemiyle ilgili özlü sözleri ve yazdığınız kısa metni arkadaşlarınıza okuyunuz.

  • Çalışmak; sıkıntıyı, kötülüğü ve yoksulluğu uzaklaştırır. (Andre Maurois)
  • Ne kadar çok çalışırsan, o kadar mesut olursun. (Charles Dickens)
  • Ölümsüzlük, bitmeyen sonsuz bir işte çalışmaktır. (Ernest Renan)

(örnek)

Gerek daha başarılı olmak için gerekse de ülkenin geleceğini daha parlak hale getirebilmek için çalışmak en önemli hayat meselesidir.. Eğer hem kendi geleceğimize hem de ülkemizin geleceğine katkı sağlamak istiyorsak çalışmayı yaşamımızın bir parçası haline getirmeli, önceliğimizi çalışmaya vermeliyiz.

2. Sizce başarılı olmada şans önemli midir? Tartışınız.

(örnek) Yapılan her işte kontrol insanın kendi elindedir. Şans diye bir şey yoktur. Başarılı olmada etkisizdir.

Ağaç ve Sen Metni Cevapları Sayfa 201

1. ETKİNLİK

a. Metinde geçen aşağıdaki sözcükleri, anlamlarıyla eşleştiriniz. Eşleştiremediğiniz sözcüğün anlamını noktalı kutucuğa yazınız.

Cevap:

Ağaç ve Sen Metni Cevapları - Eşleştirme

Ağaç ve Sen Metni Cevapları – Eşleştirme

b. Metinde geçen aşağıdaki sözcük gruplarının anlamlarını önce tahmin ediniz. Sonra sözlükten bulup karşılarına yazınız. Tahminleriniz ile sözlük anlamlarını karşılaştırmayı unutmayınız.

Cevap:

yüzü ak: Suçu ve utanılacak bir durumu olmayan (kimse)

alnı açık: Hesap verebilecek durumda olan, dürüst

gözü pek: Korkusuz

2. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirin ana duygusunu aşağıya yazınız.

Cevap: Umut ve gurur

Ağaç ve Sen Metni Cevapları Sayfa 202

3. ETKİNLİK

Şair, okuduğunuz şiirde hangi öğütleri vermiştir? Maddeler hâlinde aşağıya yazınız.

Cevap: 

  • Ağaçtaki yüksek dallardaki olgun meyveleri al, alçakta olanları alma.
  • Vücudun kuvvetli olsun, zekanı geliştir.
  • Oku, öğren.
  • Yüreğin temiz olsun.
  • Vatanını sev.
  • Engel tanımadan yürümeye devam et.
  • Başın dik, yüzün ak, alnın açık, gözün pek olsun.
  • Yere düşen kirli bir şeyler için eğilme, hep dik dur.
  • Emek ver, çalış.
  • Vatanı yücelt.

4. ETKİNLİK

Şiirin aşağıdaki dizelerinde anlatılmak istenen nedir? Düşüncelerinizi yazınız.

“Her ülküye emekle, çalışmakla erilir.
Bahtiyarlık istersen ömür sür didinerek.”

Cevap: Ancak çalışarak başarılı olunur. Mutlu bir hayat sürebilmek için çalışmak gerekir.

Ağaç ve Sen Metni Cevapları Sayfa 203

5. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirin biçimsel özelliklerine dikkat ediniz. Aşağıdaki yapraklarda yazan değerlerimizden yola çıkarak bir şiir yazınız.

Cevap: 

(örnek)

SEVGİ İLE

Mutlu bir dünyada,
İnsanlar sevgiyle yaşasın.
Barış sarsın yeryüzünü,
Coşkusuz insan kalmasın.

Sevgi örtsün toprağı,
Savaşlar kalmasın.
Bir sürü insanın,
Hayalleri yıkılmasın.

Herkese sesleniyorum,
Yardım edin muhtaçlara.
El uzatın, dayanışma sağlayın,
Sevgi ve umut verin dünyaya.

Ben bir çocuğum ama!
Elimden her iş gelir.
Sevgi istiyorum ama!
Bu sevgi bütün dünyaya gerekir.

Ağaç ve Sen Metni Cevapları Sayfa 204

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerin anlam özelliklerini örnekteki gibi karşılarına yazınız.

Cevap: 

• Yüksekteki dallara erişmek istiyorsan kuvvetli olmalısın. koşul (şart)

• Hedeflerine ulaşmak için sürekli çalıştı. amaç – sonuç

• Gözü yükseklerde olduğundan hiçbir zaman geri adım atmadı. neden – sonuç 

• Herkes, biz mutlu olalım diye çalışıyor. amaç – sonuç

• Bütün engelleri aşabilirsin yeter ki ümidini hiçbir zaman kaybetme. koşul (şart)

• Yere düşen hiçbir şeye eğilme çünkü eğilmek sürünmektir. açıklama

• Ülkemi yüceltmek için bütün sorumluluklarımı yerine getiriyorum. amaç – sonuç

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri okuyup anlam bakımından inceleyiniz. Anlam bakımından yanlış olan cümleleri örnekteki gibi işaretleyiniz. Yanlışlığın sebebini yazınız.

Cevap: 

Ağaç ve Sen Metni Cevapları - Anlatım Bozuklukları

Ağaç ve Sen Metni Cevapları – Anlatım Bozuklukları

Ağaç ve Sen Metni Cevapları Sayfa 205

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Anlam bakımından doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

Cevap: 

[D] 1. Öğretmen, sınıfın boyu en kısa öğrencisini ön sıraya oturttu.

[D] 2. Mahalleye yeni gelen çocuk çok çekingendi.

[D] 3. Okulun bahçesinde hemen hemen iki yüz kişi vardı.

[Y] 4. Dedem torunları arasında hiç ayrıcalık yapmazdı.

[Y] 5. Planlı çalışmam yüzünden sınavda başarılı oldum.

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki günlük örneğini okuyunuz. Günlükte geçen yabancı sözcüklerin Türkçe karşılıklarını altındaki bölüme yazınız.

21.06.2015

Merhaba günlük. Bugün kendime
part-time bir iş buldum. İş başvurusu için
gezmediğim cafe, fast-food dükkânı kalmadı. En sonunda Chicken House’da iş bulabildim. Buranın reklamını bir billboardda
gördüm. Hemen adresini bir kâğıda yazdım.

Bir copy centera uğradım. Printerdan cv
çıktımı alıp bu adrese gittim. Keşke ilk buraya gitseymişim de bu kadar gezmeseymişim. Neyse sonunda benim de bir işim oldu.
Çok mutluyum…

Bu kitap için yazılmıştır.

Cevap: 

part-time yarı zamanlı

cafe kafe

fast-food   hazır yemek

Chicken House Tavuk Evi

billboard   ilan tahtası

copy center kopyalama merkezi

printer   yazıcı

cv   özgeçmiş

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

Can Yücel’in “Su Gibi” şiirini defterinize yazınız.

SU GİBİ

Dostlar ırmak gibidir
Kiminin suyu az, kiminin çok
Kiminde elleriniz ıslanır yalnızca
Kiminde ruhunuz yıkanır boydan boya

İnsanlar vardır; üstü nilüferlerle kaplı,
Bulanık bir göl gibi…
Ne kadar uğraşsanız görünmez dibi.
Uzaktan görünümü çekici, aldatıcı
İçine daldığınızda ne kadar yanıltıcı….
Ne zaman ne geleceğini bilemezsiniz;
Sokulmaktan korkarsınız, güvenemezsiniz!

İnsanlar vardır; derin bir okyanus…
İlk anda ürkütür, korkutur sizi.
Derinliklerinde saklıdır gizi,
Daldıkça anlarsınız, daldıkça tanırsınız;
Yanında kendinizi içi boş sanırsınız.

İnsanlar vardır, coşkun bir akarsu…
Yaklaşmaya gelmez, alır sürükler.
Tutunacak yer göstermez beyaz köpükler!
Ne zaman nerede bırakacağı belli olmaz;
Bu tip insanla bir ömür dolmaz.

İnsanlar vardır; sakin akan bir dere…
İnsanı rahatlatır, huzur verir gönüllere.
Yanında olmak başlı başına bir mutluluk.
Sesinde, görüntüsünde tatlı bir durgunluk.

İnsanlar vardır; çeşit çeşit, tip tip.
Her biri başka bir karaktere sahip.
Görmeli, incelemeli, doğruyu bulmalı.
Her şeyden önemlisi insan, insan olmalı…

İnsanlar vardır; berrak, pırıl pırıl bir deniz.
Boşa gitmez ne kadar güvenseniz.
Dibini görürsünüz her şey meydanda.
Korkmadan dalarsınız, sizi sarar bir anda.
İçi dışı birdir çekinme ondan.
Her sözü içtendir, her davranışı candan…

Can Yücel

*** Ağaç ve Sen metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf Özgün Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap