Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Yılkı Atı Metni Cevapları

Yılkı Atı metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 216-220-221-222-223-224-225 (Doğa ve Evren Teması)

Yılkı Atı Metni Cevapları - 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Yılkı Atı Metni Cevapları – 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Yılkı Atı Metni Cevapları Sayfa 216

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. En çok hangi hayvanları seviyorsunuz? Bu hayvanları niçin sevdiğinizi anlatınız.

(örnek) En çok köpekleri seviyorum. Dost canlısı, şirin hayvanlardır. Hareketleri, olaylar karşısında verdikleri tepkiler çok hoşuma gidiyor.

2. Kışın sokakta yaşayan sahipsiz hayvanlar için neler yapılabilir? Söyleyiniz.

Evlerimizin önüne bir kap su bırakabilir, yemek artıklarımızı onlarla paylaşabiliriz. İmkanımız varsa onlara mahallemizde yuva yapabiliriz.

Yılkı Atı Metni Cevapları Sayfa 220

1. ETKİNLİK

Anlamları verilen sözcükleri bulmacaya yerleştiriniz.

cengaver – çile – ulumak – sezinlemek
aygır – tekin – savak – yel – kuytu

Cevap: 

1. Sezer gibi olmak, sezmek. SEZİNLEMEK

2. Rüzgâr. YEL

3. Savaşçı. CENGAVER

4. Suyu başka yöne akıtmak için yapılan düzenek. SAVAK

5. Zahmet, sıkıntı. ÇİLE

6. Issız, sessiz ve göze çarpmayan, tenha (yer). KUYTU

7. Köpek, kurt, çakal vb. hayvanların uzun, iniltili, ağlar gibi bir ses çıkarması. ULUMAK

8. Erkek at. AYGIR

9. Güvenilir (kişi, yer). TEKİN

Yılkı Atı Metni Cevapları - Bulmaca

Yılkı Atı Metni Cevapları – Bulmaca

2. ETKİNLİK

“Yılkı Atı” metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Metinde kış mevsimiyle ilgili hangi ayrıntılara yer verilmiştir?

Cevap: Karlı ve fırtınalı çok çetin bir mevsim.

2. Yılkıya bırakılan atların doğada karşılaştığı zorluklar neler olabilir?

Cevap: Soğuk hava, yiyecek bulamama, barınacak yer bulamama ve vahşi hayvanlar tarafından avlanma.

3. Doğada mücadele hangi hayvanlar arasında oluyor? Yazar mücadeleyi neye benzetiyor?

Cevap: Kurtlar ile atlar arasında oluyor. Yazar mücadeleyi iki Orta Çağ ordusunun savaşına benzetiyor.

4. Kurtların yaptığı saldırı nasıl sonuçlanmıştır? Açıklayınız.

Cevap: Kurtların zaferiyle sonuçlanmıştır. Bir kurt yorgun düşen bir atı ısırmayı başarmış, bu da atlardan oluşan halkayı bozmuştur. Halka bozulunca kurtlar daha kolay saldırmışlar, sonunda bir atı yakalayabilmişlerdir. Diğer atlar da kaçmak zorunda kalmıştır.

5. Saldırıda hangi tarafın galip gelmesini isterdiniz? Niçin?

Cevap: (örnek) Atların galip gelmesini isterdim. Çünkü bu atlar vahşi doğaya alışık olmayan evcil hayvanlardır. Kurtlar ise vahşi doğaya alışık vahşi hayvanlardır.

Yılkı Atı Metni Cevapları Sayfa 221

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz hikâyeye göre aşağıdaki boşlukları doldurunuz.

Cevap: 

Olay: Kurtların yılkı atlarına saldırması.

Yer: Ova

Zaman: Kış mevsimi, geçmiş zaman

Kahramanlar: İbrahim, Dorukısrak, Aygır, Çılkır, atlar, kurtlar.

Hikâyede anlatım kaçıncı kişi ağzından yapılmıştır? Üçüncü kişi

4. ETKİNLİK

Okuduğunuz metin Abbas SAYAR’ın “Yılkı Atı” adlı romanından alınmıştır.

a) Paragraftaki boşlukları türün özelliklerine göre doldurunuz.

Cevap: 

Roman yaşanmış ya da yaşanması mümkün olan olayların anlatıldığı bir yazı türüdür. Romanda yer, zaman ve olayda bütünlük vardır. Romanların en önemli özellikleri uzunluğu, kişilerin sayılarının çokluğu ve hayatı her yönüyle ele almasıdır.

b) “Yılkı Atı” romanının verilen bölümünü göz önünde bulundurarak daha önce okuduğunuz “Göç Destanı” metni ile karşılaştırınız.

Cevap: 

Benzer Yönleri: Yer, zaman ve olay bütünlüğü her iki metinde de vardır.

Farklı Yönleri: Yılkı Atı romanında yaşanmış ya da yaşanması mümkün olaylar anlatılmıştır. Göç Destanı’nda olağan ve olağanüstü olaylar iç içedir.

Yılkı Atı Metni Cevapları Sayfa 222

5. ETKİNLİK

“Yılkı Atı” metnini özetleyiniz.

Cevap: 

YILKI ATI METNİ ÖZETİ

Yılkılıklar karlı bir kış mevsiminde ovada kurt sürüsüyle karşılaşırlar. Kurtlar yılkılıklara saldırır. Yılkılıkların başında Aygır vardır. Mücadeleyi organize eder. Kurtlardan biri yorgun düşen bir atı çemberden çıkarmayı başarır. Çember bozulunca zayıf atlar kaçmaya başlar. Bir kurt atlardan Çılkır’ın peşine düşer. Kovalamaca sonunda Çılkır yenik düşer.

6. ETKİNLİK

Cevap: 

Kar ovaya doğru homurdana homurdana iniyordu.

Kar zerrecikleri alabora oluyor, bir inip bir kalkıyor, göz açtırmaz ediyordu.

Atlar çığlıklı kişnemeler bırakıyor, kurtların hırslı solukları ses ses dağılıyor, kar hızla alabora oluyor, durmadan tozuyor, yere iniyor, yeniden havalanıyordu.

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde kişileştirilen varlıkları bulunuz.

Cevap: 

Kar ovaya doğru homurdana homurdana iniyordu. Kar

Yel, ıslık çalmaya başlamıştı. Yel

Her yöne çileli bir akşam indi. Akşam

Gecenin şüpheleri artıyordu. Gece

Şımarık yel ve acı soğuk Demirkır’a “Yürü.” dedi. Yel

Yılkı Atı Metni Cevapları Sayfa 223

8. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki dilekçeyi okuyunuz.

ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE
ORDU

Mahallemizde sahipleri tarafından sokağa bırakılan hayvanlar var. Soğuk kış günlerinde aç ve susuz kalan sahipsiz hayvanların barınma ihtiyaçlarının karşılanmasını istiyorum. Gereğinin yapılmasını arz ederim.

Bucak Mahallesi 609. Sokak No.:25
ALTINORDU / ORDU

16.01.2018
Cenk Ozan ERTUĞRUL

b)

“Hayvanları Koruma Kanunu”nun amacı: Hayvanların rahat yaşamalarını ve hayvanlara iyi
ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ızdırap ve eziyet çekmelerine karşı
en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.

Kendinizi, dilekçedeki sorunu çözecek bir görevli olarak düşününüz. Okuduğunuz dilekçeden ve “Hayvanları Koruma Kanunu”nun amacından yola çıkarak hayvanlara nasıl davranmamız gerektiği ve hayvan hakları ihlallerine ne gibi çözümler üretebileceğinize dair bir konuşma yapınız.

Cevap: 

(örnek)

Sevgili arkadaşlar.

Hayvanlar bizim, konuşamayan ama bizi anlayan, hisleri olan, acı çekebilen, mutlu olabilen ve daha pek çok duyguyu yaşayabilen dostlarımız. İnsan yalnızca insanlarla dostluk kurmaz, hayvanlarla da dostluk kurar. Hatta ve hatta onların dostluğuna ihtiyaç duyar.

Bazı insanlar hayvanları, istedikleri her şeyi yapabilecekleri canlılar olarak görüyorlar. Bu zihniyeti ortadan kaldırmak, en azından yeni yetişen çocukların, gençlerin hayvanları sevmesi için, onları değer görmesi gereken canlılar olarak tanıması için en başta çocukların hayvan sevgisi ile büyümesini sağlayacak yollar aramamız gerekir. Peki hayvanlara nasıl davranmalıyız?

Öncelikle onların da bizim gibi birer canlı olduklarını ve yaşamaya haklarının olduğunu bilmeliyiz. Her sokağa onların barınmaları için yuva yapmalıyız. Evlerimizin önlerine su kabı ve yiyecek koymalıyız. Hayvanat bahçeleri, barınaklar, barındırdıkları hayvanların doğalarına uygun ortamlar olmalı. Avlanmak yasaklanmalı. Hayvanlara eziyet eden kişilere aynı bir insana eziyet etmiş gibi ceza verilmeli.

Bu dünya yalnızca insanların yaşam alanı değil. Yaşayan her türlü canlıya değer vermek gerekiyor ki dünya güzelleşsin.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Yılkı Atı Metni Cevapları Sayfa 224

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri anlamına göre inceleyiniz. Anlam özelliğine göre uygun kutucuğu işaretleyiniz.

Cevap: 

Yılkı Atı Metni Cevapları - Cümleler

Yılkı Atı Metni Cevapları – Cümleler

Yılkı Atı Metni Cevapları Sayfa 225

10. ETKİNLİK

“Yılkı Atı” romanında kurtların saldırısından sonra atlar doğada neler yaşamış olabilir? Hikâye edici bir anlatımla yazınız. Hikâyenize uygun bir başlık koyunuz.

Cevap: 

(örnek)

ŞİFALI OT

Atlar kışı geçirmek için bir sığınak aramaya koyuldular. Geniş arazide kuytu bir köşe bulmak oldukça zordu. Büyük bir mücadeleden yeni çıkmışları. Hepsi bitkindi. Hatta atlardan biri yaralıydı. Yarası mikrop kapmıştı.

Umutsuzlukları artarken kendileri gibi yılkıya ayrılmış bir atla karşılaştılar. Bu beyaz doru at diğerlerinden şanslıydı. Çünkü sığınacak bir yer bulmuştu. Az ileride eski, yıkık dökük, unutulmuş bir at çiftliği harabesi vardı. Fakat ahırın çatısı sağlamdı. Beyaz doru at, yıkıntıları kullanarak ahırın etrafını çevreleyip korunaklı bir yapmayı başarmıştı. Diğer atlara burada kalmayı teklif etti. Yılkılıklar bu teklife çok sevindiler. Aygır ise yarası mikrop kapan atı iyileştirecek şifalı otlar bulmak için sürüden ayrıldı.

İki gün sonra Aygır bitkin ve yaralı bir halde, ağzında bir tutam ot ile çıkageldi. Şifalı otları ararken yine bir kurt sürüsüne rast gelmiş, kaçmaya çalışırken yaralanmış yine de otları buraya getirmeyi başarmıştı. Fakat yarasının acısına daha fazla dayanamayarak olduğu yere yığılıverdi. Bir müddet sonra da son nefesini verdi. Can verirken yüzünde yorgun ama gururlu bir ifade vardı.

*** Yılkı Atı metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

4 Yorum

Yorum Yap