İhsan Ketin Metni Cevapları

İhsan Ketin metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 176-177-178-179-180
(Bilim ve Teknoloji Teması)

İhsan Ketin Metni Cevapları - 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

İhsan Ketin Metni Cevapları – 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

İhsan Ketin Metni Cevapları Sayfa 176

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip yazınız. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap: 

deprem: Yer kabuğunun derin katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi veya yanardağların püskürme durumuna geçmesi yüzünden oluşan sarsıntı, yer sarsıntısı, hareket, zelzele

gözlem: Bir nesnenin, olayın veya bir gerçeğin, niteliklerinin bilinmesi amacıyla, dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi, müşahede

yanardağ: Magmanın yer içinden yüzeye çıktığı veya geçmişte çıkmış olduğu, genellikle koni biçiminde, tepesinde bir püskürme ağzı bulunan dağ, volkan

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1) İhsan Ketin çocukluğunda nerede yaşamaktadır?

Cevap: Kayseri’de yaşamaktadır.

2) İhsan Ketin ve arkadaşları okul gezisi için nereye gitmişlerdir?

Cevap: Erciyes Dağı’nın eteklerine gitmişler.

3) İhsan Ketin hangi alanda araştırma yaparak uzmanlaşmıştır?

Cevap: Yer kabuğu hareketlerini araştırarak uzmanlaşmıştır.

4) İhsan Ketin ve araştırma ekibi arazi çalışmalarında neleri incelemiştir?

Cevap: Yeryüzünde meydana gelen kırılma, kayma ve çökmeleri incelemiştir.

5) İhsan Ketin çalışmaları sonucunda neyin varlığını kanıtlamıştır?

Cevap: Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın varlığını kanıtlamıştır.

İhsan Ketin Metni Cevapları Sayfa 177

3. ETKİNLİK

Yetkiniz olsaydı ülke genelinde depremle ilgili hangi önlemleri alırdınız?

Cevap: 

Binaların daha sağlam yapılmasını sağlardım. Fay hatları üzerinde yerleşime izin vermezdim.

4. ETKİNLİK

Balonda bulunan eş sesli kelimeleri yuvarlak içine alarak belirleyiniz. Belirlediğiniz eş sesli kelimeleri her iki anlamıyla birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

Balondaki eş sesli kelimeler:

– kaz
– ben
– kaymak
– ak
– dil
– yaş

Cümleler:

— Köpeğimiz bulduğu kemikleri, kazdığı çukurlara gömüyor.
— Babaannem gençliğinde kaz çobanlığı yapmış.

— Kardeşim yoğurdun kaymağını yemeyi çok sever.
— Kışın karda kaymak en büyük eğlencemizdi.

— Yağmur yağdığı zaman evin çatısı akıyor.
— Rüyamda ak sakallı bir dede gördüm.

— Sıcak çayı birden içince dili yandı.
— Babam her seferinde yabancı dil öğrenmenin öneminden bahseder.

— Makineden çıkan yaş çamaşırları sobanın yanına astım.
— Semra ile aramızda iki yaş var.

İhsan Ketin Metni Cevapları Sayfa 178

5. ETKİNLİK

Beril ile Arda’ya ait ifadeleri okuyunuz.

Beril
Laptopu kucağıma aldım. Monitöre baktım, mouse çalışmıyordu. Scannerden fotoları tarayıp printerden çıktısını alacaktım.

Arda
Dizüstü bilgisayarı kucağıma aldım. Ekrana baktım, fare çalışmıyordu. Tarayıcıdan
resimleri tarayıp yazıcıdan çıktısını alacaktım.

a) Hangi çocuğun açıklamalarını daha iyi anladınız? Niçin?

Cevap: Arda’nın açıklamalarını daha iyi anladım. Çünkü Arda açıklamalarında Türkçe kelimeler kullanmıştır. Beril ise İngilizce kelimeler kullanmıştır.

b) Teknoloji konulu bir yazı yazınız. Yazınızda yabancı dillerden dilimize giren kelimelerin Türkçe karşılıklarını kullanınız.

Cevap: 

(örnektir)

Bugün hayatımızı eskiye göre daha rahat yaşıyorsak teknoloji sayesindedir. Teknolojik gelişmeler sayesinde eskiden yaparken zorlandığımız her şeyi artık çok kolay bir şekilde yapabiliyoruz. Mesela eskiden yurt dışındaki bir akrabamız ile konuşmak için PTT telefon santralinden sıra alıyorduk ve bütün gün evde sıranın bize gelmesini bekliyorduk. Şimdi ise cep telefonlarımız, bilgisayarlarımız ve internet sayesinde anında ve görüntülü olarak herkesle iletişim kurabiliyoruz.

İhsan Ketin Metni Cevapları Sayfa 179

6. ETKİNLİK

Cümleleri açıklamalarına uygun gelen kelimelerle eşleştiriniz.

Cevap: 

1- Tamamlanmış cümlelerin sonuna konur. → 1- nokta

2- Cümlede eş ve benzer kelimelerin arasına konur. → 2- virgül

3- Soru cümlelerinin sonuna konur. → 3- soru işareti

4- Açıklamalardan önce kullanılır. → 4- iki nokta

5- Özel isimlere getirilen ekleri ayırmak için kullanılır. → 5- kesme işareti

6- Yazıda satır başına alınan konuşmaları göstermek için kullanılır. → 6- konuşma çizgisi

7- Sevinç, şaşırma, korkma gibi duygu bildiren cümlelerin sonuna konur. → 7- ünlem

İhsan Ketin Metni Cevapları Sayfa 180

7. ETKİNLİK

Özlü sözleri özenli ve okunaklı şekilde yazınız.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

3. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Tümüne Ulaşmak İçin Tıklayınız

1 Yorum

Bir Cevap Yaz

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!