Buluşlar Metni Etkinlik Cevapları

Buluşlar metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 183-184-185-186-187
(Bilim ve Teknoloji Teması)

Buluşlar Metni Etkinlik Cevapları - 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Buluşlar Metni Etkinlik Cevapları – 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Buluşlar Metni Cevapları Sayfa 183

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip yazınız. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap: 

fabrika: İşlenmemiş veya yarı işlenmiş maddelerin makine, araç vb. ile işlenerek tüketime hazır duruma getirildiği sanayi kuruluşu, üretimevi

makine: Herhangi bir enerji türünü başka bir enerjiye dönüştürmek, belli bir güçten yararlanarak bir işi yapmak veya etki oluşturmak için çarklar, dişliler ve çeşitli parçalardan oluşan düzenekler bütünü

teleskop: Sonsuzdaki bir nesnenin gerçek görüntüsünü, içbükey bir aynadan yapılmış merceğinin odak düzleminde veren ve gök bilimiyle ilgili gözlemlerde kullanılan optik aygıt, gözlemci, ırakgörür

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1) Buluş ne demektir?

Cevap: Bir şeyin daha farklı ve yeni bir şekilde yapılması anlamına gelir.

2) Buzdolabı icat edilmeden önce yiyecekler nasıl saklanıyordu?

Cevap: Yiyecekler büyük buz kütlelerinin içinde serin tutulurdu.

3) Tekerlek bulunmadan önce insanlar yüklerini nasıl taşıyordu?

Cevap: Yuvarlayarak, hayvanları kullanarak ya da sırtlarında taşıyorlardı.

4) Hangi amaçlarla televizyon izleriz?

Cevap: Haber alma, öğrenme ve eğlenme gibi amaçlarla izleriz.

5) Teleskop hangi amaçla icat edilmiştir?

Cevap: Ay’a ve gezegenlere bakmak için icat edilmiştir.

Buluşlar Metni Cevapları Sayfa 184

3. ETKİNLİK

Metne uygun iki başlık bulunuz.

Cevap: 

1- Hayatımızı Kolaylaştıran Buluşlar

2- Buluşların Faydaları

4. ETKİNLİK

Zıt anlamlı kelimeleri aynı renge boyayınız.

Cevap: 

üzüntü zıt anlamlısı sevinç

savaş zıt anlamlısı barış

ödül zıt anlamlısı ceza

bekar zıt anlamlısı evli

ağır zıt anlamlısı hafif

zarar zıt anlamlısı kâr

aşağı zıt anlamlısı yukarı

yaşlı zıt anlamlısı genç

gündüz zıt anlamlısı gece

Buluşlar Metni Cevapları Sayfa 185

5. ETKİNLİK

Buluşlar hayatımızı nasıl etkilemiştir?

Cevap: 

Buluşlar hayatımızı kolaylaştırmıştır. Buluşlar sayesinde uzaktaki sevdiklerimizle kolayca iletişim kurabiliyor, uzak mesafeleri kısa sürede aşabiliyor, aradığımız bilgilere kolayca ulaşabiliyor, ev işlerini kısa sürede yapabiliyoruz. Buluşlar çalışma zamanımızı azaltıp, dinlenme zamanlarımızı arttırırken, daha verimli çalışmamızı sağlamıştır.

6. ETKİNLİK

a) Kısa çizgi ile ilgili verilen bilgileri okuyunuz.

Kısa Çizgi

Satır sonuna sığmayan kelimeleri ayırmak için kullanılır.
Birbiriyle ilgi kuran iki isim arasında kullanılır.
Matematikte eksi işareti yerine kullanılır.
Kısa çizgi Kısa çizgi Kelimeleri hecelerine ayırmak için kullanılır.

• Ayşe ve Mert bayram ziyareti için dün yola çık-
tılar.
• Ankara-İstanbul arası yaklaşık beş saat sürer.
• 16 – 4 = 12’dir.
• “Öğ-ren-ci-ler” sözcüğü dört heceden oluşur.

b) Kısa çizginin kullanımına uygun örnek cümleler yazınız.

Cevap: 

• Yemeklerden sonra ellerimizi sabun ile yı-
kamalıyız.

• Ay-Dünya arası mesafe 384.400 km’dir.

• 80 – 17 = 63’tür.

• Üç heceli sözcüklere örnek olarak “ma-ki-ne” kelimesi verilebilir.

Buluşlar Metni Cevapları Sayfa 186

7. ETKİNLİK

Cümlelerdeki yazım yanlışı yapılmış kelimeleri bulup cümlelerin doğrusunu yazınız.

1) Dün ankara’da kar yağdı.

Cevap: Dün Ankara’da kar yağdı.

2) Arkadaşım mektubu ptt ile göndermiş.

Cevap: Arkadaşım mektubu PTT ile göndermiş.

3) Ümit, Ayvalık ilçesinde doğmuştur.

Cevap: Ümit, ayvalık ilçesinde doğmuştur.

4) Ülkemiz asya ve avrupa kıtaları arasında yer alır.

Cevap: Ülkemiz Asya ve Avrupa kıtaları arasında yer alır.

5) Abim, istanbul üniversitesini kazandı.

Cevap: Abim, İstanbul Üniversitesini kazandı.

Buluşlar Metni Cevapları Sayfa 187

8. ETKİNLİK

Metni özenli ve okunaklı şekilde yandaki sayfaya yazınız.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

3. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Tümüne Ulaşmak İçin Tıklayınız

8 Yorum

Bir Cevap Yaz

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!