Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Hıdırellez Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Hıdırellez metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 4. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 124-125-126-127-128-129-130 (Millî Kültürümüz Teması)

Hıdırellez Metni Cevapları

Hıdırellez Metni Cevapları Sayfa 124

1. METİN

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Aşağıdaki haritayı inceleyiniz. Haritanın hazırlanma amacını ve bu haritadan yararlanmak isteyen bir kişinin hangi bilgilere ulaşabileceğini maddeler hâlinde yazınız.

Haritanın Amacı

Cevap: Ülkemizin doğal ve tarihi zenginliklerini görmek isteyen birileri için bir kılavuz yardımcı kitapçık olarak hazırlanmış bir haritadır.

Haritadan Ulaşılabilecek Bilgiler

Cevap:

→ Ülkemizde doğal alanların nerede oldukları
→ Deniz turizmi için nerelere gitmek gerektiği
→ Yayla turizmi için nerelerin uygun olduğu
→ Önemli müzelerin nerede oldukları
→ Tarihi kale vs kalıntıların nerede oldukları

Hıdırellez Metni Cevapları Sayfa 125

2. Size Türkiye’yi tanıtma görevi verilse tanıtım çalışmanızda Türkiye’nin hangi özelliklerine vurgu yaparsınız? Bayrağımızın etrafındaki noktalı yerlere yazınız.

Cevap:

Belgesel videosunu izlemeden önce 1 ve 2. çalışmada verilen sorulara göz gezdiriniz. “Hıdırellez” adlı videoyu bu soruları cevaplayabilecek şekilde notlar alarak izleyiniz.

Cevap: Bu etkinliği videoyu izleyip kendiniz yapmalısınız.

İnternet (genel ağ) tarayıcısından https://www.ktb.gov.tr/TR-96688/tanitim-filmleri.html adresine giriniz. Belgesel videolar bölümündeki “Hıdırellez” adlı videoyu izleyiniz.

Cevap: Videoyu izleyiniz.

Hıdırellez Metni Cevapları Sayfa 126

1. ÇALIŞMA

Aşağıdaki soruları “Hıdırellez” adlı belgesele göre cevaplayınız.

• Anadolu, hangi özellikleri nedeniyle bir bayram yerine benzetilmiştir?

Cevap: Anadolu’nun bazı yerlerinde Hıdrellez Günü yapılan duaların ve isteklerin kabul olması için sadaka verme, oruç tutma ve kurban kesme adeti vardır. Kurban ve adaklar “Hızır hakkı” için olmalıdır. Zira tüm bu hazırlıklar Hızır’a rastlamak amacına yöneliktir. Hıdrellez kutlamaları daima yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Hıdrellezde baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiğinde sağlık ve şifa bulunacağına inanılır.

• Hıdırellez hangi tarihte kutlanır?

Cevap: 6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 6 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 6 Mayıs Günü kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelir ki, bu da kutlanıp bayram yapılacak bir olaydır.

• Anadolu halkı, Hıdır ve İlyas peygamberlerin ne için buluştuklarına inanırlar?

Cevap: Hızır, yaygın bir inanca göre, hayat suyu (ab-ı hayat) içerek ölmezliğe ulaşmış; zaman zaman özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda olanlara yardım eden, bolluk-bereket ve sağlık dağıtan, Allah katında ermiş bir ulu kişidir. Hızır’ın hüviyeti, yaşadığı yer ve zaman belli değildir. Hızır, baharın, baharla vücut bulan taze hayatın sembolüdür.

2. ÇALIŞMA

Hıdırellez kutlamalarında her yıl geleneksel olarak yapılanları, maddeler hâlinde aşağıya yazınız. Bunlardan çevrenizde karşılaştıklarınızın yanına “X” işareti koyunuz.

HIDIRELLEZLERDE NELER YAPILMAKTADIR?

Cevap:

1– Büyük şehirlerde daha az olmak üzere, kasaba ve köylerde hıdrellez için önceden hazırlıklar yapılır.
2– Anadolu’nun bazı yerlerinde Hıdrellez Günü yapılan duaların ve isteklerin kabul olması için sadaka verme, oruç tutma ve kurban kesme adeti vardır. X
3– Hıdrellez kutlamaları daima yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır.
4– Hıdrellezde baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiğinde sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. X
5– Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.
6– Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır X
7– Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi herhangi bir yere istedikleri şeyin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar.

Hıdırellez Metni Cevapları Sayfa 127

3. ÇALIŞMA

a. Sizce bu videonun hazırlanma amacı nedir? Video kimler için hazırlanmıştır?

Cevap: Video Anadolu’da kutlanan Hıdırellez kutlamalarını izleyenlere tanıtmak onları bilgilendirmek için hazırlanmıştır. İzlemek isteyen herkes için hazırlandığını düşünüyorum.

b. Bu videoyu izleyen bir kişi, aşağıda verilenlerden hangilerine ulaşır? İşaretleyiniz.

Cevap:

• Türkiye’nin kültür değerlerinden birini tanır. ( X )
• Hıdırellezin ne olduğunu ve nasıl kutlandığını öğrenir. ( X )
• Türklerin yaşamları ve inanışları hakkında bilgi sahibi olur. ( X )
• Türk insanının sahip olduğu bazı özellikleri fark eder. ( X )

4. ÇALIŞMA

İzlediğiniz videoda birçok insana yer verilmiştir. Bu insanların yüz ifadelerine ve hareketlerine yansıyan duygu durumu nedir? Bu duygu durumunu ifade eden emojiyi işaretleyiniz.

Cevap: Genelde bazı insanların inançlı bir yüz ifadesi, bazı insanların ise mutluluk ve neşeli yüz ifadelerine sahip olduklarını görürüm.

5. ÇALIŞMA

İzlediğiniz videoya yeni bir ad belirleyiniz. Bu adı ve belirleme nedenlerini yazınız.

Belirlediğim ad:

Cevap: BAHAR ANADOLU’YA NASIL GELİR? 

Bu adı belirleme nedenlerim:

Cevap: Baharın Anadolu’da nasıl karşılandığını ve insanların hayatını nasıl değiştirdiğini düşündürdü bana.

Hıdırellez Metni Cevapları Sayfa 128

6. ÇALIŞMA

a. Aşağıda, bir şehrimize ait (o şehrin yemeklerinden oluşan) bir menü, bir harita (şehrin bulunduğu bölgeyi gösteren), bir de broşür görseli yer almaktadır. Bu görsellerin adlarını altlarına yazınız.

Cevap:

b. Görsellerdeki ipuçlarından yararlanarak bu şehrimizin adını bulup yazınız.

Cevap: TRABZON 

Hıdırellez Metni Cevapları Sayfa 129

7. ÇALIŞMA

a. Aşağıdaki yemek tarifini inceleyiniz. Bir yemek tarifinde olması gereken unsurları ve tarifin nasıl yapıldığını belirleyiniz.

KAYSERİ MANTISI

Malzemeler
• Hamuru için malzemeler: 3 su bardağı un, 1 su bardağı su, 1 adet yumurta, tuz.
• İçi için malzemeler: 250 gram kıyma, 1 orta boy kuru soğan, pul biber, karabiber, tuz.
• Yoğurt sosu için malzemeler: 1 kâse yoğurt, 3 diş sarımsak, tuz.
• Salça sosu için malzemeler: 1 yemek kaşığı salça, 2 yemek kaşığı tereyağı, üzeri için pul biber ve nane.

Yapılışı
1. Öncelikle hamur için unu yoğurma kabına alıp ortasını açarak tuzu ve yumurtayı ekleyin.
2. Suyu da azar azar ekleyerek yoğurun. Çok sert veya çok yumuşak olmayacak kıvamda ele yapışmayana dek yoğurun.
3. Hamuru bezelere ayırıp üzerini örtün ve dinlenmeye bırakın.
4. Diğer taraftan soğanı rendeleyip acı suyunu süzün.
5. Kıymayı ekleyin.
6. Baharatlarını da koyup yoğurun.
7. Hamur bezelerini az unla açın. Çok inceltmenize gerek yok.
8. Eşit şekilde önce yukarıdan aşağı sonra da soldan sağa dik olarak kesin. Küçük kareler oluşturun.
9. İçlerine yeteri kadar kıyma koyun ve köşelerinden birleştirin.
10. Kaynayan suya tuz ilave edin ve mantıları içine atıp pişirin. Ara ara kontrol edin fazla yumuşamasın.
11. Sarımsakları ezin, yoğurda katın ve biraz suyla açın.
12. Tereyağını tavaya koyun, eriyip kızınca salçayı koyun ve kavurun.
13. Biraz suyla açın ve bir taşım kaynatın.
14. Süzdüğünüz mantının üzerine önce yoğurdu ardından salçalı sosu dökün. Servis edin. Afiyet olsun.

Hıdırellez Metni Cevapları Sayfa 130

b. Siz de bir aile büyüğünüzün yardımını alarak şehrinize özel bir yemek tarifi hazırlayınız. Tarifinizi aşağıya yazınız.

Cevap: El Açması Boşnak Böreği Tarifi Yapılışı

Ilık suya elenmiş un ve tuzu azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur hazırlayın ve pürüzsüz olana kadar yoğurup yarım saat kadar dinlendirin.

Hamuru 4 veya 5 parçaya bölerek yuvarlayın ve yine yarım saat kadar dinlendirin.

Hamuru merdane ile yarım cm kalınlığında  açarak ( açarken merdaneyi içten dışa doğru kullanın) katı-sıvı yağ karışımı ile her yerini yağlayın.

Kenarlardan çekerek (eşit şekilde) hamuru inceltmeye başlayın. Açtıkça yağı çekeceğinden, ara sıra hamuru yağlayın.

Hamuru inceltip büyüttükten sonra, kenarlarına börek harcından yayın.

Hamuru yine çekerek harcın üzerine kapatıp rulo yapmaya başlayın.

Tekrar çekerek ve ara sıra yağlayarak hamuru inceltip ortaya doğru rulo yapmaya devam edin.

Artık çekilmeyecek kadar hamur inceldiğinde, ortadan kesik atık büyük simit halkası gibi olan hamuru hafif çekerek uzatıp, yağlanmış yuvarlak fırın tepsisine ortadan başlayarak spiral seklinde yerleştirin.

8. ÇALIŞMA

Aşağıdaki paragrafta bazı kelimeler hatalı yazılmıştır. Bu kelimeleri bularak altlarını çiziniz. Kelimelerin doğru şekillerini aşağıya yazınız. (Bu çalışmada, TDK Yazım Kılavuzu’ndan faydalanabilirsiniz.)

“Kültür ve turizm bakanlığı, Türkiye’nin kültür mirasını başka milletlere tanıtmak için reklam filmleri, afişler, broşürler hazırlar. Böylece isviçredeki bir kişi göbeklitepe’yi, Balıklı gölü, Aspendos’u, Nemrut Dağı’nı vb. gezip görmek ister.”

Cevap: Doğrusu şu şekildedir: 

“Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin kültür mirasını başka milletlere tanıtmak için reklam filmleri, afişler, broşürler hazırlar. Böylece İsviçre’deki bir kişi Göbeklitepe’yi, Balıklı Gölü, Aspendos’u, Nemrut Dağı’nı vb. gezip görmek ister.”

***Hıdırellez metni cevapları (Sayfa 124-125-126-127-128-129-130) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

4 Yorum

Yorum Yap