Atatürk Aralarındaydı Metni Cevapları

Atatürk Aralarındaydı metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 48-50-51-52
(Milli Mücadele ve Atatürk Teması)

Atatürk Aralarındaydı Metni Cevapları - 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Atatürk Aralarındaydı Metni Cevapları – 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Atatürk Aralarındaydı Metni Cevapları Sayfa 48

HAZIRLIK

1. Şehitlerimiz sizin için ne ifade ediyor?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Şehitlerimiz, bizim huzur ve güvenliğimiz için canlarını feda eden en yüce kahramanlardır. Aldığımız her nefes onların sayesindedir. Ne yapsak haklarını ödeyemeyiz.

2. Çanakkale Zaferi hakkında neler biliyorsunuz?

Bildiklerinize göre bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Çanakkale Zaferi Türk milletinin en önemli zaferlerinden biridir. Birinci Dünya Savaşı cephelerinden biri olan Çanakkale’de kazanılan bu zafer ile Kurtuluş Savaşı için halkımıza cesaret vermiştir. Bu zafer aynı zamanda Türk halkının, söz konusu bağımsızlığı olduğunda ne kadar azimli ve cesur olabileceğinin kanıtıdır.

Atatürk Aralarındaydı Metni Cevapları Sayfa 50

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap: 

anıt

Anlamı: Önemli bir olayın veya büyük bir kişinin gelecek kuşaklarca tarih boyunca anılması için yapılan, göze çarpacak büyüklükte, sembol niteliğinde yapı, abide

Cümlem: 29 Ekim kutlamaları için şehirdeki Atatürk anıtının önünde toplandık.

memleket

Anlamı: Bir devletin egemenliği altında bulunan toprakların bütünü, ülke

Cümlem: Almanya’dan memleketimize dönerken sevdiklerimize hediyeler götürmeyi ihmal etmedik.

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Şair, Çanakkale’de neler görmüştür?

Cevap: Şehitlerimizin mezarlarını görmüştür.

2. Er Süleyman nereli ve kaç yaşındadır?

Cevap: 17 yaşındadır. Memleketi Adapazarı’dır.

3. Yüzbaşı Mahmut ne demiştir?

Cevap: “Kimseye vermem, bir avuç toprağımı!” demiştir.

4. Binbaşı Süleyman nereyi gösteriyor?

Cevap: Conkbayırı’nı gösteriyor.

3. ETKİNLİK

Şiirin konusunu ve ana duygusunu belirleyiniz.

Cevap: 

Konu: Çanakkale şehitleri

Ana Duygu: Vatan için fedakarca savaşıp şehit düşen askerlerimize duyulan sevgi ve hayranlık.

Atatürk Aralarındaydı Metni Cevapları Sayfa 51

4. ETKİNLİK

a. Büyük harfin kullanım alanlarını örnekleriyle eşleştiriniz.

Cevap: 

1. İki noktadan sonra gelen cümleler büyük harfle başlar.

2. Gezegen ve yıldız adları büyük harfle başlar.

3. Kitap, dergi adlarının her kelimesi büyük harfle başlar.

(2) Merkür, Neptün…

(3) Safahat, TSE Öncü Çocuk Dergisi…

(1) Çocuk merakla sordu: Akşam erken gelecek misin?

b. Siz de büyük harfin kullanım alanlarını gösteren cümleler yazınız.

Cevap: 

1. Atatürk bu cevabı yanlış bularak: Hayır çocuğum, bu ülkeyi ben değil, kendi kanı kurtarmıştır.

2. Ünlü uzay şirketi, Mars’a insanlı uzay aracı göndermek için çalışmalara başladı.

3. Maddenin özellikleri ile ilgili bilgiyi Deneylerle Fen Bilgisi adlı kitapta bulabilirsin.

5. ETKİNLİK

Atatürk’ün “Bugünün küçükleri, yarının büyükleridir.” sözünü açıklayınız.

Cevap: 

Bugün yaşı küçük olan çocuklar gelecekte büyüyüyeceklerdir. Gelecekte ülkemizin kaderini, şimdiki çocuklar belirleyecektir. Bu nedenle geleceğimizi iyi duruma getirmek için şimdiden çocuklarımıza iyi eğitim vermeliyiz.

6. ETKİNLİK

Şiirle ilgili düşüncelerinizi ifade ediniz.

Kendi duygu ve düşüncelerinize göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

(örnek)

Şiir, bu ülke için canını seve seve feda eden Çanakkale Şehitlerini anlatıyor. Şiiri okurken şehitlerimize duyduğum sevgim, saygım ve hayranlığım bir kat daha arttı. Şiir beni çok duygulandırdı.

Atatürk Aralarındaydı Metni Cevapları Sayfa 52

7. ETKİNLİK

a. Kelimelerin zıt anlamlılarını yazınız.

düşman → dost
özgür → tutsak
yüksek → alçak
cesur → korkak
sönmek → yanmak

b. Kelimelerin eş anlamlılarını yazınız.

sebep → neden
görev → vazife
yetenek → kabiliyet
yöntem → metot
lider → önder

8. ETKİNLİK

Defterinize Atatürk ile ilgili duygularınızı ifade eden bir şiir yazınız. Yazdıklarınızı sınıf içinde okuyabilir, okul ve sınıf panosunda sergileyebilirsiniz.

(örnektir)

RAHAT UYU ATA’M

Canla başla savaştın,
Düşmanı yurttan attın.
Bu cennet vatanı bize bıraktın,
Kabrinde rahat uyu Ata’m.

Az zamanda çok çalıştın,
Her alanda inkılap yaptın.
Yeni bir ufuk açtın,
Kabrinde rahat uyu Ata’m.

Şair: Şaziye Nur İNAN

9. ETKİNLİK

Örnekleri inceleyerek kavramları siz de kendi yazı stilinize göre yazınız.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

*** Atatürk Aralarındaydı metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

4 Yorum

Yorum Yap