Gazete Metni Cevapları

Gazete metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 144-145-146-147-148-149
(İletişim Teması)

Gazete Metni Cevapları - 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Gazete Metni Cevapları – 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Gazete Metni Cevapları Sayfa 144

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İletişim araçları nelerdir? Söyleyiniz.

Cevap: İnternet, televizyon, radyo, telefon, telsiz, mektup, gazete, dergi.

2. Gazetenin hayatımızdaki yeri nedir?

Cevap: Gazete, günlük yaşantımızda çevremizde, ülkemizde ve dünyada olan biteni bize haber veren bir araçtır. Günümüzde ise gazetelerin yerini internet almıştır. Artık insanlar haberleri televizyondan, internetten ve sosyal medya hesaplarından alabiliyorlar.

Gazete Metni Cevapları Sayfa 145

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip yazınız. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap: 

karikatür: İnsan ve toplumla ilgili her tür olayı konu alarak abartılı bir biçimde veren, düşündürücü ve güldürücü resim

matbaa: Basım işi yapılan yer, basımevi

röportaj: Konusu bir soruşturma, araştırma olan gazete veya dergi yazısı

2. ETKİNLİK

Soruları şiire göre cevaplayınız.

1) Gazete nerede basılır?

Cevap: Matbaada basılır.

2) Gazetede hangi yazı türleri vardır?

Cevap: Haber, gezi, röportaj, fıkra, makale yazı türleri vardır.

3) Gazetenin oluşmasında hangi görevliler yer alır?

Cevap: Yazar, çizer, muhabir gibi görevliler vardır.

Gazete Metni Cevapları Sayfa 146

3. ETKİNLİK

Şiirin konusunu ve ana duygusunu belirleyiniz.

Cevap: 

Şiirin konusu: Gazete

Şiirin ana duygusu: Gazete hazırlayanlara duyulan saygı.

4. ETKİNLİK

İnternet gazeteciliği hakkında bildiklerinizi anlatınız.

Cevap: 

İnternet gazeteciliğinde sosyal medyadan yararlanılır. İnsanlar etraflarında olan bitenleri sosyal medyada paylaşırlar. İnternet gazetecileri de bu paylaşımları haber olarak hazırlayıp sunarlar.

5. ETKİNLİK

Verilen eş sesli (sesteş) kelimeleri farklı anlamlarıyla kullanarak birer cümle yazınız.

Cevap: 

dolu: Kova ağzına kadar süt dolu.
dolu: Arabalar doludan zarar görmesin diye arabaların üstüne battaniye örttüler.

sal: Kafesteki kuşu saldı.
sal: Derenin karşı tarafına bir salla geçiyorlardı.

diz: Bardakları rafa özenle dizdi.
diz: Bisikletten düşünce dizini yaraladı.

bağ: Ayakkabımın bağı sürekli çözülüyor.
bağ: Hafta sonu babaannemle bağdan üzüm topladık.

kara: Minik köpek kara gözleriyle bana masum masum bakıyordu.
kara: Denizciler karaya ayak basınca toplanan kalabalıktan büyük bir alkış koptu.

Gazete Metni Cevapları Sayfa 147

6. ETKİNLİK

Cümlelerin doğru olup olmadığını inceleyerek ulaştığınız cümleyi noktalı yere yazınız.

Cevap: 

Hediye kelimesinin eş anlamlısı armağan kelimesidir. (D)

→ Cimri kelimesinin eş anlamlısı cömerttir. (Y)

→ Konut kelimesinin eş anlamlısı evdir.

Gazete Metni Cevapları - Doğru Yol

Gazete Metni Cevapları – Doğru Yol

Gazete Metni Cevapları Sayfa 148

7. ETKİNLİK

a) Kesme işaretinin kullanıldığı yerlerle ilgili verilen bilgileri okuyunuz.

Özel adlara getirilen ekleri ayırmak için konur.
Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için konur.
Sayılara getirilen ekleri ayırmak için konur.

• Ali’nin kalemi kaybolmuş.
• Ankara ziyaretimizde TBMM’yi gördük.
• Sema 12’nci ayda doğdu.

b) Yukarıdaki örneklerden yola çıkarak kesme işaretinin kullanıldığı cümleler yazınız.

Cevap: 

» Bu kitabı Samet’ten aldım.

» Mektubu vermek için  için PTT’ye gidiyorum.

» Babamın yaşı 30’dan fazladır.

Gazete Metni Cevapları Sayfa 149

8. ETKİNLİK

Atasözlerini özenli ve okunaklı şekilde yazınız.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

*** Gazete metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

6 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!