Bilim İnsanı Nasıl Olunur? Dinleme Metni Cevapları

Bilim İnsanı Nasıl Olunur? dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 124-125-126-127
(Bilim ve Teknoloji Teması)

Bilim İnsanı Nasıl Olunur? Dinleme Metni Cevapları - 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Bilim İnsanı Nasıl Olunur? Dinleme Metni Cevapları – 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Bilim İnsanı Nasıl Olunur? Dinleme Metni Cevapları Sayfa 124

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Bilim insanı nasıl olunur?

Cevap: Bilime meraklı, araştırmayı seven, sabırlı, azimli herkes bilim adamı olabilir. Uygun üniversiteleri bitirerek bilim insanı olunabilir.

2.“Hatalarımızdan ders almayı öğrenmeliyiz.” cümlesinden ne anlıyorsunuz?

Cevap: Hatalarımız bize bir şeyi nasıl yapmamamız gerektiği hakkında bilgi verir. Hata yaparak doğru yolu yolu bulabiliriz. Ancak hatalarımızın sonuçlarını da dikkate alarak, onlardan ders çıkarak başarıya ulaşabiliriz.

1. ETKİNLİK

Metni dinlerken hoşunuza giden cümleleri not alınız.

Hoşunuza giden kısımlara göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

2. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metni ana hatlarıyla anlatınız.

Cevap: 

Bir gazeteci, bir bilim insanına, normal bir insandan nasıl daha farklı, daha yaratıcı bir insan olabileceğini sormuş. Bilim insanı da küçükken annesi ile yaşadığı bir olayı anlatmış. Olay, çocuğun sütü yere dökmesi, annesinin kızmak yerine bundan çocuğun ders çıkarmasını sağlamasıyla ilgiliymiş. Bilim insanı da bu olay sonucunda hata yapmaktan korkmaması gerektiğini, yapılan hataların yeni bir şeyler öğrenmek için çok güzel fırsatlar olduğunu anlamış.

Bilim İnsanı Nasıl Olunur? Dinleme Metni Cevapları Sayfa 125

3. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap: 

muhabir

Anlamı: Basın ve yayın organlarına haber toplayan, bildiren veya yazan kimse.

Cümlem: Olay yerinden tesadüfen geçen bir muhabir sayesinde projemizi tüm Türkiye’ye tanıtma fırsatı bulduk.

röportaj

Anlamı: Konusu bir soruşturma, araştırma olan gazete veya dergi yazısı

Cümlem: Köy halkının yapılacak yeni baraj hakkında tepkisini öğrenmek için köylülerle röportaj yaptım.

deneyim

Anlamı: Bir kimsenin belli bir sürede veya hayat boyu edindiği bilgilerin tamamı, tecrübe, eksperyans

Cümlem: Babam deneyimli bir şoför olduğu için rahatlıkla iş bulabiliyor.

fırsat

Anlamı: Herhangi bir şey için en uygun zaman, uygun durum veya şart, vesile, okazyon

Cümlem: Oyuncu, önüne gelen fırsatı iyi değerlendirdi ve takımına bir sayı kazandırdı.

4. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Gazete muhabiri, bilim insanına ne sormuş?

Cevap: Ortalama bir insandan nasıl daha farklı, daha yaratıcı bir insan olabileceğini sormuş.

2. Bilim insanı, çocukken buzdolabından neyi almak istemiş?

Cevap: Süt şişesi almak istemiş.

3. Süt şişesinin kırılması olayında annesi nasıl bir tepki vermiş?

Cevap: Kızmak yerine anlayışla karşılamış.

4. Dökülen sütü temizleme işini kimler yapmış?

Cevap: Çocuk ile annesi yapmış.

5. Küçük çocuk, süt şişesi taşımayı nasıl öğrenmiş?

Cevap: Bahçeye çıkıp süt şişesine su doldurmuşlar. Bir çok şişe taşıma denemesi yapıp şişenin en uygun nasıl taşınacağını bulmuşlar.

Bilim İnsanı Nasıl Olunur? Dinleme Metni Cevapları Sayfa 126

5. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

Cevap: 

Konu

Bir bilim insanının nasıl bilim insanı olduğu

Ana Fikir

Yapılan hatalar yeni bir şeyler öğrenmek için çok güzel fırsatlar sunar.

6. ETKİNLİK

Metnin içeriğine uygun farklı başlıklar belirleyiniz.

Cevap: Süt Şişesi

7. ETKİNLİK

Metinde işaret edilen problem nedir? Siz bu probleme nasıl bir çözüm önerirsiniz?

Cevap: 

Sorun: Süt şişesinin elden kayıp yere düşmesi.

Çözüm: (örnektir) Sütü şişeye koymak yerine iki elle rahatça taşınabilecek, tutamaçları olan bir tencerede muhafaza etmek.

8. ETKİNLİK

Yaptığınız hatalardan hangi dersleri aldınız? Bu davranış sizde ne gibi değişiklikler oluşturdu? Arkadaşlarınızla paylaşınız.

Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

(örnek)

Küçükken yaptığım bir hatadan dolayı kolum kırılmıştı. Bisiklet kullanırken bisikletin önünü kaldırmıştım. Çok fazla kaldırınca düşüp kolumu kırmıştım. Bu hatadan, bisiklet üzerindeyken tehlikeli hareketler yapmamam gerektiği dersini çıkarmıştım. Ayrıca kask, dizlik, dirseklik gibi koruyucu araçlar olmadan bisiklete binmemem gerektiğini de öğrendim. O günden sonra bisiklet kullanırken tehlikeli hareketler yapmadım. Yapan arkadaşlarımı da uyardım. O günden bu güne kadar hiç bisiklet ile kaza yapmadım.

9. ETKİNLİK

Metinde yay ayraç ( ) içlerine uygun noktalama işaretlerini koyunuz.

Cevap: 

TELESKOPLAR

Bulutsuz bir gecede Ay()ın yüzünde lekeler görürsünüz. Ay()ın neden böyle göründüğünü araştırmak isterseniz ne yaparsınız(?)
Bilim insanları farklı alanlarda çalışmalar yürütürler(.) Bir biyologsanız tohumları(,) bitkileri(,) hücreleri(,) böcekleri laboratuvarınızda toplar ve onları incelersiniz(.) Bir jeologsanız taş örnekleri toplar(,) kimyasal yapılarını araştırırsınız(.) Mühendisseniz geliştirmek istediğiniz aletin parçalarını bir araya getirir ve yeni makineler elde edersiniz(.) Ancak bir gökbilimciyseniz Dünya()dan kilometrelerce uzaklıktaki gökyüzü hakkında çalışırsınız(.) Bu çalışmaları yürütebilmenizin tek yolu(,) uzaktaki cisimleri yakından görebilmenizi sağlayacak bir araç bulmaktır(.)

Araştırmacı Çocuk Dergisi

Bilim İnsanı Nasıl Olunur? Dinleme Metni Cevapları Sayfa 127

10. ETKİNLİK

Soruları web sitesine göre cevaplayınız.

1. Bu web sitesinin hedef kitlesi kimlerdir?

Cevap: Öğrencilerdir.

2. Bu web sitesinin hazırlanma amacı nedir?

Cevap: Öğrencilere derslerinde yardımcı olmak.

11. ETKİNLİK

Şiiri kendi yazı stilinize göre yazınız. Şiirinizi görsellerle zenginleştirebilirsiniz.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

*** Bilim İnsanı Nasıl Olunur? dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

7 Yorum

Bir Cevap Yaz

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!