Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim Metni Cevapları

Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 208-210-211-212-213 (Sağlık ve Spor Teması)

Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim Metni Cevapları Sayfa 208

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• Yaşam boyu spor nedir? Açıklayınız.

Teknolojinin gelişmesiyle insanların hayatı büyük ölçüde kolaylaşmış fakat bununla beraber insanlar hareketsiz kalmaya başlamıştır. Hastalıkların birçoğunun nedeni hareketsiz yaşamdır. Hareket azlığı ile başa çıkmak, insanın yaşam kalitesini yükseltmek, insanı fiziksel anlamda günlük yaşamdaki etkinlikleri daha kolay yapar hale getirebilmek amacıyla “yaşam boyu spor” olgusu meydana gelmiştir.

• Mustafa Kemal ATATÜRK‘ün “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlâklısını severim.” sözünden neler anlıyorsunuz?

Sporcular sadece bedenlerini değil aynı zamanda zekasını ve ahlaklarını da geliştirmelidir. Sporcu, zeki, çevik ve ahlaklı olmalıdır.

Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim Metni Cevapları Sayfa 210

1. ETKİNLİK

“Kuşak, paçavra, yazgı, sırnaşmak, sokulmak, sömestir” kelimelerini sözlük sırasına diziniz. Metnin bağlamından hareketle anlamlarını tahmin ederek yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.

Cevap: 

  1. kuşak
  2. paçavra
  3. sırnaşmak
  4. sokulmak
  5. sömestir
  6. yazgı

kuşak: Yaklaşık olarak aynı yıllarda doğmuş, aynı çağın şartlarını, dolayısıyla birbirine benzer sıkıntıları, kaderleri paylaşmış, benzer ödevlerle yükümlü olmuş kişilerin topluluğu

paçavra: Eskimiş bez veya kumaş parçası, çaput

sırnaşmak: Rahatsız etmek, sıkıntı vermek

sokulmak: Yanaşmak, yaklaşmak

sömestir: Yarıyıl

yazgı: Tanrı’nın uygun görmesi, Tanrı’nın isteği, kader, ezelî takdir, yazı, alın yazısı, hayat, mukadderat, takdiriilahi

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Yazarın çocukluğunun geçtiği dönemin özellikleri nelerdir?

Cevap: İkinci Dünya Savaşı nedeniyle herkesin huzursuz olduğu, yokluk içinde bir dönemdir.

2. Yazar ve arkadaşları, çocukken oynadıkları topu nasıl yaparlarmış?

Cevap: Eski paçavraları iple sarıp yuvarlak haline getirerek yaparlarmış.

3. Futbol oynamayı çok seven yazar, okul ve futbol hayatı arasındaki dengeyi kurabilmiş midir? Neden?

Cevap: Kurabilmiştir. Çünkü sorumluluklarının bilincinde bir öğrencidir.

4. Yazarın meslek seçimi ile ilgili kafasının karışık olmasının sebepleri nelerdir?

Cevap: Derslerinin iyi olmasından dolayı eğitimine devam edeceğine olan inancı ve futbola olan ilgisi nedeniyle kafası karışıktır.

5. Metnin kahramanı Adana Erkek Lisesinde kimlerle, neden arkadaş olmak istiyor?

Cevap: Futbol konusunda onlardan öğreneceği çok şey olduğuna inandığı için onlarla arkadaş olmak istiyor.

6. Futbolcu olmayı hayal eden yazar, niçin mimar olmuştur?

Cevap: Okuldaki arkadaşlarına uyup derslerini boş verdiği, bunun sonucunda karnesi zayıflarla dolu olmasından dolayı bütün sömestiri evde geçirmesi. Böylece futbol takımından atılması. Futbol ile ilgisi kesilince de bütün vaktini derslerine ayırıp mimar olmuştur.

7. Çocukluğunuzda hangi oyunları oynardınız? Anlatınız.

Cevap:  (örnek) Yakalambaç, saklambaç, körebe, birdirbir, gazoz kapağı, istop.

8. Çevrenizde sizin de geleceğinizi yönlendiren, sizi etkileyen, örnek aldığınız kişi ya da kişiler kimlerdir? Nedenleriyle anlatınız.

Cevap: (örnek) Ben öğretmenimi ve amcamı örnek alıyorum. Amcam üniversite mezunu bir iş insanıdır. Yokluk içinde, çok çalışarak, azmederek okulunu bitirmiş ve kendi işini kurmuştur. Şimdi ise hem çalışıp hem de insanlara yardım etmek için elinden geleni yapıyor.

Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim Metni Cevapları Sayfa 211

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini belirleyerek yazınız.

Cevap: 

Metnin Konusu:

Çocukluğundan beri futbolcu olmak isteyen birinin hikayesi

Metnin Ana Fikri:

Hedeflerimiz için çıktığımız yolda yaptığımız tek bir yanlış hareket bile, hedeflerimize ulaşmada bize engel olabilir.

4. ETKİNLİK

a) Aşağıda, dilimizde kullanılan bazı yabancı kelimelerin Türkçe karşılıkları verilmiştir. Bu kelimelerin Türkçe karşılıklarının nasıl türetildiğini arkadaşlarınızla tartışınız. Tartışma sırasında yabancı kelimelerin Türkçe karşılıklarını kullanmaya özen gösteriniz.

Check-up: Tam bakım.

Antrenör: Çalıştırıcı.

Diyabet: Şeker hastalığı

Start: Başlama, çıkış.

Fizyoterapi: Fizik tedavi.

Defans: Savunma.

Etkinlik sınıfta yapılacaktır.

b) Aşağıda, dilimize geçmiş yabancı kelimeler verilmiştir. Bu kelimelerin Türkçe karşılıklarını TDK’nin “Yabancı Sözlere Karşılıklar Kılavuzu”ndan yararlanarak bulunuz. Kelimelerin Türkçe karşılıklarını kullanarak sağlık veya spor konulu bir paragraf yazınız.

Cevap: 

Skor: Sonuç

Stres:  Ruhsal gerilim

Efor: Çaba, güç

Antrenman: Alıştırma

Konsantrasyon: Dikkat toplaşımı

Operasyon: Harekât

Terapi: Tedavi

Finiş: Bitiş, son

Santra: Başlama vuruşu

Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim Metni Cevapları Sayfa 212

5. ETKİNLİK

Hazırladığınız sunudan hareketle kendinizi tanıtan ve yeteneklerinizin ortaya çıkması için neler yapmanız gerektiğiyle ilgili düşüncelerinizi anlatan bir konuşma yapınız.

6. ETKİNLİK

“Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim” metninde geçen öznel ve nesnel yargıları tespit ederek yazınız.

Cevap:

Öznel Yargılar:

  • Dünya Savaşı ne demektir, nereden bileceksiniz.
  • İlk ve ortaokulda notlarım hep pekiyi olduğu için artık yazgım belli olmuştu.
  • Futbolcu olmaya karar verdiğime göre onlardan öğreneceğim çok şey var demekti.
  • Demek yazgımda yokmuş.

Nesnel Yargılar:

  • Bizim kuşağın çocukluğu İkinci Dünya Savaşı yıllarına rastlar.
  • Ben dört yaşındayken savaş çıkmıştı.
  • Sonra da çift kaleyi kurardık mahalle aralarında, iki takıma bölünürdük, maç yapardık.
  • Çevremdeki herkes “Sen okursun, okursun.” diyordu çünkü.

7. ETKİNLİK

“Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim” metninde anlatım kimin ağzından yapılmıştır? Metindeki ilgili bölümlere atıflar yaparak açıklayınız.

Cevap: Anlatım birinci kişi ağzından yapılmıştır. Yazar kendi başından geçenleri yine kendisi anlatmaktadır. “Sonra da çift kaleyi kurardık mahalle aralarında, iki takıma bölünürdük, maç yapardık.” gibi cümlelerden bunu anlıyoruz.

8. ETKİNLİK

“Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim” metninden ek fiilin kullanıldığı isimleri bularak birer cümlede kullanınız.

Cevap:

• sınıftaydım

Cümle: Babam emekli olduğunda ben beşinci sınıftaydım.

• öğrenciydim

Cümle: İlkokuldayken içine kapanık, utangaç bir öğrenciydim.

• kararlıydım

Cümle: Dersimi bitirmeden oyun oynamamaya kararlıydım.

• yokmuş

Cümle: Dolapta yiyecek hiçbir şey yokmuş.

Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim Metni Cevapları Sayfa 213

9. ETKİNLİK

Geleceğe dair hayallerinizi anlatan bir yazı yazınız. Yazınızda geçiş ve bağlantı ifadelerinden (oysaki, başka bir deyişle, özellikle, ilk olarak, son olarak) uygun olanları kullanınız.

Cevap:

(örnek)

BEN BÜYÜYÜNCE

Ben büyüyünce bilim insanı olmak istiyorum. Bilim insanı olarak günümüzdeki çaresiz hastalıklara çare bulmayı amaçlıyorum.

Mesela kanser hastalığı günümüzde tedavisi çok zor bir hastalık. İnsanlar bu hastalık nedeniyle hayatlarını kaybediyorlar. Özellikle çocuk yaştaki kanser hastaları bu hastalığa karşı koymakta güçlük çekiyorlar.

Bilim insanı olduğumda ilk olarak kansere karşı bir ilaç geliştirmeyi düşünüyorum. İnsanları bu amansız hastalıktan kurtarabilmek benim öncelikli hayalim. Diğer bir hayalim ise insanların sigara içmelerini engelleyen, sigarayı bırakmalarını sağlayan bir ilaç geliştirmek. Hatta uyuşturucu, alkol gibi bağımlılıkları yok eden yöntemler de geliştirebilirsem daha güzel olur.

Sonuç olarak benim hayalim bilim insanı olup insanlara faydalı olmak, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmektir. Bunun için çok çalışmam gerekiyor. Bunu başaracağım.

*** Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
51
56
32
47
18
10
16

39 Yorum

Yorum Yap