Efelerin Efesi Hey Gidinin Efesi!.. Metni Cevapları

Efelerin Efesi Hey Gidinin Efesi!.. metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 53-55-56-57-58-59  (Milli Mücadele ve Atatürk Teması)

Efelerin Efesi, Hey Gidinin Efesi!.. Metni Cevapları - 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Efelerin Efesi Hey Gidinin Efesi!.. Metni Cevapları – 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Efelerin Efesi Hey Gidinin Efesi!.. Metni Cevapları Sayfa 53

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İstiklâl Marşı bizim için neden önemlidir?

Cevap: Her ülkenin bir milli marşı vardır. Bizim milli marşımız da “İstiklal Marşı’dır.” Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış İstiklal Marşımız, milletimizin özgürlüğünü ve gücünü anlatır. Ay- yıldızlı şanlı bayrağımız ve İstiklal Marşımız milletimizin kutsal kabul ettiği değerlerdendir.

2. Vatan savunması sizin için ne ifade ediyor?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Vatan savunması, vatanımızı dış tehditlere karşı korumamızı ifade ediyor. Bu korumayı sadece kuvvet kullanarak değil, çok çalışıp ülkemizi kalkındırarak, güçlendirerek de yapabiliriz. Güçlü olursak hiçbir kuvvet bize karşı tehdit oluşturamaz. Buna rağmen iş o noktaya geldiğinde vatanımızı savunmak için seve seve canımızı veririz.

Efelerin Efesi Hey Gidinin Efesi!.. Metni Cevapları Sayfa 55

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap:

efe

Anlamı: Yiğit, özellikle Batı Anadolu köy yiğidi, zeybek

Cümlem: Bütün çalışanlarımız efeler gibi yiğit ve çalışkandırlar.

direniş

Anlamı: Direnme işi

Cümlem: Milli Mücadele döneminde halkımız, şehirlerini korumak için görülmemiş bir direniş örneği sergilemişlerdir.

meclis

Anlamı: Bir konuyu konuşmak veya görüşmek için yapılan toplantının yapıldığı yer

Cümlem: İnsanlar yeni milletvekillerini tebrik etmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ziyaret ediyorlar.

cephane

Anlamı: Ateşli silahlarla atılmak için hazırlanan her türlü patlayıcı madde, mühimmat

Cümlem: Cephanesi kalmayan askerler, tüfeklerine süngülerini takıp düşman üzerine yürüdüler.

erzak

Anlamı: Uzun süre saklanabilen yiyeceklerin genel adı

Cümlem: Devlet, yoksul ailelere erzak yardımı yapıyor.

2. ETKİNLİK

Metni ana hatlarıyla anlatınız.

Cevap:

Yunanlıların Aydın ve Nazilli’yi işgal etmeleri sırasında Yörük Ali Efe, arkadaşlarıyla birlite Nazilli’deki düşman karakolunu basarak düşmanı kaçırır. Böylece düşmanlar Nazilli’yi terk eder. Yörük Ali Efe’nin bu kahramanlığı dillere destan olur. Adına türküler yakılır. Bu olay sonrası Anadolu halkı cesaret bularak düşmana karşı ayaklanır. Bu direniş zafer getirir. Şanlı mücadelemiz Mehmet Akif Ersoy’a İstiklal Marşı’nı yazdırır.

Efelerin Efesi Hey Gidinin Efesi!.. Metni Cevapları Sayfa 56

3. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Yunanlılar hangi şehirleri işgal ettiler?

Cevap: Aydın ve Nazilli şehirlerini işgal ettiler.

2. İşgal karşısında halk ne yaptı?

Cevap: Örgütlenerek işgallere karşı direniş gösterdiler.

3. Ali Efe ve arkadaşları işgale karşı ne yaptılar?

Cevap: Örgütlenip düşman karakollarını basarak düşmanları şehirden kaçırdılar.

4. Bu şanlı mücadelenin şiiri nedir?

Cevap: Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı’dır.

4. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

Cevap:

Konu
Milli Mücadele dönemindeki bir direniş örneği ve Türk halkının direniş destanı.

Ana Fikir
Milli Mücadele döneminde Anadolu halkının gösterdiği direniş efsane olacak kadar kıymetlidir.

5. ETKİNLİK

Sizin bir öğrenci olarak vatanınıza karşı sorumluluklarınız nelerdir? Anlatınız.

Cevap:

Vatanımızın ilerlemesi ve gelişmesi için çok çalışmak. Derslerimizi iyi öğrenmek. Öğretmenlerimize ve büyüklerimize saygılı davranmak. Halkımıza ihtiyaç duydukları zaman her konuda yardım etmek için elimizden geleni yapmak. Ülke değerlerimize sahip çıkmak ve onları korumak.

6. ETKİNLİK

Cümlelerde yay ayraç ( ) içlerine uygun noktalama işaretlerini koyunuz.

Cevap:

Sabah olduğunda Mustafa Kemal’i alacak olan araba geldi(.) Mustafa Kemal ve Makbule uzun uzun birbirine baktılar(.) Mustafa Kemal “Niçin konuşmuyorsun Makbule(?)” dedi(.) Makbule gözlerindeki yaşları silerek abisine “Ağabeyciğim(,) ne konuşayım(?)”

Efelerin Efesi Hey Gidinin Efesi!.. Metni Cevapları Sayfa 57

7. ETKİNLİK

Cümlelerde koyu yazılmış deyimleri örnekteki gibi metne kattığı anlamıyla yazınız.

Cevap:

Yörük Ali Efe ile arkadaşlarının gösterdiği kahramanlık dillere destan oldu.
Yörük Ali Efe ile arkadaşlarının gösterdiği kahramanlık herkes tarafından konuşulur oldu.

Onun hakkında türküler yakıldı.
Onun hakkında türkü sözleri bestelendi.

Arkadaşlarını hızla örgütlediği gibi harekete geçti.
Arkadaşlarını hızla örgütledi, planlarını gerçekleştirmeye başladı.

Bir halkın canını dişine takarak varını yoğunu ortaya koyarak ölümüne girdiği özgür ve bağımsız yaşama kararlılığıydı bu.
Bir halkın her tehlikeyi göze alarak, bütün gücünü harcayarak ölümüne girdiği özgür ve bağımsız yaşama kararlılığıydı bu.

Baskından kurtulup kaçabilenlerse tası tarağı topladıkları gibi Nazilli’yi terk etmek zorunda kaldılar.
Baskından kurtulup kaçabilenlerse her türlü ilişkiyi keserek hazırlanıp Nazilli’yi terk etmek zorunda kaldılar.

Efelerin Efesi Hey Gidinin Efesi!.. Metni Cevapları Sayfa 58

8. ETKİNLİK

Soruları görsele göre cevaplayınız.

1. Kurtuluş Savaşı’na kimler katılmıştır?

Cevap: Genç, yaşlı, çocuk, kadın, erkek herkes katılmıştır.

2. Görseldeki insanlar ne yapmaktadır?

Cevap: Cephane ve erzak taşıyan bir kağnıyı çekmektedirler.

3. Görseldeki insanlar hangi koşullarda yol alıyorlar?

Cevap: Yük ağır, hava soğuk, karınları aç, yorgun, yollar bozuk.

Efelerin Efesi Hey Gidinin Efesi!.. Metni Cevapları Sayfa 59

10. ETKİNLİK

Örneklerdeki farklı yazı stillerini inceleyiniz. Kelimeleri kendi yazı stilinize göre yazınız. Yazınızı görsellerle zenginleştirebilirsiniz.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Şerife Bacı hakkında bilgi edininiz.

Cevap:

Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak Şerife Bacı hakkında yazılmış araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Şerife Bacı Kimdir?

*** Efelerin Efesi, Hey Gidinin Efesi!.. metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

19 Yorum

Yorum Yap