Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Dünya Çocuk Hakları Günü (20 Kasım)

Dünya Çocuk Hakları Günü önemi nedir, Dünya Çocuk Hakları Günü ne zaman, hangi yıl ilan edildi, nasıl ortaya çıktı, nasıl kutlanır gibi soruları cevaplayan Dünya Çocuk Hakları Günü ile araştırma yazısı.

Dünya Çocuk Hakları Günü (20 Kasım)

Dünya Çocuk Hakları Günü (20 Kasım)

Dünyada hakları bilinmeyen, göz ardı edilen, görmezden gelinen çocuklar; pek çok coğrafyada büyük sıkıntı içerisinde yaşamaya çalışmaktadırlar. Haklarını arayacak fiziki yeterliliğe ve olgunluğa sahip olmayan çocukların hakları, biz yetişkinler tarafından gözetilmelidir. Bu duruma dikkat çekmek adına Dünya çocuk hakları günü ilan edilmiştir.

Dünya Çocuk Hakları Günü Ne Zaman?

Dünya çocuklarının daha eşit ve güzel şartlarda yaşamalarını sağlayabilmek adına; Dünya çocuk hakları günü, her yıl 20 Kasım’da kutlanılmaktadır. Dünya Çocuk Hakları Günü’nün olarak düzenli şekilde kutlanmaya başlaması 20 Kasım 1989 tarihidir.

Dünya Çocuk Hakları Günü Hangi Yıl İlan Edildi?

Dünya çocuk hakları günü fikrinin ortaya çıkışı 1900’lü yılların başına dayanmaktadır. Uzun yıllar boyunca çocuk hakları ile ilgili pek çok çalışma yapılsa da, “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak 20 Kasım tarihinin ilan edilmesi 1989 yılını bulmuştur.

Birleşmiş Milletler tarafından geliştirilen Çocuk Haklarına Dair Sözleşme 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilerek kamuoyu ile paylaşılmıştır. Dünya ülkelerinden bu sözleşmeye imza atılmasını talep eden Birleşmiş Milletler, 20 Kasım 1989 tarihinden bu yana her yıl 20 Kasım’ı Dünya Çocuk Hakları Günü olarak küresel çapta düzenlediği etkinlikler ile kutlamaktadır. Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme de imzası bulunan her bir ülke de kendisi, ulusal çapta bu anlamlı günü kutlamaktadır.

Dünya Çocuk Hakları Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

Birinci Dünya Savaşı sırasında pek çok çocuğun hayatını kaybetmesi ve savaş nedeniyle meydana gelen kıtlık sebebiyle de yine yüzbinlerce çocuğun hayatını yitirmesi çocukların haklarının ihlal edildiğini açıkça ortaya koymuştur. Savaşın etkilerinden en çok etkilenen kesim olan çocukların haklarına dair çalışmalar da bundan sonra başlamıştır.

Rusya’da meydana gelen Ekim Devrimi’nden sonra Proletkult adı verilen sosyal kültür örgütü Moskova Şubesi’nce “Çocuk Hakları Bildirgesi” kaleme alınmış ve tüm kamuoyu ile paylaşılmıştır. Sonrasında 1919 yılında yayımlanan “How to Love a Child” (Bir Çocuğu Nasıl Sevmeli) isimli kitapta Leh eğitimci Janusz Korczak çocuk haklarından söz etmiştir. Tüm bu çalışmalar çocuk haklarına dikkat çekmiş ve 1. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından, 1924 yılında çocuk hakları ile ilgili olarak ilk resmi metin ortaya çıkmıştır.

O zamanki adı Milletler Cemiyeti olan (Birleşmiş Milletler), 1924 yılında Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi’ni hazırlamış, kabul etmiş ve dünya kamuoyu ile paylaşmıştır. Cemiyetin Birleşmiş Milletler olmasından sonra 20 Kasım 1959 tarihinde bu bildiri; Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisi şeklinde güncellenmiştir. 30 yıl boyunca bu şekilde yürürlükte kalan bildiri, son halini 20 Kasım 1989 yılında almış ve ismi Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme olarak son kez değiştirilmiştir. O tarihten itibaren, Dünya Çocuk Hakları Günü aynı şekliyle tüm dünyada kutlanılmaktadır.

Dünya Çocuk Hakları Günü Neden İlan Edildi?

Çocuklar, yetişkin olana kadar kendi haklarını savunacak durumda ve kabiliyette değillerdir. Bu nedenle çocukların haklarının savunulması yetişkinlere düşmektedir. Yetişkinler de çocuk haklarına gereken özeni göstermez ise, çocuklar mağdur olurlar. Bu durumun önemli bir sorun olduğunu gören Birleşmiş Milletler, Dünya Çocuk Hakları Günü’nü ilan ederek; çocukların haklarına dikkat çekme gereği hissetmiştir.

Dünya Çocuk Hakları Günü; çocukların hakları konusunda yetişkinleri bilinçlendirmek, çocuk haklarına dikkat edilmesini sağlamak, ezilen ve hakkı yenen çocukları koruma altına almak, çocukların ezilmesinin önüne geçebilmek adına ilan edilmiş çok önemli bir gündür.

Dünya Çocuk Hakları Günü Nasıl Kutlanır?

Dünya Çocuk Hakları Günü; çocukların hakları konusunu merkeze alacak şekildeki aktiviteler ile kutlanılmaktadır. Çocuklar için bu özel günde; çocuk haklarına ve çocuklara dair konuşmalar yapılır, şiirler okunur, tiyatro gösterileri yapılır. Çocuk hakları ve çocuklar ile ilgili olarak sinema gösterimleri, animasyonlar oynatılır.

Çocukların günlük yaşamda karşı karşıya kaldıkları sıkıntılar dile getirilir. Bu sıkıntıların çözüm yolları tartışılır. Büyüklerin çocuk hakları konusunda bilinçlenmesi için çalışılır. Aynı şekilde çocukların da kendi hakları konusunda bilinçlenerek, haklarının farkında olmaları için çeşitli etkinliklerde bulunulur. Dünya Çocuk Hakları Günü, yarının büyükleri olan çocukların bugününü korumak ve kurtarmak adına en önemli gündür.

İlgili İçerikler:

Dünya Çocuk Hakları Günü ile İlgili Kompozisyon Çocuklar Hakkında Sözler, Atasözleri, Deyimler, Sloganlar ve Hadisler Dünya Çocuk Hakları Günü Şiirleri

*** Dünya Çocuk Hakları Günü önemi nedir, Dünya Çocuk Hakları Günü ne zaman, hangi yıl ilan edildi, nasıl ortaya çıktı, nasıl kutlanır gibi soruları cevaplayan Dünya Çocuk Hakları Günü ile araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
love
2
clap
1
sad
0
happy
0
confused
0
unlike
0
angry

1 Yorum

Yorum Yap