Çocukluk Metni Cevapları

Çocukluk metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 70-71-72-73-74-75
(Çocuk Dünyası Teması)

Çocukluk Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Çocukluk Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Çocukluk Metni Cevapları Sayfa 70

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Hayal kurmayı sever misiniz? Oyun oynarken ne gibi hayaller kurarsınız? Arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: 

(örnek)

Hayal kurmayı severim. Oyun oynarken uzay çağında olduğumuz, roketlerle yeni gezegenlere keşfe çıktığımız, yeni canlı türleri ve başka hayatlar gördüğümüz gibi hayaller kurarım.

2. Büyüklerinizin çocukken oynadığı oyunlardan birini kısaca anlatınız.

Cevap: 

(örnek)

Çelik çomak oyunu, biri kısa biri uzun iki adet sopayla açık havada oynanır. Yere küçük bir çukur kazılır. Kısa sopa bu çukurun üzerine konur. Uzun sopa çukura daldırılıp kısa sopanın altından vurularak yukarı kaldırılır. Havalanan kısa sopaya uzun sopayla hızla vurulur ve iler doğru gönderilir. Rakip oyuncu elindeki sopayla vurulup ileri gönderilen kısa sopaya vurmaya ya da yakalamaya çalışır. Bunu başarırsa oyunu kazanmış olurlar ve sıra rakibe geçer. Eğer vuramazsa kısa sopanın düştüğü yerden yine atış yapılır. Bu şekilde üç kez atış yapılır. Son atışta kısa sopanın düştüğü yer işaretlenir. Sıra diğer oyuncuya geçer. Oyun aynı şekilde oynanır. Atışlar sonrasında kısa sopayı başlangıçtan en çok mesafeye götürebilen oyuncu oyunu kazanır.

Çocukluk Metni Cevapları Sayfa 72

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki balonlarda metinde geçen bazı kelimeler verilmiştir. Bu kelimeleri anlamlarına uygun olacak şekilde kutucuklarla eşleştiriniz.

Cevap: 

emel Gerçekleştirilmesi zamana bağlı istek.

potin Koncu ayak bileğeni örtecek kadar uzun olan, bağcıklı veya yan tarafı lastikli ayakkabı. (konç: Ayağa giyilen şeylerde ayak bileğinden baldıra doğru olan bölüm)

sofa Evlerde oda kapılarının açıldığı genişçe yer, hol.

saltanat Bir ülkede hükümdarın, padişahın, sultanın egemen olması.

ufuk Düz arazide veya açık denizde gökle yerin birleşir gibi göründüğü yer.

yelken Teknenin direğine uygun bir biçimde takılarak onu hareket ettiren kumaş.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları şiirden hareketle yanıtlayınız.

1. Şair, çocukluğunda hangi oyunları oynamıştır?

Cevap: Tahtadan at koşturma, kurşun askerlerle oynama, şehir kurma, leğende suyla oynama, oyuncak trenle oynama, evcilik.

2. Şair, çocukluğuna dair nelere özlem duymaktadır?

Cevap: Oynadığı oyunlara, oyuncaklarına, hayallerine, sevgilerine, kinlerine, potinlerine özlem duymaktadır.

3. Şiirin ana duygusu nedir?

Cevap: Çocukluğa duyulan özlem.

4. Sizce şair mutlu bir çocukluk geçirmiş midir? Bunu nereden anlıyorsunuz?

Cevap: Şair mutlu bir çocukluk geçirmiştir. Eğer mutlu bir çocukluk geçirmeseydi, çocukluğuna bu kadar çok özlem duymazdı.

5. Şairin çocukluğunda oynadığı oyunlar ile sizin oynadığınız oyunları karşılaştırınız.

Cevap: Şair çocukluğunda genel olarak hayallere dayalı oyunlar oynamaktadır. Biz ise daha önceden, başkasının hayalleri kullanılarak hazırlanmış bilgisayar oyunlarıyla oynuyoruz.

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiire farklı başlıklar bulunuz.

Cevap: 

NE OLDU ÇOCUKLUĞUM?

NEREDE BENİM HAYALLERİM?

ÇOCUKLUĞA ÖZLEM

Çocukluk Metni Cevapları Sayfa 73

4. ETKİNLİK

Aşağıda şiirden alınan bazı bölümler verilmiştir. Bu bölümlerde anlatılmak istenenleri yanlarındaki yazı tahtalarına yazınız.

Cevap: 

Ortalarında tahta at koşturduğum
Geniş sofalar,
Sofalarda gizli köşelerim, gizli yerlerim.
Şair evinde oyun oynadığı alanları anlatıyor.
Şair, leğendeki suyu deniz olarak hayal edip oynadığı oyunu anlatıyor.Bir leğende bir deniz gören ben.
Bir leğende Çin’e varan yelken.
İçine girmeden girdiğim ev gibi
Yüzünü görmeden gördüğüm misafir.
Şair oynadığı evcilik oyununu anlatıyor.
Şair oyun oynarken kullandığı hayal gücünün büyüklüğünü anlatıyor.Bir metrede bin metre koşan tahta atım.
Bir metrede bir dünya gören saltanatım.

Çocukluk Metni Cevapları Sayfa 74

5. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirde abartma bildiren ifadeleri bularak aşağıdaki bulutlara yazınız.

Bir oda içinde kurduğum şehir,
Geçtiğim nehir?..

Cevap: 

Bir leğende Çin’e varan yelken?

Bir metrede bin metre koşan tahta atım.
Bir metrede bir dünya gören saltanatım,

Sırtımda kumaş değil,
Bir ince deri kaldı;

6. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirde geçen ses benzerliklerini örnekteki gibi bularak yazınız.

Sofalarda gizli köşelerim, gizli yerlerim. → -erlerim
Hani benim kurşun askerlerim? → -erlerim

Cevap: 

Ne oldu çocukluğum? → -uğum
Köşelerinde nefes nefes koştuğum → -uğum

Bir oda içinde kurduğum şehir, → -ehir
Geçtiğim nehir? → -ehir

Bir leğende bir deniz gören ben, → -en
Bir leğende Çin’e varan yelken? → -en

Çocukluk Metni Cevapları Sayfa 75

7. ETKİNLİK

a) Aşağıda boş bırakılan yere en sevdiğiniz oyuncağın resmini çiziniz.

Etkinliği siz yapabilirsiniz.

b) Arkadaşlarınıza en sevdiğiniz oyuncağınızı tanıtan bir konuşma yapınız.

Cevap: 

(örnek)

Sevgili Arkadaşlar,

En sevdiğim oyuncak, uzaktan kumandalı arabamdır. Arabam dört pille, kumandası ise iki pille çalışır. Kumandasında iki çubuk bulunur. Bu çubuklarla arabamı sağa sola ve ileri geri hareket ettirebiliyorum. Arabamın önünde iki far bulunuyor. Araba hareket ettikçe bu farlar ışık veriyor. Arabamın rengi gri ve yeşildir. Kumandamın rengi ise siyahtır. Arabam yaklaşık iki karış büyüklüğündedir.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

8. ETKİNLİK

Okuduğunuz “Çocukluk“ adlı şiiri hikâye türünde kurgulayarak yazınız. Daha sonra yazdıklarınızı gözden geçirip anlam bütünlüğünü bozan ifadeleri düzeltiniz.

Cevap: 

(örnek)

ÇOCUKLUĞUM

Çocukluğuma büyük özlem duyuyorum. Çocukken çok büyük bir hayal gücüm vardı. Özgürce oyun oynayabiliyordum.

Evimizde oyun oynayacak birçok alan vardı. Odalarımız genişti. Öyle ki oyun oynarken soluk soluğa kalırdım. Evimizin sofasında tahtadan atımla koşturur dururdum.

Kurşun askerlerim vardı. Oyuncaklarımdan odada bir şehir kurardım. Askerlerimle o şehri korurdum. Leğene su doldurur, leğenin bir deniz olduğunu hayal ederdim. O denizde oyuncak yelkenlimle Çin’e kadar giderdim. Hayali trenlerle seyahat ederdim.

Oyunlarımı özlediğim kadar çocukluğumdaki potinlerimi, minik ellerimi, ufacık boyumu da özlüyorum. Büyük hayal gücümü özlüyorum. Şimdi ise hayal gücüm o kadar büyük değil. Yaşım büyüdükçe hayallerim küçüldü.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Büyüklerinizin çocukluklarından kalan ve onlar için manevi değeri olan eşyaları var mı? Araştırınız.

Bu etkinliği büyüklerinize sorarak yapabilirsiniz.

*** Çocukluk metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları (2) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

8 Yorum

Yorum Yap