Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Telafi Eğitimi Programı Etkinlik Cevapları İçin Tıklayın

Çocuk ve Resim Metni Cevapları

Çocuk ve Resim metni cevapları ve soruları, Ekoyay Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 214-215-216-217-218 (Sanat Teması)

Çocuk ve Resim Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları

Çocuk ve Resim Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları

Çocuk ve Resim Metni Cevapları Sayfa 214

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Yapıp getirdiğiniz resimleri sınıf panosuna asınız ya da sınıf tahtasına yapıştırınız. Birbirinizin resimleri hakkında “iyi”, “kötü”, “olmamış” vb. gibi ifadeler kullanmadan yorumlar yapınız. Resimlerin siz de uyandırdığı duyguları ifade ediniz. Aynı resim hakkında farklı yorumlar olup olmadığına dikkat ediniz.

Çocuk ve Resim Metni Cevapları Sayfa 215

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını karşılarına yazınız. Anlamlarını bilmediklerinizin anlamlarını tahmin ediniz, Türkçe sözlükten anlamlarını bulunuz.

Cevap: 

serpilmek: Gelişmek, büyümek

ufuk: Düz arazide veya açık denizde gökle yerin birleşir gibi göründüğü yer, çevren

dirlik: Huzur, erinç

bitişik: Yan yana olan

gökçek: Güzel, sevimli (kimse)

libas: Giysi

2. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Çocuğun yaptığı resimde neler vardır?

Cevap: Ebemkuşağı, dağlar, güneş, kuşlar, papatyalar, dere, çimenler, ağaçlar vardır.

2. Şiirde hangi renkler, hangi kavramlarla özdeşleştirilmiştir?

Cevap: Sarı renk güneş ile, mavi renk barış ile, pembe renk çocukluk ile özdeşleştirilmiş.

3. Şiirde anlatılan resim sizde nasıl bir duygu uyandırdı?

Cevap: (örnek) Huzur duygusu uyandırdı.

4. Şiirin hangi bölümünde resim yapan çocuğa seslenilmektedir?

Cevap: Şiirin son kıtasında resim yapan çocuğa seslenilmektedir.

5. Şiirde hangi nesne ve kavramlar neye benzetilmiştir?

Cevap: Resim masal beldesine, ağaçlar insana, güneş ışınları saça benzetilmiştir.

6. Şiirde kafiye ve redif kullanılmış mıdır? Gösteriniz.

Cevap: 

… önüne
… beldesine
redif

…başını
…sarı
kafiye

… yapıyor
… geçiyor
… açıyor
redif

… dağlarda
… toprağa
kafiye

… gökleri
… çiçekleri
redif

…canım çocuk
…hünerli çocuk
redif

…soy
…koy
kafiye

7. Çocuktan istenilen nedir? Niçin böyle bir şey istenmiştir?

Cevap: Dünyayı kirli giysisinden kurtarmasını yani dünyadaki kötülükleri yok etmesini isteniliyor. Çünkü çocuk çok huzurlu bir resim çiziyor. Bu huzuru bütün dünyaya yayması isteniyor.

Çocuk ve Resim Metni Cevapları Sayfa 216

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirin konusunu ve ana duygusunu aşağıya yazınız.

Cevap: 

Konu: Resim yapmak

Ana duygu: Çocuk masumiyeti

4. ETKİNLİK

Aşağıya şiirin içeriğine uygun iki farklı başlık yazınız.

Cevap: 

BİR ÇOCUK RESİM YAPIYOR

DÜŞLERİ NAKIŞLI ÇOCUK

5. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirdeki basit, türemiş ve birleşik kelimeleri kutucuklara yazınız.

Cevap:

Basit KelimelerBirleşik KelimelerTüremiş Kelimeler
bir
çocuk
resim
asil
başını
ebemkuşağınıbeyazlığa
incecik
saçlı
maviliğinde
sonsuzluktan

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki resimlerin sizde hangi duyguları uyandırdığını ifade ediniz. Konuşmanızda resim sanatıyla ilgili topladığınız bilgilerden hareketle resim terimlerini anlamlarına uygun şekilde kullanmaya özen gösteriniz.

Resimlerin sizde uyandırdığı duygulara göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

Çocuk ve Resim Metni Cevapları Sayfa 217

7. ETKİNLİK

Aşağıda ünlü ressamlarımızdan Turgut Zaim’in “Yaylada Yörükler” adlı tablosu yer almaktadır. Bu tabloda anlatılanlardan hareketle hikâye edici bir metin yazınız. Metninizi aşağıdaki taslağa göre oluşturunuz. Metninizde anlattıklarınızla resmin uyumlu olmasına dikkat ediniz. Metninizi yazarken yazım kılavuzu kullanınız.

Cevap:

(örnek)

Metnimin Taslağı

Konusu: Fedakarlık

Kişileri: Fatma, Ayşe, Fatma ve Ayşe’nin çocukları

Çocuk ve Resim Metni Cevapları Sayfa 218

Olayların geçtiği yer ve zaman: Yayla, belirsiz geçmiş zaman

Anlatacağım olaylar (kısaca): Fatma’nın çocuklarını ve onların rızkını kurtarmak için hayatını feda etmesi

Serim bölümünde anlatacaklarım: Fatma ve Ayşe’nin yaylada yaptıkları

Düğüm bölümünde anlatacaklarım: Keçi sürüsüne kurtların saldırması, Fatma’nın çocukları ve keçileri kurtarmak için kurt sürüsüne karşı gelmesi

Çözüm bölümünde anlatacaklarım: Fatma’nın fedakarlığı

Metninizi defterinize yazınız. Yazdığınız metni okuyup metninizde anlam bütünlüğünü bozan ifade olup olmadığını kontrol ediniz. Yazınızı yazım kılavuzu kullanarak yazım ve noktalama açısından gözden geçiriniz. Yanlış yazımları ve noktalama hatalarını düzeltiniz.

Cevap:

Alttaki butona tıklayarak hikaye örneğine ulaşabilirsiniz.

Fedakârlık Konulu Hikâye

GELECEK DERSE HAZIRLIK

• Sinema tarihi hakkında kısa bir araştırma yapınız. Elde ettiğiniz bilgileri not ediniz.

• İlginizi çeken yabancı bir filmi sinemada izleyiniz. İzlediğiniz filmin yapımcısını, oyuncularını, konusunu, türünü vb. ni yazınız. Seyrettiğiniz film hakkında sinema eleştirmenlerinin yorumlarını okuyunuz.

*** Çocuk ve Resim metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap