Bisiklet Zamanı Metni Cevapları

Bisiklet Zamanı metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 204-207-208-209-210-211-212-213
(Sağlık ve Spor Teması)

Bisiklet Zamanı Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Bisiklet Zamanı Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Bisiklet Zamanı Metni Cevapları Sayfa 204

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Yaşadığınız çevrede en fazla ilgilenilen spor dalı ile ilgili arkadaşlarınıza bilgi veriniz.

2. Hangi spor dallarıyla ilgileniyorsunuz? Anlatınız.

(örnek) Masa tenisi sporu ile ilgileniyorum. Masa tenisi 2 ya da 4 kişi ile, ortada bir ağ bulunan masada, raket ve top ile oynanan bir spordur. Bu oyun karşılıklı olan kişilerin pinpon topunu masaya vurdurmaları ile birbirine atmaları temeline dayanmaktadır.

Bisiklet Zamanı Metni Cevapları Sayfa 207

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulunuz.

Cevap: 

zemin: Taban, döşeme, yer

mesafe: Ara, aralık, uzaklık

asfalt: Ana maddesi katran olan ve yolların kaplanmasında kullanılan karışım

çamurluk: Taşıtlarda tekerleklerin üst bölümünü örten parça

sele: Bisikletin oturulacak yeri

gidon: Yönelteç

patika: Engebeli yerlerden gelip geçenlerin ayak izlerinden oluşan, tekerlekli araç işlemeyen dar yol, çığır, keçi yolu, yolak

amortisör: Motorlu araçlarda sarsıntı, sallantı vb. hareketleri en aza indiren, yayların gereksiz hareketlerini gidermeye yarayan düzen

düzenek: Belli bir sonuca ulaşmak için karmaşık bir biçimde düzenlenmiş organ veya parçalar birleşimi, sistem, mekanizma

kaldıraç: Az bir kuvvet ile büyük bir yükü kaldırmaya yarayan, bir dayanma noktası üzerinde hareket edebilen, inip kalkabilen sert çubuk, manivela

fren: Bir makinenin, herhangi bir taşıtın hızını kesmeye veya onu durdurmaya yarayan mekanizma

jant: Taşıtlarda, lastiklerin takıldığı tekerleğin çember biçimindeki bölümü, ispit

arazi: Yeryüzü parçası, yerey, toprak

kambur: Bel veya göğüs kemiğinin eğrilmesi, raşitizm sonucu sırtta ve göğüste oluşan tümsek

Bisiklet Zamanı Metni Cevapları Sayfa 208

2. ETKİNLİK

A) Okuduğunuz metinden hareketle arkadaşlarınıza yöneltmek üzere sorular oluşturunuz. Sorularınızı oluştururken 5N 1K sorularını kullanınız.

Cevap: 

Kim?

Bisiklete binerken öncelikle kimin güvenliği düşünülmelidir?

Ne?

Tur bisikletlerinin ön ve arka bölümüne yük taşımak için ne takılır?

Ne Zaman?

Bisikletin selesini ne zaman ayarlamamız gerekir?

Nerede?

Dağ bisikletleri nerede kullanıma daha uygundur?

Niçin?

Yarış bisikletleri niçin tasarlanmıştır?

Nasıl?

Dağ bisikletlerinin tekerlekleri nasıldır?

B) Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Bisikletler hangi yönleriyle farklı özelliklere sahiptir? Örneklerle açıklayınız.

Cevap: Kullanım amacına, sürüleceği zeminin özelliklerine ya da sürüş mesafesine göre farklı özelliklere sahiptir. Mesela arazideki kötü yol şartlarına dayanıklı olması için amortisörlü üretilen dağ bisikletleri vardır.

2. Tur bisikletlerinin özellikleri nelerdir?

Cevap: Asfalt zeminde yapılacak uzun süreli sürüşler için tasarlanmışlardır. Ön ve arka bölümüne yük taşımak için bagaj taşıyıcılar takılabilir. Genellikle ön ve arkasında farlar bulunur. Ayrıca sürücünün ve bisikletin parçalarının kirlenmesini önlemek için tekerleklerin üst kısmında çamurlukları vardır.

3. Yarış bisikleti sürücülerinin bisikleti kullanırken öne doğru eğilmelerinin nedeni nedir? Açıklayınız.

Cevap: Rüzgarın, bisiklet hızını etkilememesi için bisiklet sürücüleri öne doğru eğilirler.

4. Yarış bisikletleri ile dağ bisikletlerinin tekerlekleri arasında nasıl bir fark vardır? Nedenleriyle açıklayınız.

Cevap: Yarış bisikletlerinin tekerlekleri daha ince ve düzdür. Böylece tekerlek ile yol arasındaki sürtünme az olur. Dağ bisikletlerinin tekerlekleri kalın ve dişlidir. Böylece arazi şartlarında patlamaya daha dirençlidirler. Dişli olmaları sebebiyle de engebeli arazilerde daha sağlam yol tutuşu sağlarlar.

5. Bisiklet kullanırken hangi güvenlik önlemlerini almalıyız?

Cevap: Bisiklete binmeden önce seleyi kendimize göre ayarlamalıyız. Bisikletler için ayrılan yolları ya da motorlu araç trafiğinin olmadığı yolları kullanmalıyız. Mutlaka kask takmalıyız.

6. Spor yapmak yaşamımızı nasıl etkiler? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Spor yapmak sağlıklı bir yaşam sürmemizde yardımcı olur. Spor yapan kişinin kendine güveni ve saygısı yüksek olur. Günlük işlerini daha kolay yapar. Daha uzun ve mutlu yaşar.

Bisiklet Zamanı Metni Cevapları Sayfa 209

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinden hareketle öznel ve nesnel cümleler oluşturarak bu cümleleri örnekteki gibi aşağıya yazınız.

Cevap:

Öznel Yargılar:

• Bisiklet belki de birçoğumuzun kullandığı ilk araç.

• Bisiklete binerken öncelikle kendi güvenliğinizi düşünmelisiniz.

Nesnel Yargılar:

• Tur bisikletleri genellikle asfalt zeminde yapılacak uzun süreli sürüşler için tasarlanmıştır.

• Yarış bisikletleri asfalt zeminde ve düzgün yollarda hızlı gidebilmek için tasarlanmıştır.

• Vitesli bisikletlerde farklı büyüklüklerde dişli çarklar bulunur.

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki görselden hareketle öğretmeninizin belirleyeceği bir konu ile ilgili zihinsel bir konuşma planı yaparak hazırlıklı konuşma yapınız.

Öğretmeninizin belirlediği konuya göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

Bisiklet Zamanı Metni Cevapları Sayfa 210

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki tabloya, dürüst oyun (fair play) ruhuna uygun olarak yapılması gereken davranışlara örnekler yazınız.

Cevap:

Oyuncu Olarak Yapmam Gerekenler

• Rakibime saygılı davranmalıyım.

• Rakibim oyun esnasında düştüğünde ona yardım etmeliyim.

• Hakem kararlarına itiraz etmemeliyim.

• Rakibime kötü söz söylememeliyim.

Seyirci Olarak Yapmam Gerekenler

• Oyunu izlediğim yeri temiz tutmalıyım.

• Oyuncuların dikkatlerini dağıtacak davranışlarda bulunmamalıyım.

• Oyunculara kötü söz söylememeliyim.

• Oyun alanına oyunu etkileyecek maddeler atmamalıyım.

6. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki cümleleri okuyarak altı çizili kelimelerin cümlelere kattığı anlamları açıklayınız.

1. Babaannem, balkonundaki çiçeklere gözü gibi bakardı.

2. Misafirlerimiz gelene kadar hazırlıklarımızı tamamladık.

3. İş hayatı çok yoğun olmasına rağmen spor yapmaya da zaman ayırıyordu.

4. Akşama doğru arkadaşlarımızla gezmeye çıkacağız.

5. Sağlıklı yaşamak için düzenli spor yapmalıyız.

Cevap: Benzerlik, neden, amaç, eşitlik, yön, araç gibi anlamlar katmışlardır.

B) Aşağıdaki cümlelerde tek başına anlamı olmayan kelimeleri bularak örnekteki gibi noktalı yerlere yazınız.

Cevap:

Akrabalarını ziyaret etmek üzere memleketlerine gittiler. üzere

Kitaplarım ile geçirdiğim zamanları dünyalara değişmem. ile

Atatürk’e göre sporcu ahlak sahibi olmalıdır. göre

Bisiklet Zamanı Metni Cevapları Sayfa 211

C) Aşağıda verilen kutulardan dörder kelime seçerek içinde bu kelimelerin geçtiği hikâye edici bir metin yazınız.

spor – rakip – yarışma – başarı – kaybetmek – antrenman – arkadaş – sınıfgöre – için – kadar – dek – rağmen – değin – üzere – gibi

Cevap:

(örnek)

YARIŞMANIN GALİBİ

Selim ortaokul altıncı sınıfa giden, derslerinde başarılı bir öğrenciydi. Koşmayı çok sever, katıldığı bütün koşu yarışmalarında mutlaka derece alırdı. Okulunda bulunan diğer koşu sporuyla ilgilenen kişilere göre daha hızlı koşuyordu.

Yine bir gün il çapında bir koşu yarışması düzenlenmiş, Selim de bu yarışmaya katılacaktı. Arkadaşları onu desteklemeye gelmişlerdi. Yarışma başladı. Selim hemen diğer rakiplerinin önüne geçti. Yarışma ormanlık alanda yapılıyordu. Bir süre sonra yarışmacılar ağaçların arasında kayboldular.

Yarışmacılar parkuru tamamlamış, bitiş çizgisine doğru koşuyorlardı. Fakat herkes Selim’in birinci olmasını beklerken o, ikinci sırada yarışmayı bitirdi. Selim yarışı kaybetmesine rağmen gülümsüyordu.

Ödül töreni yapılacağı zaman yarışmanın birincisi duruma itiraz etti ve şöyle dedi:

— Yarışın galibi Selim’dir. O beni rahatlıkla geçebilirdi. Fakat koşarken bir kuş yavrusunun ağaçtan düştüğü gördü. Yarışı bırakıp yavruyu yuvasına bıraktı. Bu nedenle yarışmayı ikinci olarak bitirdi. Bu başarı Selim’indir. Ödül Selim’in hakkıdır.

Böylece Selim’in iyi bir sporcu olmasının yanı sıra iyi bir insan olduğu bir kez daha görüldü. Yarışmanın galibininin de ne kadar ahlaklı bir sporcu olduğu anlaşıldı. Yarışmanın hakemi her iki yarışmacıya da birincilik ödülü verdi.

Bisiklet Zamanı Metni Cevapları Sayfa 212

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki tabloyu, tablonun üstünde verilen bilgiler doğrultusunda doldurunuz.

Murat, Songül, Cemil, Zeynep, Efe ve Nehir; voleybol, tenis, güreş, basketbol, futbol ve yüzme
sporlarıyla ilgilenmektedirler. Bu kişiler her cumartesi, belli saatler arasında ilgilendikleri spor dallarıyla ilgili çalışma yapmaktadırlar.

1) Herkes birbirinden farklı ve tek spor dalıyla ilgilenmektedir.

2) Bütün çalışmalar ikişer saat sürmektedir.

3) Tenis çalışması açık tenis kortunda; güreş, voleybol ve basketbol çalışmaları spor salonunda; futbol çalışması şehir stadında ve yüzme çalışması kapalı yüzme havuzunda yapılmaktadır.

4) Nehir’in 13.00 – 15.00 arası voleybol çalışması vardır.

5) Murat, şehir stadında çalışacaktır. Murat’ın çalışması 16.00’da sona ermektedir.

6) Efe’nin çalışması spor salonunda, Nehir’in çalışmasından sonra başlamaktadır.

7) Songül, seçtiği spor dalında raket kullanmaktadır.

8) Cemil, spor salonunda, takım hâlinde oynanmayan bir spor dalında çalışmaktadır.

9) Zeynep’in yüzme havuzunda çalışması bittiği anda Nehir’in spor salonunda çalışması başlamaktadır.

10) Tenis çalışma saatleri ile futbol çalışma saatleri aynıdır.

11) Güreş çalışma saatleri 17.00 – 19.00 arasındadır.

Cevap: 

Kişiler İlgilendiği Spor Dalı Çalışma SaatleriÇalışma Yeri
NehirVoleybol13.00-15.00Spor salonu
MuratFutbol14.00-16.00Şehir stadı
EfeBasketbol15.00-17.00Spor salonu
SongülTenis14.00-16.00Açık tenis kortu
CemilGüreş17.00-19.00Spor salonu
ZeynepYüzme11.00-13.00Kapalı yüzme havuzu

Bisiklet Zamanı Metni Cevapları Sayfa 213

8. ETKİNLİK

A) İyi bir spor ayakkabıyla ilgili aşağıda verilen bilgileri okuyunuz.

İyi Bir Spor Ayakkabı Nasıl Olmalıdır?

1. Spor yaparken seçtiğiniz ayakkabı, yerle vücudumuz arasında kuvvet dağılımını etkileyen önemli bir faktördür. Bu nedenle bir spor ayakkabı ayağı iyi sarmalıdır, ne bol ne de dar olmalıdır.

2. Mümkünse ayakkabının bağcık bölümü uzun olmalıdır ve ayak bileğini de rahat ettirmelidir.

3. Ayakkabının burun kısmı geniş olmalı, parmak hareketlerine izin vermelidir. Ayak başparmağı ile ayakkabının parmak ucu bölümü arasında mesafe olmalıdır.

4. İyi bir spor ayakkabı, ayak tabanında oluşacak basıncı emebilmeli ve ayağa binen yükleri dengeli şekilde dağıtabilmelidir. Bu nedenle ayakkabının tabanı ayağı iyi kavramalı, topuk kısmı yumuşak ve kalın olmalı, topuk kısmına gelen basıncı dağıtacak şekilde topuk orta bölümünde direnci düşük malzemeden yapılmış olmalıdır.

B) Yukarıda verilen bilgiler, günümüzdeki spor ayakkabıların özellikleridir. Bu bilgilere hayal gücünüzü ekleyerek yeni bir spor ayakkabı tasarlayınız. Tasarımınızı aşağıya yazarak anlatınız.

Hayal gücünüzü kullanarak bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Sağlıklı bir yaşam için nasıl beslenmeliyiz? Araştırınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak konu ile ilgili araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

*** Bisiklet Zamanı metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

10 Yorum

Yorum Yap