Bu Sabah Hava Berrak metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 203-204-205-206-207 
(Doğa ve Evren Teması)

Bu Sabah Hava Berrak Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Bu Sabah Hava Berrak Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Bu Sabah Hava Berrak Metni Cevapları Sayfa 203

DERSE HAZIRLIK

1. Bahar mevsiminin gelişini doğadaki hangi değişimlerle anlarız?

Havalar ısınır, çiçekler açar, ağaçlar yeşillenmeye başlar, kuş cıvıltıları artar.

2. Baharın gelişiyle insanlarda ne tür değişiklikler gözlemlenir?

İnsanlar neşelenir. Dışarıda daha çok vakit geçirmeye başlarlar.

Bu Sabah Hava Berrak Metni Cevapları Sayfa 204

1. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını bulunuz. Metnin bağlamından hareketle anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

billur: Kesme cam, kristal

refah: Bolluk, rahatlık ve varlık içinde iyi yaşama, gönenç

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiirden hareketle yanıtlayınız.

1. Şiire göre sabahı billur yapan, farklı kılan nedir?

Cevap: Masmavi bir göğün, yeşil ağaçların, uçuşan kuşların, mis gibi kokan çiçeklerin varlığı sabahı farklı kılıyor.

2. Çevrenizde sizin de güzel düşünmenizi sağlayacak neler vardır?

Cevap: (örnek) Su şırıltısı, deniz dalgası, rüzgarın yaprakları sallaması güzel düşünmemi sağlar.

3. Yaşadığımız ortam ile duygularımız arasındaki etkileşimi örnekler vererek açıklayınız.

Cevap: Bulunduğumuz yerdeki renkler duygularımızı harekete geçirir. Mesela mavi ve yeşil renkler insana huzur verir. Yoğun kırmızı renk insanı acıktırır. Bu nedenle fast food denilen dükkanların duvarları hep kırmızıdır. Sesler de duygularımızı etkiler. Su, rüzgar ve kuş seslerinin olduğu bir yerde huzur bulur, rahatlarız. Kalabalık yerlerdeki sesler, araçların motor sesleri, kornaları insanları sinirli yapar.

4. “Hastasında sağlık, fakirinde refah görmek” abartılı bir bakış açısı mıdır? Tartışınız.

Cevap: Evet abartılı bir bakış açısıdır. Baharın insanları iyi hissettirdiği doğrudur fakat hastalıkların iyileşmesini, fakirlerin zenginleşmesini sağlamaz.

5. Sizce yaşamımızdaki her olay ya da durumu iyiye yormak doğru bir yaklaşım mıdır? Değerlendiriniz.

Cevap: Doğrudur. İnsanlar iç güdüsel olarak hep mutlu olmaya, kendilerini iyi hissetmeye çalışırlar. Her olayı iyiye yormak hayata olumlu bakmamızı sağlar. Fakat bu yorumu içimizde yaşamamız daha doğru olacaktır. Bizim iyiye yorduğumuz bir olay başkası için felaket olabilir ve karşı tarafı kırmamıza yol açabilir.

6. Çevremizi güzel gösteren o anda kendimizi iyi hissetmemiz midir, çevrenin güzelliği midir?

Cevap: Çevremizi güzel gösteren o anda kendimizi iyi hissetmemizdir. Kendini iyi hissetmeyen bir kişi aynı güzelliğe baksa da o güzelliği görmeyebilir.

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirden alınan mısralardaki söz sanatlarını bularak yazınız.

Ben gülüm, ben karanfil,
Ben de yasemin diyor,
Renk renk kokularla çiçekler.

Cevap: Kişileştirme

Karlı dağlardır sefere çıkmış,
Vadideki suyun şırıltısında.

Cevap: Kişileştirme

Bu Sabah Hava Berrak Metni Cevapları Sayfa 205

4. ETKİNLİK

Verilen şiirlerin temaları dikkate alındığında şairlerin bakış açıları ve vermek istediği mesajları karşılaştırarak yazınız.

HÜZÜN GELDİ

Türküler bitti,
Halaylar durdu,
Horonlar durdu,
Al damar, mor damar, şah damar sustu,
Bahçeler put kesildi birer birer.
Meyveler salkım saçak taş.
Bir bulut uçardı,
Başı boş bedava,
Yandı kül oldu.
Hüzün geldi, baş köşeye kuruldu,
Yoruldu, yüreğim yoruldu.
Ağaç büyür, arkasında koşamam,
Kervan yürür, peşi sıra düşemem,
Yıldız akar, uçsam da yetişemem.
Hüzün geldi baş köşeye kuruldu.
Yoruldu, yüreğim yoruldu.
Bedri Rahmi EYÜBOĞLU

Cevap: Şiirin teması hüzündür. Şair hüzünlü olduğu zaman bütün güzelliklerin yok olduğunu dile getirmektedir.

BU SABAH HAVA BERRAK

Bu sabah hava berrak,
Bu sabah her şey billurdan gibi.
Gök masmavi bu sabah,
Güzel şeyler düşünelim diye.
Yemyeşil oluvermiş ağaçlar,
Bulutlara hayretinden.
Işıldıyor kanat seslerinde kuşların,
İlk uçtukları günün altın sevinci.
Karlı dağlardır sefere çıkmış,
Vadideki suyun şırıltısında.
Ben gülüm, ben karanfil,
Ben de yasemin diyor,
Renk renk kokularla çiçekler,
Sahiplerinden memnun evlerin bahçelerinde.
Boy boy insan gölgeleri kımıldar,
Güneşi içmiş kaldırımlarda.
Belli adım atışlarından,
İçlerinden geçen şey.
Bütün erkekler delikanlı,
Bütün kızlar genç kız,
Fakirinde refah,
Hastasında sağlık,
Sorulsa çocuk bahçesi derim,
Karşıdaki mezarlık.
Bu sabah hava berrak,
Bu sabah her şey billurdan gibi.
Cahit Sıtkı TARANCI

Cevap: Şiirin teması huzurdur. Şair, çevredeki güzelliklerin insana huzur verdiğini anlatmaktadır.

Bu Sabah Hava Berrak Metni Cevapları Sayfa 206

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Aşağıdaki cümlelerde yer alan fiillerin altını örnekteki gibi çiziniz.

Cevap: 

Sait Faik gökyüzünü ayıyla, yıldızıyla, güneşiyle sever.

Vaktiyle köyümüzdeki göle kuşlar göçerdi.

Işıldıyor kanat seslerinde kuşların.

Yaz mevsiminde buğdaylar olgunlaşır.

Gök masmavi bu sabah güzel şeyler düşünelim diye.

Boy boy insan gölgeleri kımıldar, güneşi içmiş kaldırımlarda.

Yemyeşil oluvermiş ağaçlar.

Kuzey ışıklarını büyük bir heyecanla izledim.

Küçük çocuk denizlerin kirlenmesine çok üzülür.

Çiçekler uzun süre sulanmayınca yaprakları sararmış.

Kurstan çıktıktan sonra sahilde biraz yürüdüm.

Ördek gölde yüzüyor.

Nergis çiçeğinin kokusunu çok severim.

Yaz başında Davraz Dağı’nın zirvesinde kalan son karlar da erir.

Annelerimiz, babalarımız doğanın her türlü güzelliğini yaşamış.

Sakura çiçekleri martın son haftasında açar.

İkindi yağmurlarından sonra gökkuşağını görürüz.

Annem yaşlandıkça saçları ağardı.

Bahar aylarını anlatan şiirleri araştıracağım.

Yazar doğadaki değişime üzülür.

Karadeniz halkı yaz gelince yaylalara çıkar.

b) Altını çizdiğiniz fiilleri anlam özelliklerine göre örnekteki gibi gruplayınız.

Cevap:

İş Bildiren Fiiller

  • düşün-
  • iç-
  • izle-
  • sev-
  • yaşa-
  • gör-
  • anlat-
  • araştır-

Oluş Bildiren Fiiller

  • ışılda-
  • olgunlaş-
  • oluver-
  • kirlen-
  • sulan-
  • sarar-
  • eri-
  • aç-
  • yaşlan-
  • ağar-

Durum Bildiren Fiiller

  • göç-
  • kımılda-
  • üzül-
  • çık-
  • yürü-
  • yüz-
  • çık-

İş – Oluş – Durum bildiren fiilere örnekler için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz.

İş – Oluş – Durum Fiilleri Örnekleri

Bu Sabah Hava Berrak Metni Cevapları Sayfa 207

6. ETKİNLİK

Mevsimsel duygu değişimlerinin sosyal yaşamınıza etkilerini arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

(örnek)

Mevsim değişiklikleri genel olarak insanların yaşadığı duygulara etki eder. Hava sıcaklığı, havanın kapalı olması, yağmurlu olması insanları etkileyebilir.

Mesela çoğu insan yağmur yağdığında hüzünlenir. Duygusal bir ruh haline bürünür. Evden çıkmak istemez. Bütün gün yağmurun yağışını izleri, sesini dinler. Soğuk hava insanları sinirli yapabilir. Kavgaların, tartışmaların, atışmaların çoğu kış mevsiminde görülür. Güneşli hava insanları neşelendirir. İnsanlar dışarı çıkar. Gezer, eğlenir, sohbet eder.

Görüldüğü gibi mevsimsel duygu değişimleri, insanların sosyal yaşamını etki etmektedir. Her mevsim her insanda aynı duyguları yaşatmasa da genel olarak mevsimlerin sosyal yaşantımıza direkt etki ettiğini söyleyebiliriz.

7. ETKİNLİK

Metinde geçen bazı kelimelerden bir kavram havuzu oluşturulmuştur. Havuzdan seçeceğiniz kelimelerle “yaşama sevinci” temalı bir şiir yazınız.

Gök – Hava – Su – Dağ – Renk – Çiçek – Koku – İnsan

SEN DE GEL

Yaşamak çok güzel,
Hava güzel, su güzel,
Gök maviliğinde bir el,
Somurtma orada, sen de gel.

Renk renk açmış çiçekler,
Neşeyle çarpıyor yürekler,
Mis gibi kokuyor allı güller,
Üzülmek gereksiz, sen de gel.

İnsan olan yaşamasını bilmeli,
Gamı, kederi, derdi eleyebilmeli,
Kötülük değil hep iyilik görmeli,
Haydi, ne duruyorsun, sen de gel.

Bu şiir turkceodevim.com yazarları tarafından örnek amaçlı yazılmıştır.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Bölgenizde yetişen bitkiler hakkında araştırma yaparak bir sunum hazırlayınız. Sunumunuzu işitsel ve görsel materyallerle destekleyiniz

2. Lavanta bitkisinin kullanım alanları hakkında bilgi toplayınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak konu ile ilgili araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Lavanta Bitkisinin Kullanım Alanları

*** Bu Sabah Hava Berrak metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf MEB Yayınları (2) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın