Lavanta Bitkisinin Kullanım Alanları

Lavanta nedir? Nerelerde yetişir? Nerelerde, hangi alanlarda kullanılır?
Lavanta bitkisinin kullanım alanları konulu araştırma yazısı.

Lavanta Bitkisinin Kullanım Alanları

Lavanta Bitkisinin Kullanım Alanları

Lavanta, çalı görünümlü, toplu başak biçiminde mavi, mor ya da kırmızı çiçek açan, Akdeniz kökenli bitki türlerinin ortak adıdır. Bitki ailelerinden ballıbabagiller familyasına aittir.

Lavanta, 1000-1800 metre yükseklik aralığında, dağlarda yetişen bir bitkidir. Bu türe ait İngiliz lavantası 500 metre yükseklikte yetişebilir.

Boyları en fazla 1 metreye kadar uzayabilir. Gövdesi dört köşeli kesitli ve hoş kokuludur. Bu kokuyu üzerinde bulunan küçük yıldızlı tüyler verir. Sonbaharda olgunlaşan küçük meyvelerinin her birinde, dörder adet küçük fındığa benzer tohumları olur.

Ana yurdu Akdeniz havzasıdır. Bu bölgenin iklimine sahip yerlerde yetiştirilebilir. Bilinen 20 kadar türe sahiptir. Ülkemizde başta Isparta olmak üzere ağırlıklı olarak Batı Akdeniz bölgesinde yetiştirilir.

Lavanta Bitkisinin Kullanım Alanları

  • Bu bitkilerden elde edilen lavanta yağı, parfümeri endüstrisinde hammadde olarak kullanılır.
  • Kozmetik ürünleri, sabun ve deterjan üretimlerinde kokucu verici olarak kullanılır.
  • İlaç ve kimya sektöründe de lavantadan faydalanılır.
  • Kurutularak giysilerin arasına konularak, giysilerin güzel kokması ve böceklenmemesi sağlanır.
  • İçerdiği etken maddeler ile uykusuzluk, stres, migren nedenli baş ağrılarının giderilmesinde alternatif tıp alanında destekleyici olarak kullanılır.

*** Lavanta Bitkisinin Kullanım Alanları konulu araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Diğer Araştırma Yazıları İçin Tıklayın

19 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!