Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Bizim Çakıl Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Bizim Çakıl metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 4. sınıf Türkçe Okuma Becerileri Kitabı Cevapları

Bizim Çakıl Metni Cevapları

Bizim Çakıl Metni Cevapları Sayfa 1

BİZİM ÇAKIL

Görseniz, siz de çok seversiniz. Simsiyah tüyleri, kıvrık uzun kuyruğu, ışıl ışıl gözleriyle ilk görüşte sevdirir kendini. Bakışlarıyla konuşur âdeta. Masum, bir o kadar da neşeli…
Bir evi yoktur. Ancak mahalledeki tüm evler onun evidir. O da bütün ailelerin bir üyesi.
Dörtyolun köşesindeki pembe boyalı yüksek duvarın tepesinde oturmaya bayılır. Mahallenin bekçisi edasıyla etrafı gözetler. Bir kedi gibi duvara tırmanabilen dünyanın en çevik köpeğidir bizim Çakıl.
Sabahları penceremin perdesini açarken bir gözüm Çakıl’ı arar. O da bilir gibi başını döndürüp bakar. Merhabalaşırız.
Yılbaşı gecesinin sabahı ise perdeyi açtığımda Çakıl yoktu. Yerinde kocaman bir boşluk vardı. Ne yapacağımı bilemedim.
En son, gece havai fişekler atılırken gördüm onu. Bir o yana bir bu yana dörtnala koşuyordu. O da eğleniyor sandım. Sonra hangi yöne kaçacağını şaşırdığını fark ettim. Korkuyordu hem de çok.
Balkondan “Korkma Çakıl, sakin ol!” diye bağırdım. Duymadı, duyması da imkânsızdı. Sabah kalktığımızda ise yoktu. Birkaç saat sonra komşularla birbirimize sormaya başladık.
“Çakıl yok ortalarda. Gören oldu mu?”
Yok! Çakıl da yok, onu gören de.
Ne düşüneceğimizi, ne yapacağımızı bilemedik.
“Bizim Çakıl bırakmaz bizi.” dedi annem.
“Eyvah, hayvancağızın başına bir şey gelmiş olmasın?” dedi karşı binadaki Bakkal Amca.
“Gece seslerden ürkmüştü. Korkup kaçmış olabilir!” dedi bizim üst kattaki Zehra Teyze.
“Yoksa hızla koşarken önüne bir araba falan mı çıktı?” dedi bizim sütçü.
“Yok canım o gitmez bir yere, çıkar gelir birazdan!” dedi Pamuk ninem. “Sahi mi, gelir mi?’ diye sordum nineme. Çakıl için endişeleniyordum. Aklımda türlü türlü ihtimaller canlanıyordu. Bir yandan da kötü bir şey olmasın diye dualar ediyordum.

Bizim Çakıl Metni Cevapları Sayfa 2

Pamuk ninem ellerimden tutup gülümseyerek: “Haklısın. Ben de
endişelendim. Ama gel seninle umudumuzu kaybetmeyelim. İyi düşünelim iyi olsun. Ne dersin?” dedi. “Peki nineciğim, öyle olsun!” diye cevap verdim.
Çakılı bulmak için âdeta seferberlik başlattık. Herkes pencerelerden, balkonlardan seslendi. Mahalleyi karış karış aradık.
İlk gün ses çıkmadı. İkinci gün de… Üçüncü gün moralim bir hayli bozulmaya başladı. Bizim mahalle Çakılsız, burnunda havuç olmayan kardan adam gibi pudra şekeri dökülmemiş elmalı turta gibiydi. Eksik ve tatsız.
Pamuk ninem ise hiç kaybetmedi umudunu. Zaten o hep böyledir. “Hep İyimser Kalan Nine” koyacağım yakında adını. Sağlığı için uzun süredir evden pek çıkamıyor. İnanır mısınız? Hep iyimserdi. Benim ninem öyle şeker ki “Gün doğmadan neler doğar!” der daima.
Beşinci günün akşamıydı. Akşamları güneş batar ama “bizim mahalle için gün doğdu” âdeta. İşten dönen Resul Amca, belki Çakılı bulurum diye yolunu uzatıp aşağı mahalleyi dolaşmıştı. Ne iyi etmişti. Çakıl, keyifli keyifli dolaşıyormuş. Yanında kocaman bir kangal köpeği varmış. Belli ki çok iyi arkadaş olmuşlar. Haber çabuk yayıldı. Hepimiz rahat bir nefes aldık.
Ertesi sabah Çakıl her zamanki köşesinde yerini almıştı. İşin güzel yanı, artık mahallemizin bir esas köpeği daha oldu. Çakılın en iyi arkadaşı. Adını ne koysak dersiniz?
Mavi Kırlangıç, Yeşilay Çocuk Dergisi, Şubat 2021

Bizim Çakıl Metni Cevapları Sayfa 3

1. Çakıl’ın görünüşü nasıldır? Doğru olan üç seçeneği işaretleyiniz.
Tüyleri siyahtır.
Gözleri ışıl ışıldır.
Dik kulaklıdır.
Uzun tüyleri vardır.
Kısa bacaklıdır.
Kıvrık uzun kuyrukludur.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: Doğru olan bütün seçeneklerin işaretlendiği cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: Doğru olan seçeneklerin dışında işaretlemenin yapıldığı veya doğru olan seçeneklerin eksik işaretlendiği ya da hiçbir işaretlemenin yapılmadığı cevaplar kabul edilmez.

2. Hikâyedeki çocuk, Çakıl için “Bir evi yoktur. Ancak mahalledeki tüm evler onun evidir.” diyor. Çocuk bu sözlerle ne anlatmak istemiştir?

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Köpeğin kendine ait bir kulübesinin olmadığını ancak mahalledeki insanların Çakıl’a sahip çıktığını / ona baktığını / onu beslediğini” ifade eden cevaplar kabul edilir.
Örnek cevap:
– Çakıl’a sahip çıkmışlar.
– Çakılı besliyorlar.

Kabul edilemez cevap: Köpeğin kendine ait bir kulübesinin olmadığı ancak mahalle halkının Çakıl’a sahip çıktığını / ona baktığını / onu beslediğini ifade eden cevapların dışında kalan ifadeler kabul edilmez.

3. Çakıl mahallede genellikle nerede durmaktadır?
A. Balkonda
B. Pencerenin altında
C. Mahalledekilerin yaptığı kulübede
D. Dört yolun köşesindeki yüksek duvarda

Cevap: D

Bizim Çakıl Metni Cevapları Sayfa 4

4. Çakılın en belirgin davranışlarından ikisini yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Mahallenin bekçisi gibi mahalleyi gözetlemesi / Kedi gibi duvara tırmanabilmesi (çevik olması) / Duvarda oturmak, duvar tepesinde oturmak” davranışlarının ikisi kabul edilir.
Örnek cevap:
– Mahallenin bekçiliğini yapıyor. / Kedi gibi duvara tırmanabiliyor.
– Duvarın üstünde oturuyor. / Mahallenin bekçiliğini yapıyor.

Kısmi kabul edilebilir cevap: “Mahallenin bekçisi gibi mahalleyi gözetlemesi / Kedi gibi duvara tırmanabilmesi (çevik olması) / Duvarda oturmak, duvar tepesinde oturmak ” davranışlarının biri kısmi cevap olarak kabul edilir.
Örnek cevap:
– Mahallenin bekçiliğini yapıyor.
– Kedi gibi duvara tırmanıyor.

Kabul edilemez cevap: “Mahallenin bekçisi gibi mahalleyi gözetlemesi / Kedi gibi duvara tırmanabilmesi (çevik olması) / Duvarda oturmak, duvar tepesinde oturmak” davranışlarının dışında kalan cevaplar kabul edilmez.

5. Çocuk yılbaşı gecesinin sabahı perdeyi açtığında neyle karşılaştı?

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Çakıl’ın her zamanki yerinde olmadığını / Çakıl’ın durduğu yerde kocaman bir boşluk olduğunu, gördüğünü” ifade eden cevaplar kabul edilir.
Örnek cevap:
– Çakıl her zamanki yerinde yokmuş.
– Boşluk görmüş.

Kabul edilemez cevap: “Çakıl’ın her zamanki yerinde olmadığını / Çakıl’ın durduğu yerde kocaman bir boşluk olduğunu, gördüğünü” ifade eden cevapların dışında kalan ifadeler kabul edilmez.

6. Çocuk, Çakılın havai fişeklerden korktuğunu nasıl anladı?
A. Duvar kenarına pusmasından
B. Balkonun altına saklanmasından
C. Hangi yöne kaçacağını şaşırmasından
D. Ağaca tırmanmasından

Cevap: C

7. Çocuğa, Çakıl için endişelenmemesi, umudunu yitirmemesi konusunda tavsiyede bulunan kimdir?
A. Zehra Teyze
B. Bakkal Amca
C. Resul Amca
D. Pamuk nine

Cevap: D

Bizim Çakıl Metni Cevapları Sayfa 5

8. Çocuk “Üçüncü gün moralim bir hayli bozulmaya başladı.” diyor. Çocuğun moralinin bozulmasının sebebi nedir?
A. Mahalledekilerin artık Çakılı mahallede istememesi
B. Uzun süre Çakıl’dan haber çıkmaması
C. Çakıl’ın başka mahallede yaşamaya başlaması
D. Çakıl’ın barınağa götürülmesi

Cevap: B

9. Çocuk, Çakılsız olan mahallesini nelere benzetmektedir? Yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Burnunda havuç olmayan kardan adama / Pudra şekeri dökülmemiş elmalı turtaya” ifadelerinden ikisi kabul edilir.

Kısmi kabul edilebilir cevap: “Burnunda havuç olmayan kardan adama / Pudra şekeri dökülmemiş elmalı turtaya” ifadelerinden biri kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: “Burnunda havuç olmayan kardan adama / Pudra şekeri dökülmemiş elmalı turtaya” ifadelerinin dışındaki cevaplar kabul edilmez.
Örnek cevap:
– Mahallenin bekçisine benzetiyor.

10. Çocuk, Pamuk ninesi için “Hep iyimser kalan nine koyacağım adını.” diyor. Çocuğa bunu düşündüren, ninesinin hangi sözleri veya davranışlarıdır? Metinden bu sözlere veya davranışlara bir örnek yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Gün doğmadan neler doğar.” demesi / hasta olmasına rağmen, sağlığı için uzun süredir evde olmasına rağmen iyimserliğini yitirmemesi / “İyi düşünelim, iyi olsun.” demesi / “Umudumuzu kaybetmeyelim.” demesi ifadelerinden biri kabul edilir.
Örnek cevap:
– Gün doğmadan neler doğar, diyor.
– Olumsuzluklara rağmen iyimserliğini hiç yitirmiyor.

Kabul edilemez cevap: “Gün doğmadan neler doğar” demesi / hasta olmasına rağmen, sağlığı için uzun süredir evde olmasına rağmen iyimserliğini yitirmemesi / “İyi düşünelim, iyi olsun.” demesi / “Umudumuzu kaybetmeyelim.” demesi ifadelerinin dışında kalan cevaplar kabul edilmez.

Bizim Çakıl Metni Cevapları Sayfa 6

11. Hikâyedeki çocuk bir gün, “Akşamları güneş batar ama bizim mahalle için gün doğdu âdeta.” diyor. Çocuk neden böyle söylemiştir?

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Mutluluk verici bir haberi akşam saatinde aldığı için böyle söylemiştir. / Çakıl’dan güzel haberi akşam saatinde aldığı için böyle söylemiştir.” ifadeleri ve buna benzer cevaplar kabul edilir.
Örnek cevap:
– Akşam saatinde Çakıl’dan güzel haber geldiği için
– Mutluluk verici bir haberi akşam aldığı için

Kabul edilemez cevap: “Mutluluk verici bir haberi akşam saatinde aldığı için böyle söylemiştir. / Çakıl’dan güzel haberi akşam saatinde aldığı için böyle söylemiştir.” ifadeleri ve buna benzer cevapların dışındaki ifadeler kabul edilmez.
Örnek cevap:
– Mutluluk duymuştur.

12. Hikâyenin sonunda çocuk neden isim arayışına girmiştir?
A. Çakıl’ın adını değiştirmek istemektedir.
B. Çakıl’ın yavrusuna isim vermek istemektedir.
C. Çakıl’ın en iyi arkadaşına isim vermek istemektedir.
D. Sahiplendiği köpek yavrusuna isim vermek istemektedir.

Cevap: C

13. “Bizim Çakıl” hikâye için uygun bir başlık mıdır? Cevabınızı işaretleyiniz.
Evet
Hayır
Cevabınızı okuduğunuz metinden yararlanarak açıklayınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Evet uygun bir başlıktır. Hikâyenin içeriğini yansıtıyor. Mahalledekilerin “Bizim” ifadesi ile Çakıl’a sahip çıktığını anlatıyor.” ifadeleri ya da benzerleri kabul edilir. “Hayır”ı işaretleyip kendi içinde tutarlı bir yanıt verirse bu cevap da kabul edilebilir cevap olur.

Kabul edilemez cevap: Evet ya da hayır ifadelerinden birini işaretleyip kendi içinde tutarsız yanıt yer aldığında cevap kabul edilmez.

***Bizim Çakıl metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
291
clap
61
love
24
angry
15
unlike
9
confused
8
happy
8
sad

116 Yorum

Yorum Yap