Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Aziz Sancar Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Aziz Sancar metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 4. sınıf Türkçe Okuma Becerileri Kitabı Cevapları

Aziz Sancar Metni Cevapları

Aziz Sancar Metni Cevapları Sayfa 1

AZİZ SANCAR

1946 yılında Mardin’in Savur ilçesinde dünyaya gelen Sancar, okuma yazma bilmeyen anne ve babanın sekiz çocuğunun yedincisidir. Türk hekim, akademisyen, biyokimyager, moleküler biyolog ve bilim insanıdır.

İlk ve orta eğitimini Savur’da, liseyi Mardin’de tamamlar. Lise yıllarında futbolla ilgilenir ancak son sınıfta futbolcu olmaktan vazgeçerek yükseköğrenimine devam etmek ister. Canlılara ve insan bedeninin işleyişine büyük ilgi duyması üniversitede tıp okumaya karar vermesini sağlar. 1963’te girdiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini 1969’da birincilikle bitirir. Tıp eğitiminin ikinci yılında aldığı biyokimya derslerinden etkilenir ve o zamanlar biyokimya alanında araştırmacı olma kararını verir. Okulu bitirince TÜBİTAK bursuyla gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nde birkaç yıl biyokimya eğitimi alır. Tıp fakültesinden mezun olan herkesin, temel bilimlerle ilgilenmeden önce birkaç yıl doktorluk yapmasında büyük fayda gördüğünü söyler. Saygı duyduğu bir hocasının tavsiyesine uyar ve doğup büyüdüğü memleketine borcunu ödemek için Savur’a yakın bir bölgede iki yıl sağlık ocağı doktorluğu yapar. Ancak bir süre sonra araştırmacı ruhu ağır basar. O; araştırmacı olmak, tıp ve temel bilimler alanında henüz bilinmeyenleri keşfetmek istiyordur.

Bu isteklerini gerçekleştirmek isteyen Aziz Sancar, elindeki tüm imkânları kullanarak Amerika Birleşik Devletleri’ne gider. Orada laboratuvarda çalıştığı dönemde memeliler dışındaki canlıların Deoksribo Nükleik Asitleri (DNA) üzerindeki bozulmaları onardığı öne sürülen fotoliyaz enzimi hakkında bir seminer verildiğini öğrenir. Bunun üzerine Aziz Sancar, fotoliyaz enzimi üzerinde çalışmaya başlar.

Aziz Sancar Metni Cevapları Sayfa 2

Aziz Sancar, sonraki kırk yıl boyunca farklı üniversitelerde, bilimsel araştırma kurumlarında ve laboratuvarlarda DNA ve enzimle ilgili sorulara yanıt arar. Mevcut araştırma yöntemleri aşama sağlamasında yetersiz kaldığında yeni, özgün yöntemler geliştirir. Karşılaştığı zorluklardan yılmaz, insan DNA’sının kendini nasıl onardığını ya da onaramadığını anlamak için çalışmayı sürdürür.

Aziz Sancar Metni Cevapları Sayfa 3

On yıllar süren disiplinli çalışmasının sonunda Aziz Sancar, morötesi ışınımdan zarar gören DNA moleküllerinin nasıl onarıldığını gösterir. Bu bilgi sayesinde bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaç ve yöntemlerin, doğru zamanlarda uygulandığında çok daha başarılı sonuçlar verdiği ortaya konulmuştur.
Aziz SANCAR bu çalışmalarıyla aynı konu üzerinde çalışan iki bilim insanıyla birlikte 2015 yılı Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü.

Bilgin Ersözlü, Bilim Çocuk, TÜBİTAK, Haziran 2016

Aziz Sancar Metni Cevapları Sayfa 4

1. Aziz Sancar, kaç yılında ve nerede doğmuştur? Yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “1946 yılında Mardin’de / Savur’da doğmuştur.” cevabı kabul edilir.

Kısmi kabul edilebilir cevap: “1946 yılında doğmuştur.” veya “Mardin’de / Savur’da doğmuştur.” cevaplarından herhangi birinin verildiği cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: “1946 yılında Mardin’de / Savur’da doğmuştur.” ifadelerinin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

2. Hangi meslekler Aziz Sancar’ın çalıştığı meslekleri karşılamaktadır? Uygun olan bütün seçenekleri işaretleyiniz.
Moleküler biyolog
Kimya mühendisi
Hekim Bilim insanı
Futbolcu
Biyokimyager

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: Doğru olan bütün seçeneklerin işaretlendiği cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: Doğru olan seçeneklerin dışında işaretlemenin yapıldığı veya doğru olan seçeneklerin eksik işaretlendiği ya da hiçbir işaretlemenin yapılmadığı cevaplar kabul edilmez.

3. Aziz Sancar’ın tıp okumaya yönelmesinin sebebi nedir? Yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Canlılara ve insan bedeninin işleyişine büyük ilgi duyması” veya bu anlama gelen cevaplar kabul edilir.
Örnek cevap:
– İnsan vücudunu merak etmesi

Kabul edilemez cevap: “Canlılara ve insan bedeninin işleyişine büyük ilgi duyması” veya bu anlama gelen ifadelerin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

Aziz Sancar Metni Cevapları Sayfa 5

4. Aziz Sancar’ın, özellikle memleketinde doktorluk yapmasının sebebi nedir? Yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Doğup büyüdüğü memleketine borcunu ödemek istemesi” veya bu anlama gelen cevaplar kabul edilir.
Örnek cevap:
– Memleketine hizmet etmek istemesi
– Doğduğu yerdeki insanlara borcunu ödemek istemesi

Kabul edilemez cevap: “Doğup büyüdüğü memleketine borcunu ödemek istemesi” veya bu anlama gelen ifadelerin dışındaki cevaplar kabul edilmez.
Örnek cevap:
– Memleketini çok özlediği için
– Memleketini çok sevdiği için

5. Hangisi Aziz Sancar’ın, üzerinde çalıştığı konuya yanıt aradığı yerlerden (kurumlardan) biri değildir?
A. Üniversiteler
B. Laboratuvarlar
C. Bilimsel araştırma kurumları
D. Sağlık ocakları

Cevap: D

6. Aziz Sancar’ın, Amerika Birleşik Devletleri’ne gitme sebebi nedir? Yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Araştırmacı olmak, tıp ve temel bilimler alanında keşfedilmeyenleri keşfetmek” ifadesi veya bu anlama gelen cevaplar kabul edilir.
Örnek cevap:
– Araştırma yapmak için
– Yeni şeyler öğrenmek için

Kabul edilemez cevap: “Araştırmacı olmak, tıp ve temel bilimler alanında keşfedilmeyenleri keşfetmek” ifadesi veya bu anlama gelen ifadelerin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

Aziz Sancar Metni Cevapları Sayfa 6

7. Hangileri Aziz Sancar’ın Nobel Ödülü almasında etkili olmuş olabilir? Uygun olan bütün seçenekleri işaretleyiniz.
Karşılaştığı zorluklardan yılmaması
Çok hareketli olması
Yeni yöntemler geliştirmesi
Öğrenmeye açık olması
Çabuk karar vermesi

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: Doğru olan bütün seçeneklerin işaretlendiği cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: Doğru olan seçeneklerin dışında işaretlemenin yapıldığı veya doğru olan seçeneklerin eksik işaretlendiği ya da hiçbir işaretlemenin yapılmadığı cevaplar kabul edilmez.

8. Aziz Sancar’ın üzerinde çalıştığı konuya kırk yıl boyunca cevap araması, onun hangi özelliğini gösterir?
A. Zeki olduğunu
B. Kararlı olduğunu
C. Birlikte çalışmaktan keyif aldığını
D. Arkadaşlarının önerilerini dikkate aldığını

Cevap: B

9. Aziz Sancar, yükseköğrenimine başlamadan önce sporun hangi dalıyla ilgilenmiştir? Yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Futbol” cevabı kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: “Futbol” dışındaki cevaplar kabul edilmez.

10. Son konuşma balonunda çocuk, “Evet, gurur duyduk seninle Aziz Amca.” diyor. Çocuğun Aziz Sancar’la gurur duymasının sebebini yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Ülkemizi gururlandıracak bir ödül almış olması veya Kimya / Tıp alanında önemli çalışmalar yapmış olması” ifadesi veya bu anlama gelen cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: “Ülkemizi gururlandıracak bir ödül almış olması veya Kimya / Tıp alanında önemli çalışmalar yapmış olması”nı ifade etmeyen cevaplar kabul edilmez.

***Aziz Sancar metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
0
0
0

Yorum Yap