Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Bilmeceler – Deneme

Bilmecelerimiz konulu, bilmeceler başlıklı kısa bir deneme örneği.

Bilmeceler - Deneme

Bilmeceler – Deneme

Çocukluğumun en güzel eğlencelerinden biriydi bilmeceler. Arkadaşlarla birbirimize en zor bilmeceyi sormak için çabalar dururduk. Hemen en ünlülerinden bir tane sorayım mesela, bilmece bildirmece el üstünde kaydırmaca :) Biliyorsunuzdur cevabını tabii ki ama yine de yazayım; sabun.

Küçükken oynadığım oyunlar aklımda öyle yer etmiş ki, hala çocuklarla oynarım bu oyunlardan. Bu oyunların başında ilk olarak bilmece geliyor. Özellikle çevremdeki çocuklar bilir bu özelliğimi ve beni görünce hemen gelirler yanıma bilmece sormak için. Bazen saatlerce bilmece sorarız birbirimize. “Çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane” bilmecesi çok anlamlıdır benim için. Bu bilmeceden yola çıkarak felsefe yapmaya başladığımda ise çocuklar ufaktan yol alırlar yanımdan. Başka bir deyişle kaçarlar yani gülerek :) Oysaki bilmeceler sadece gülmek için değil düşünmek içindir de aynı zamanda. Ama bunu anlamaları için biraz daha büyümeleri gerekiyor sanırım.

En sevdiğim bilmecelerden bir kaç tane örnek vereyim. En hızlı on nedir? Cevap: Jeton. Tabi şimdilerde jetonu bilen pek kimse yok ama bizi çocukluğumuzda çok ünlüydü jetonlar. Pek çok yerde kullanılırdı; telefon kulübelerinden atari salonlarına kadar… Peki en tatlı on nedir? Cevap: Balon. Son olarak da en yaşlı on nedir? Cevap: Karton :)

Bilmecelerin beyin gelişimine de faydalı olduğunu düşünüyorum fakat bu yönü genellikle göz ardı ediliyor. Aslında ebeveynler (anne-babalar) bilmecenin bu özelliğinin farkına varsalar, çocuklarıyla bu oyunu daha çok oynarlar. Bu sayede bilmecelerimiz gün geçtikçe gelişir ve geçmişte kalan bir oyun olmaktan kurtulur bana kalırsa. Ama o zaman çocukların eline tableti verip kim başından savacak değil mi?..

*** Bilmecelerimiz konulu, bilmeceler başlıklı kısa bir deneme örneği hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

2 Yorum

Yorum Yap