Barkod Metni Cevapları

Barkod metni cevapları ve soruları, Anıttepe Yayınları 5. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 220-221-222-223-224
(Bilim ve Teknoloji Teması)

Barkod Metni Cevapları - 5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayınları

Barkod Metni Cevapları – 5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayınları

Barkod Metni Cevapları Sayfa 220

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Kasiyerler, çalıştıkları yerlerdeki ürünlerin fiyatlarını nasıl akıllarında tutarlar? Açıklayınız.

Kasiyerler, çalıştıkları yerlerdeki ürünlerin fiyatlarını akıllarında tutmazlar. Kasadaki bir aletle ürünleri okuturlar. Ürünün fiyat bilgisi bilgisayar ekranın görünür.

2. Marketten ya da herhangi bir mağazadan alışveriş yaparken kasiyerler ürünlerin fiyatlarını listeden bakarak hesaplasalar alışverişiniz hızlı olur muydu? Açıklayınız.

Hızlı olmazdı. Ürünün listeden bulunması, bütün ürünlerin fiyatlarının toplanması vs. gibi işlemler çok uzun sürerdi.

Barkod Metni Cevapları Sayfa 221

1. ETKİNLİK

Görselleri inceleyiniz. Verilen görseller ile okuduğunuz metnin içeriğini karşılaştırınız.

Cevap: 

Metinde barkod sisteminden bahsedilmiştir. Görseller de barkod sistemi ile ilgilidir.

2. ETKİNLİK

Metinde geçen kelime ve kelime grupları aşağıda verilmiştir. Bu kelimeleri anlamları ile eşleştiriniz ve cümle içinde kullanınız.

stok, özgü, sembol, veri, ortaya çıkmak, merak, rastgele, ürün

Cevap: 

KelimeAnlamıCümlem
rastgeleGelişigüzel.Raftan rastgele bir kitap alıp okumaya başladı.
veriBilgi.Ürünlerle ilgili fiyat verilerinin bilgisayara girdik.
merakAnlamak veya öğrenmek istemek.Büyüyünce ne olmak istediğini merak ediyorum.
ortaya çıkmakMeydana çıkmak, türemek.Örtüyü kaldırınca altındaki heykel ortaya çıktı.
ürünTürlü endüstri alanlarında ham maddelerin işlenmesiyle elde edilen şey.Yeni gelen ürünleri raflara dizdim.
özgüBirine, bir şeye ait olan, has, mahsus.Herkesin kendine özgü bir yemek yiyiş şekli vardır.
stokBir satış yerinde satışa hazır bulundurulan
malların tümü, istif.
Maalesef bu giysinin size uygun bedeni stoklarımızda yok.
sembolSimge.Kutunun üzerindeki sembole bakarak nasıl taşıyacağını öğrenebilirsin.

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.

1) Barkoddan en çok kimler yararlanır? Neden?

Cevap: Barkoddan en çok satıcılar yararlanır. Çünkü barkod okuyucunun bağlı olduğu bilgisayar sistemi, ürünle ilgili çeşitli bilgiler içerir.

2) Barkod nasıl ortaya çıkmıştır?

Cevap: Bir market zinciri sahibinin marketlerinde satılan tüm ürünlerin bilgisini kaydedecek bir sistem araması sonucunda ortaya çıkmıştır.

3) Barkod sisteminin bağlı olduğu bilgisayar sistemi, ürünle ilgili hangi bilgileri içerir?

Cevap: Ürünün adı, fiyatı, satış miktarı, üründen stokta ne kadar kaldığı gibi bilgileri içerir.

Barkod Metni Cevapları Sayfa 222

4) Barkod numaraları nasıl oluşturulur?

Cevap: Bir numaralandırma sisteminden yararlanılır. Barkodlarda 13 rakam bulunur. İlk üçü ülke kodudur. Sonra üretici kodu ve ürün kodu gelir. En son rakam da kontrol sayısıdır.

5) Türkiye’nin ülke kodu nedir? Ülkemizin kodunu bilmek günlük hayatta ne işimize yarar?

Cevap: 868 ve 869’dur. Bu kodu bilmek, ürün alırken yerli mallarını ayırabilmemizi sağlar.

6) ISSN nedir?

Cevap: Uluslararası Standart Süreli Yayın Dergi Numarası’dır.

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki tabloda barkodun kullanıldığı bazı alanlarla ilgili internet haberleri verilmiştir. Barkodun kullanıldığı alanları karşılarına yazarak günlük hayatımıza katkılarını tartışınız.

Cevap: 

İnternet haberleriBarkodun kullanıldığı alan
Gönderinizin barkod numarasını ilgili alana girerek gönderinizi takip edebilirsiniz. https://www.turkiye.gov.tr/ptt-gonderi-takipPosta
Kitap numaralarının uluslararası bir yöntemle standardize edilerek belirli bir yayımcının yayımladığı bir materyalin kimliğini tanımamızı sağlar. http://www.ekygm.gov.tr/isbn.htmlKitap
Hepimiz günde en az bir kere ihtiyacımız olan herhangi bir ürünü almak için bakkala veya markete gideriz. Aldığımız her ürünün üzerinde değişik kalınlıktaki çizgilerden oluşan bir etiket vardır. İhtiyacımız olan ürünleri aldıktan sonra parasını ödemek için kasaya geliriz. Kasada duran kasiyer satın aldığımız ürünlerin üzerindeki etiketleri tek tek bir el tarayıcısından geçirerek size ödemeniz gereken toplam tutarı söyler.
http://www.bilgiustam.com/barkod-nedir/
Alış veriş

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki tabloda verilen cümleleri okuduğunuz metinden hareketle örnekteki gibi işaretleyiniz.

Cevap: 

 DoğruYanlış
Barkod, ürünün kimliğidir.X 
Barkodları oluşturan rakamlar rastgele verilir. X
Her ülkenin ön kodu aynıdır. X
Barkoddan en çok satıcılar yararlanır.X 
Üretici firmaların kod numarası 869 sayısıyla başlar. X
Kontrol basamağı barkod okunurken bir hata olup olmadığını kontrol etmeyi sağlar.X 
869’la başlayan ürünler ülkemizde üretilmiştir.X 

Barkod Metni Cevapları Sayfa 223

6. ETKİNLİK

Aşağıda bir barkod örneği verilmiştir. Okuduğunuz metinden hareketle barkod numaralarının neleri ifade ettiğini yazınız.

Cevap: 

Barkod Metni Cevapları - Barkod Numaraları

Barkod Metni Cevapları – Barkod Numaraları

7. ETKİNLİK

a) Okuduğunuz metinden hareketle barkod sisteminin faydalarını maddeler hâlinde yazınız. Metinden örnekler vererek konu hakkında açıklamalarda bulununuz.

Cevap: 

  • Kısa sürede ürünün adı, fiyatı, satış miktarı, üründen stokta ne kadar kaldığı gibi ürün ile ilgili bilgilere ulaşılabilir.
  • Ürünün stok takibi her yerden yapılabilir.
  • Ürün bilgisi ile yapılabilecek yanlışların önüne geçilir.
  • Satış işlemleri hızlıca yapılabilir.

b) “Barkod sistemi olmasaydı günlük hayatımızda ne gibi zorluklarla karşılaşırdık?” Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi, arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: 

Barkod sistemi olmasaydı marketlerde uzun kuyruklar oluşurdu. Alış veriş işlemleri çok uzun sürerdi. Ürünlerin stok takibi zorlaşırdı. Kasiyerler ürünlerin fiyatlarını ezberlemek zorunda kalırdı.

8. ETKİNLİK

Altı çizili kelimelerdeki ses olaylarını (ünsüz benzeşmesi, ünsüz yumuşaması, ünlü düşmesi) belirleyiniz.

Cevap: 

Barkod Metni Cevapları - Ses Olayları

Barkod Metni Cevapları – Ses Olayları

Barkod Metni Cevapları Sayfa 224

9. ETKİNLİK

Aldığınız ürünün barkodu olmazsa ne gibi zorluklarla karşılaşırsınız? Yazınız.

Cevap: 

(örnek)

BARKODSUZ ÜRÜNLER

Barkodlar bir ürünün kimliğidir. Ürünle ilgili tüm bilgilere üzerindeki barkod sayesinde ulaşabiliriz. Eğer ürünün barkodu olmazsa birçok sıkıntıyla karşılaşabiliriz.

Barkodsuz ürünün hangi ülkede üretildiği bilinmez. Hangi firmaya ait olduğu anlaşılamaz. Böyle ürünler genelde kaçak ürünlerdir. Bu tür ürünlere gerek sağlık açısından gerek işlevsellik açısından güvenemeyiz.

Barkodlar marketlerdeki alış veriş işlemlerini hızlandırır. Eğer ürünler barkodsuz olsaydı marketlerde uzun kuyruklar oluşurdu. Uzun süre beklemek zorunda kalırdık. Market çalışanları ürünlerin fiyatlarını ezberlemek zorunda kalırdı. Bu durum ürünlerle ilgili yanlış fiyat verilmesine de neden olabilirdi.

Barkodu bulunmayan ürün asla satın alınmamalıdır. Zaten barkodsuz ürün satışı yasaktır. Böyle bir ürünle karşılaştığımızda zabıtalara ya da belediyeye başvurmalıyız.

BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönlerini araştırınız.

Alttaki butona tıklayarak konu hakkında araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Sosyal Medyanın Olumlu ve Olumsuz Yönleri

*** Barkod metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

5. Sınıf Anıttepe Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

4 Yorum

Yorum Yap