Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Bale Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Bale metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 4. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 162-163-164-165-166-167-168-169-170 (Sanat Teması)

Bale Metni Cevapları

Bale Metni Cevapları Sayfa 164

1. METİN

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Aşağıdaki görsellerde ifade edilen sanat dallarını ve bu sanat dallarıyla uğraşan kişilerin adlarını örnekteki gibi görsellerin altına yazınız.

Cevap:

Bale Metni Cevapları Sayfa 165

Metni, bir defa sessiz okuyunuz. Daha sonra, ayraçların içine gerekli noktalama işaretlerini yerleştiriniz. Metni, bir defa da noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz.

Cevap:

BALE

Bale (,) Latincede dans etmek anlamına gelen (“) ballare (“) sözcüğünden gelen bir terim (.) Tarihi, dans kadar eski olsa da bale 17 (.) yüzyılda Fransa (‘) da Kraliyet Dans Akademisinin kurulmasıyla geniş kitlelerce tanınmaya başlamış (.) İtalya (,) Fransa ve Rusya (‘) da gelişen bale 18 (,) 19 ve 20 (.) yüzyıllarda bir sahne sanatı olarak büyük ilgi görmüş (.) Günümüzde bale sanatı her zamankinden çok daha karmaşık bir hâl almış ve gösteriler çeşitlenmiştir (.) Bir bale gösterisinde seçilen müziğin ritmine uygun olarak dans adımlarının ve figürlerinin ne olacağının (;) hangi sırayla yapılacağının tasarlanmasına koreografi adı verilir (.) Koreografsa bir bale gösterisini tasarlayan kişidir (.) Eseri oluşturur (,) sahneye koyar ve eserin müzik (,) dekor ve kostümle bir bütün olmasını sağlar (.) Balenin diğer danslardan farklı bir tekniği vardır (.) Balede tüm kasların çalıştırılması ve çok esnek olunması gerekir (.) Bunun için bale eğitimine erken yaşlarda başlanır (.) Bugün pek çok ülkede bale toplulukları ve bale okulları vardır (.) Bale yapan kadınlara balerin, erkeklere balet denir (.) Balerin ve baletler rahat hareket etmelerini sağlayan ve dans hareketlerinin görsel etkisini artıran özel giysiler giyerler (:) bale çorabı (,) tayt (,) bale mayosu, tütü gibi (…) Balerinler parmak uçlarında dans edebilmelerini sağlayan bale pabucu denen uçları sıkıştırılmış ve yapıştırıcıyla sertleşmiş kumaş (,) kâğıt ya da kartonla doldurulan özel ayakkabılar kullanırlar (.) Ayrıca genellikle bale gösterilerinde tütü adı verilen kısa ya da uzun çeşitleri olan kat kat kabarık etekler giyerler (.)

Bale Metni Cevapları Sayfa 166

Balerin ve baletler (,) bir bale gösterisini ortaya çıkarabilmek için düzenli ve disiplinli bir şekilde prova adı verilen ön çalışmalar yaparlar (.) (…)

1. ÇALIŞMA

a. Daha önceki derslerinizde “terim” kelimesinin anlamını öğrenmiştiniz. Bilgilerinizden ve yukarıdaki metinden yararlanarak terim kelimesini kendi cümlelerinizle açıklayınız.

Cevap:

Terim: Herhangi bir meslek, alan veya spor dalına özgü kullanılan kelimelere terim denir.

b. Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını sözlükten bularak yazınız. Bu kelimelerden terim olanların başına “T” yazınız.

Cevap:

(T) tütü: Bale sanatçılarının giydikleri kısa etek
(T) dekor: Tiyatro, sinema ve televizyonda sahneye konulan eserin yazıldığı yerin ve geçtiği çağın özelliklerini belirleyen perde, aksesuar vb. ögelerin bütünü
(T) koreografi: Dans adımlarının kâğıda geçirilmesi.
(T) kostüm: Ceket, pantolon ve bazen de yelekten oluşan erkek takım giysisi
(T) figür: Resim ve heykel sanatlarında varlıkların biçimi.
(T) ritim: Bir dizede, bir notada vurgu, uzunluk veya ses özelliklerinin, durakların düzenli bir biçimde tekrarlanmasından doğan ses uygunluğu, tartım, ritim
(T) kitle: Bir yerde toplanmış, bir araya gelmiş insan topluluğu, kütle
(T) gösteri: İlgi, dikkat çekmek için bir topluluk önünde gösterilen beceri veya oyun.
(T) prova: Bir şeyin amacına uygun, istenilen düzeyde olup olmadığını anlamak için yapılan deneme

2. ÇALIŞMA

Aşağıda, “Bale” metniyle ilgili açıklama cümleleri verilmiştir. Bu cümlelerden doğru olanların yanına “D”, yanlış olanların yanına “Y” yazınız.

Cevap:

• Metin, bilgilendirici bir metindir. (D)
• Metnin konusu, bir sanat dalı olan baledir. (D)
• Metin, öyküleyici metinlerin özelliklerini taşımaktadır. (Y)
• Bale, tarihi çok eski dönemlere dayanan bir sahne sanatıdır. (Y)

Bale Metni Cevapları Sayfa 167

• Bale sanatına her yaşta başlanabilir. (Y)
• Bir bale gösterisinde, “müzik, dans, kostüm ve dekor” başlıca unsurlardır. (D)
• Bale yapan kadınlara, “balet” adı verilir. (Y)
• Bale sanatçıları, parmak uçlarında dans etmeyi sağlayan özel bale papuçları giyerler. (D)
• Bale sanatı çok çalışma ve disiplin gerektirir. (D)

3. ÇALIŞMA

Yüzlerce heykel, şehirlerimizin sokaklarını süslemektedir. Bu heykeller kültürümüzün bir parçasıdır. Bazı heykeller soyut özellik taşırken bazı heykeller tarihî bir olayın sembolüdür. Aşağıdaki iki heykelde ise günlük hayattan bir an yansıtılmıştır. Fotoğraftaki heykellerin duruşlarını ve diğer ayrıntılarını dikkatlice inceleyerek onları gerçek birer insan gibi konuşturup bu iki kişi için bir sohbet diyaloğu yazınız.

Cevap: TEYZELER

Ayşe- Kız, gördün mü neler olmuş?

Fatma- Ne olmuş?

Ayşe- Bütün öğrenciler tek bir siteden ödevlerini yapıyorlarmış.

Fatma- Aaaaa, hangi siteymiş bu?

Ayşe- Kız ne demek hangisi tabi ki evvelcevap :)

Bale Metni Cevapları Sayfa 168

4. ÇALIŞMA

Bir sanat dalıyla ilgili eğitim görmek istediğinizi düşününüz. Bu konuda başvuru yapmak ve doğru bir şekilde yönlendirilmek için aşağıdaki formu doldurunuz.

Cevap:

Bale Metni Cevapları Sayfa 169

5. ÇALIŞMA

a. Aşağıdaki metni okuyup “Mona Lisa” adlı tabloyu inceleyiniz. Verilen soruları cevaplayınız.

GİZEMLİ GÜLÜŞÜN SIRRI
(…)
Mona Lisa resmini önemli kılan ve onu Rönesans* dönemi- nin hatta tüm dönemlerin başyapıtlarından biri yapan teknik, sfumato tekniğidir. Sfumato, İtalyanca “fuma” yani duman keli- mesinden türemiştir. Sfumato tekniği, resimdeki keskin çizgilerin yok edilmesi, net görünen bölgelerin yumuşatılarak belirsiz ve gizemli hâle getirilmesidir. Bir başka deyişle bulutsu gölgeler ve yumuşak geçişler sağlanmasıdır. Mona Lisa’nın ve o gizemli gü- lüşünün sırrı da sfumato tekniğinde saklıdır. Leonardo’nun bir- çok resminde hatta Mona Lisa’dan öncekilerde de bu teknik gö- rülür ancak Mona Lisa’da belirgin bir şekilde kullanmıştır. Mona Lisa’nın gözlerine baktığınızda onu gülümsüyormuş gibi görür- sünüz ancak doğrudan dudaklarına baktığınızda gülümsemesi düzleşir. Arka plan manzarasındaki gittikçe belirsizleşen hatta kaybolan görüntü de bu teknikle sağlanmıştır.
Araştırmacı Çocuk dergisinden düzenlenmiştir. *Rönesans: 15. yüzyılda İtalya’da başlayan bir dönemdir. Bu dönemde Dünya’da; bilim, sanat, edebiyat alanlarında çok büyük gelişmeler yaşanmıştır.

“Mona Lisa” adlı tabloyu ilgi çekici buldunuz mu? Neden?

Cevap: Evet, buldum. Çünkü türünün tek örneği. O zamanlardan bugüne gelen sanat örneği olması ilgimi çekti.

Tabloya baktığınızda sizde oluşan duygu ve düşünceler nelerdir? Bu soruyu, tabloya dikkatlice baktıktan sonra betimleme yaparak (Görme, dokunma, işitme, tatma ve koklama duyularımız aracılığıyla varlıkların niteliklerini, bu varlıkların duyularımız üzerinde uyandırdıkları izlenimleri belirtmek.) cevaplayınız.

Cevap: Öncelikle çok gerçekçi çok canlı duruyor. Yani sanki tablo değil de gerçek gibi. Bence renkler ve kadının gülüşü tablo da olsa çok etkileyici görünüyor.

“Sfumato” tekniğini kullanarak resim yapan biri nelere dikkat etmelidir?

Cevap: Sfumato tekniği, resimdeki keskin çizgilerin yok edilmesi, net görünen bölgelerin yumuşatılarak belirsiz ve gizemli hâle getirilmesidir. Bir başka deyişle bulutsu gölgeler ve yumuşak geçişler sağlanmasıdır. Bu yüzden bu noktalara dikkat etmesi gerekmektedir.

Bale Metni Cevapları Sayfa 170

Metinde Rönesans kelimesinin geçtiği yerde neden “ * ” işareti kullanılmıştır?

Cevap: Çünkü o dönem ile ilgili yazının sonunda bilgi verilecektir. Bu bilginin verileceği * işareti ile söylenmektedir.

b. “Mona Lisa” tablosu ile ilgili bilmek istediğiniz bir konuda bir soru hazırlayıp bu sorunun cevabını araştırınız.

Cevap:

SORU: Bu eserin sahibi hangi sanatçıdır?
CEVAP: Leonardo Da Vinci’dir.

c. Siz de anlatmak istediğiniz bir olayı ve duygularınızı, kelimelerle değil de bir tablo çizerek yansıtmaya çalışınız. Tablonuzda hayal gücünüzü özgür bırakıp kendinize özgü çizim ve boyama teknikleri kullanınız.

Cevap: Tabloyu duygularınıza göre çizmelisiniz.

***Bale metni cevapları (Sayfa 162-163-164-165-166-167-168-169-170) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

2 Yorum

Yorum Yap